Tujina

FOTO: V zrušenju tovarne s čevlji umrli trije ljudje

Phnom Penh, 16. 05. 2013 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V tovarni obutve v Kambodži se je zrušil del stavbe, pri tem pa so umrli trije ljudje, več ljudi pa je bilo ranjenih. Vzrok za nesrečo ni znan, po nekaterih poročilih naj bi se stavba začela rušiti zaradi pretežkih strojev na podstrešju tovarne.

V Kambodži se je sesul del tovarne obutve, pri tem pa so umrli trije ljudje, še šest pa je bilo ranjenih, je sporočil minister za socialo Sam Heng. Pred tem so sindikati poročali, da je v nesreči umrlo šest ljudi, pet žensk in en moški. 

V času nesreče naj bi bilo v tovarni do 100 delavcev. Heng je zatrdil, da pod ruševinami ni nihče več ujet. Napovedal je preiskavo vzroka za nesrečo in zatrdil, da bodo sprejeli potrebne ukrepe proti odgovornim.

Po nekaterih poročilih naj bi se stavba zrušila zaradi pretežkih strojev, ki so bili shranjeni na podstrešju. "Delali smo kot vsak dan, ko so nenadoma deli opek in železa začeli padati na nas," je povedal 25-letni Kong Tharj.

Tovarna je v lasti tajvanskega proizvajalca Wing Star Shoes, ki v Kambodži zaposluje okoli 7000 ljudi. Delo v tovarni so ustavili, zaposlene pa poslali domov.

Poročevalec agencije Reuters je dejal, da je pod ruševinami videl športne copate znamke Asics. Japonski proizvajalec športne obutve je v zadnjem finančnem letu ustvaril za skoraj 560 milijonov dolarjev prihodkov, nesreče v tovarni pa še ni komentiral.

Pogosto stavke zaradi slabih pogojev dela in nizkih plač

Nesreča se je zgodila le nekaj tednov zatem, ko je v zrušenju stavbe, v kateri je bilo več tovarn, umrlo več kot 1100 ljudi. Po tragediji se je več multinacionalk odločilo, da bodo podpisale zavezo za izboljšanje varnosti delavcev v bangladeških tovarnah, veliko ameriških podjetij, kot sta Walmart in Gap Inc, pa pri tem ne sodeluje.

V Kambodži industrija oblek in obutve zaposluje več kot pol milijona ljudi. Prav v tem mesecu je minimalna mesečna plača v tej panogi zrasla z 61 dolarjev na 75 dolarjev. Ta panoga sicer predstavlja tudi največji delež pri izvozu, saj veliko tovarn dela za ameriške in evropske trge.

Zaposleni v industriji pogosto stavkajo zaradi prenizkih dohodkov in slabih pogojev za delo. Številni svetovni proizvajalci obutve in oblačil so v zadnjih letih veliko investirali v Kambodžo, saj je tam cena delovne sile nizka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragicat
16. 05. 2013 13.44
+1
Kaj je s temi tovarnami zadnje čase, a se bodo vse podrle?
ANU(s)ov prjatu
16. 05. 2013 12.00
Spet se bojo najkice podražile :(
Grizzly04
16. 05. 2013 11.19
+6
Pa nemores vrjet... delajo za 75eurov... za tolko pol prodajo en izdelek.. normo pa imajo delavci pomoje najmanj par 100 kosov na dan.. zdej si pa malo zamislite.. omg kam smo prisli
Nina Nubia 1
16. 05. 2013 11.25
Ramzess
16. 05. 2013 11.13
-1
Kakšno 'podstrešje' pa je to bilo, da so tja 'shranili' velike in težke stroje, ter tudi manjše. Kakšne stroje pa?
Ramzess
16. 05. 2013 11.12
-2
Shranjeni, ...pa se je šele zdaj zrušilo, ...nekaj so zamolčali. Kakšnih čevljev, ženskih, moških, otroških.