Tujina

V zrušenju stavbe v Bangladešu uradno mrtvih vsaj 413 ljudi

Daka, 01. 05. 2013 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reševalci so med ruševinami stavbe v Daki našli še več trupel, tako da se je število mrtvih povečalo. Na seznamu pogrešanih je še 149 ljudi. Medtem je na protestnem shodu 15.000 delavcev zahtevalo boljše razmere za delo.

Po nedavnem zrušenju stavbe v bangladeški prestolnici Daka so oblasti sporočile, da je umrlo vsaj 413 ljudi. Osem dni po nesreči je medtem na uradnem seznamu pogrešanih oseb še 149 imen, po neuradnih podatkih pa jih pogrešajo še več kot 600, od teh naj bi jih bilo precej zakopanih pod ruševinami.

Na seznamu pogrešanih je še 149 ljudi.
Na seznamu pogrešanih je še 149 ljudi. FOTO: Reuters

V zrušenju osemnadstropne stavbe, v kateri so se nahajale trgovine in več tekstilnih tovarn, je bilo poškodovanih več kot 2400 ljudi. V stavbi so delavci po navedbah nevladnih organizacij med drugim šivali za španski Mango, britanski Primark in Papaya Denim, kanadski Joe Fresh in ameriški Cato Corp.

Iz Primarka so ta teden napovedali pomoč žrtvam. Družinam ponesrečenih ali pokojnih delavcev in delavk, ki so šivale za njegovega dobavitelja, trenutno zagotavljajo hrano in druge nujne potrebščine. "Primark bo tudi izplačal odškodnino žrtvam te tragedije," so napovedali in obljubili tudi dolgoročno pomoč otrokom, ki so izgubili starše. Britanski tekstilni velikan je pozval tudi preostale znamke, za katere so šivali nesrečni delavci, naj se odločijo za podobno potezo.

Preživeli so pojasnili, da so v zgradbi, v kateri so se nahajale trgovine in tovarne z oblačili, dan pred zrušenjem odkrili razpoko, kar je vodilo do evakuacije okoli 3000 tekstilnih delavcev. A so jim nadrejeni pozneje naročili, naj se vrnejo na delovna mesta.

Nesreča je znova osvetlila nizke varnostne standarde in slabe delovne razmere v tekstilni industriji v Bangladešu, ki je drugi največji izvoznik tekstilnih izdelkov na svetu. Boljše razmere za delo je med drugim na ponedeljkovem protestnem shodu zahtevalo več kot 15.000 delavcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dinase
01. 05. 2013 17.12
-1
NAROD JANSI NE
MaunelNeuer
01. 05. 2013 14.32
+1
lahko bi se parlament 1x zrušu