Tujina

FOTO in VIDEO: Brat dveh napadalcev: Moja brata sta bila normalna in nikoli nisem opazil ničesar sumljivega

Pariz, 16. 11. 2015 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 26 min

V bruseljski četrti so potekale obsežne racije, a oblasti niso prijele 26-letnega Francoza Saleha Abdeslama, ki ga iščejo zaradi povezave z napadi v Parizu. Francoski predsednik je imel redek nagovor kongresu. Dejal je: ''Francija je v vojni''. Zahteval bo sejo Varnostnega sveta, sestal se bo s Putinom in Obamo. Obljubil je, da bodo izbrisali terorizem.

Več videovsebin
  • Izredne novice 24UR
    09:40
    Izredne novice 24UR
  • Minuta molka za žrtve terorističnih napadov v Parizu
    00:32
    Minuta molka za žrtve terorističnih napadov v Parizu
  • Minuta molka po svetu
    03:22
    Minuta molka po svetu
  • Iz SVETA: Po treh dneh je šok minil, ostajata le jeza in globoka žalost
    01:49
    Iz SVETA: Po treh dneh je šok minil, ostajata le jeza in globoka žalost
  • Iz SVETA: Kako bo napad vplival na begunski val?
    01:34
    Iz SVETA: Kako bo napad vplival na begunski val?
  • Iz SVETA: Kako je z varnostjo?
    02:08
    Iz SVETA: Kako je z varnostjo?
  • Iz SVETA: Pretreseni Pariz
    02:54
    Iz SVETA: Pretreseni Pariz
  • Iz 24UR: Kako je na ulicah Pariza?
    01:39
    Iz 24UR: Kako je na ulicah Pariza?
  • Iz 24UR: Hollande napovedal neizprosen boj
    04:08
    Iz 24UR: Hollande napovedal neizprosen boj
  • Iz 24UR: Podpora oblastem?
    01:11
    Iz 24UR: Podpora oblastem?
  • Iz 24UR: Francija - vojaška velesila
    02:00
    Iz 24UR: Francija - vojaška velesila
  • Iz 24UR: Poklon 129 žrtvam napada
    01:14
    Iz 24UR: Poklon 129 žrtvam napada
  • Iz 24UR: Negotovost v Parizu
    02:14
    Iz 24UR: Negotovost v Parizu
  • Iz 24UR: 'Vsak begunec ni terorist'
    02:26
    Iz 24UR: 'Vsak begunec ni terorist'

Po Franciji in Evropi so se opoldne z minuto molka spomnili na žrtve petkovih terorističnih napadov v Parizu. Pariz je sicer danes napovedal okrepitev zračnih napadov na Islamsko državo v Siriji, ki je že napovedala nove napade na zaveznice Francije. V napadih, za katere je odgovornost prevzela skrajna IS, je umrlo 129 ljudi.

Po napadu so se zvrstile številne racije, še največ v Belgiji, od koder je bilo več napadalcev. Dva od sedmih pridržanih v sobotnih racijah v Belgiji sta pridržana na podlagi obtožnice glede terorizma. Danes je racija potekala v revnem belgijskem Molenbeeku, kjer sta živela dva osumljenca, a ni bil aretiran nihče. Prav tako niso našli iskanega Salaha Abdeslama.

Hollande: Izbrisali bomo terorizem

Pred poslance in člane vlade je stopil francoski predsednik Francois Hollande, ki je dejal, da je Francija v vojni, da so ekstremisti napadli francoske vrednoste, mlade ljudi in njihov način življenja. Zavzel se je za sejo Varnostnega sveta, da bi sprejel resolucijo o napadih na IS v Siriji, za katero je dejal, da je valilnica teroristov. V prihodnjih dneh se bo srečal tudi z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na koncu govora je Hollande zatrdil, da bodo izbrisali terorizem. Tudi voditelji držav G20 so potrdili odločen skupni boj proti terorizmu.

Kdo so napadalci?

Salah Abdeslam - 26-letni Francoz je še vedno na begu. Opisali so ga kot zelo nevarnega.

Brahim Abdeslam - brat Salaha, razstrelil se je v bližini bara na ulici Boulevard Voltaire. 31-letnik je živel v različnih mestih v Belgiji, skupaj z Abdelhamidom Abaaoudom, ki naj bi bil idejni vodja napada. Nazadnje je živel v belgijskem Molenbeeku, kjer so danes potekale obsežne racije. 

Omar Ismail Mostefai - 29-letni Francoz se je razstrelil v koncertni dvorani Bataclan. Živel je v Courcouronnesu in Chartresu v bližini Pariza. Turške oblasti so Francoze opozorile nanj, češ da je radikaliziran.

Ahmad al-Mohammad - 25-letni Sirec iz Idliba, razstrelil se je pred stadionom Stade de France. Na kraju so naši potni list s tem imenom. Oblasti še ugotavljajo, ali je bil potni list verodostojen in v resnici gre za to osebo.

Bilal Hadfi - 20-letnik se je razstrelil pri stadionu Stade de France. Francoz, živel je v Belgiji.

Samy Amimour - 28-letni samomorliski napadalec se je razstrelil v Bataclanu. Francoz, znan obveščevalnim službam, leta 2012 je bil obtožen zaradi povezav s terorizmom, a so ga oblasti izpustile iz rok.

Abdelhamid Abaaoud - domnevni idejni vodja napada na Pariz. Obsojen je bil v odsotnosti na 20 let zapora v začetku letošnjega leta zaradi rekrutacije članov za Islamsko državo v Siriji. 27-letni Belgijec, maroških korenin, je bil znan tako belgijskim kot francoskim obveščevalcem.

__________________________________________________

Francijo in svet so močno pretresli napadi v Parizu. Dogajanje smo spremljali v živo. 

22.16: Racije so potekale tudi v Stasbourgu. Tam naj bi namreč opazili iskanega osumljenca Salaha Abdeslama. Policija je nato sporočila, da je šlo za lažen alarm. 

21.21: Švedska policija preverja grožnje, namenjene njihovemu parlamentu in vladi. Vlada je okoli 16. ure, kot poroča Thelocal.se, prejela grozilno elektronsko sporočilo, da se bo zgodil napad.

Klavzule o vzajemni obrambi (še) ni v uporabi

20.20: Zunanji ministri EU so danes v Bruslju v odzivu na petkove teroristične napade v Parizu pozvali k odločnemu in enotnemu boju proti terorizmu, novih konkretnih ukrepov pa za zdaj niso napovedali. Tudi odziva na poziv francoskega predsednika Francoisa Hollanda k uporabi 42.7 člena pogodbe EU ali klavzule o vzajemni obrambi za zdaj ni. Ministri so danes poudarili pomen odločnega in enotnega boja proti terorizmu, je po koncu zasedanja dejala visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

Boj proti terorizmu je globalna grožnja, ki terja globalen odziv, je ponovila sporočilo z vrha G20 v turški Antalyi. Ob tem je izrazila bojazen, da bi evropske družbe mislile, da jih raznolikost ogroža, ko pa nas v resnici ogroža strah pred raznolikostjo.

Posvarila je tudi pred mešanjem vprašanja terorizma z vprašanjem migracij, češ da je to izjemno nevarno. Naša dolžnost je zaščititi tiste, ki bežijo prav pred temi istimi ljudmi, proti katerim se borimo, je dejala.

20.13: Na francoskem seznamu možnih terorističnih osumljencev, ki so bodisi skrajneži ali potencialna grožnja za varnost, je več kot 10.000 oseb. Na seznamu, ki ga dnevno osvežujejo, je tudi Omar Ismail Mostefai, eden od identificiranih napadalcev, ki se je v petek razstrelil v Parizu.

Ljubljanski grad
Ljubljanski grad FOTO: POP TV

20.00: Ljubljanski grad so v znak solidarnosti do Francije danes osvetlili v barvah francoske zastave. Tudi v številnih drugih prestolnicah so po petkovih terorističnih napadih v Parizu tako osvetlili nekatere znamenitosti, v modri, beli in rdeči barvi je zažarel tudi znameniti Eifflov stolp v Parizu.

19.22: Ameriško notranje ministstvo je sporočilo, da nimajo ''nobene specifične kredibilne'' informacije o potencialnem napadu na ameriško ozemlje.

Eifflov stolp so znova odprli in obarvali v barve francoske zastave.
Eifflov stolp so znova odprli in obarvali v barve francoske zastave. FOTO: Reuters

Brat napadalcev spregovoril za medije

18.39: Mohammed Abdeslam, brat dveh osumljenih teroristov, je bil izpuščen iz pridržanja. Nato je spregovoril za medije.

''Obtožen sem bil terorizma ... a nikdar nisem bil niti malo povezan z napadom v Parizu. Delam v lokalnem svetu že deset let in nikoli nisem z nikomer imel težav. Moja starša sta popolnoma šokirana zaradi tragedije. Moja brata sta bila normalna in nikoli nisem opazil ničesar sumljivega. Moj brat Salah (ki ga oblasti še iščejo) se še vedno ni javil. Morda se samo ne upa prikazati oblastem. Ne vemo, kje je in nimamo nobene informacije. Nismo vedeli, da je bil Brahim (samomorilski napadalec na kavarno v 11. okrožju) v soboto v Parizu. Moja brata sta odrasla človeka, nismo ju spraševali, kaj delata. Čeprav mi nekateri ne bodo verjeli, smo moja družina in jaz zelo prizadeti zaradi vsega, mislimo na žrtve. Morate pa razumeti, da sta moja brata za mojo mamo samo njena otroka,'' je kot navaja Guardian dejal Mohammed Abdeslam.

Obama opozarja pred enačenjem begunske krize in terorizma

17.41: Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Antalyi, kjer se je udeležil vrha skupine G20, opozoril pred enačenjem begunske krize in terorizma. "Ljudje, ki bežijo iz Sirije, so najbolj oškodovani zaradi terorizma, so najbolj ranljivi," je dejal in pozval države, naj ne zapirajo vrat beguncem iz strahu pred terorizmom.
Povedal je še, da ZDA pred petkovimi terorističnimi napadi v Parizu niso imele natančnih obveščevalnih podatkov, da se pripravlja napad. Bodo pa ZDA okrepile delitev vojaških obveščevalnih podatkov s Francijo, da bi skušali preprečiti tovrstne napade v prihodnosti, je dejal Obama in dodal, da ZDA tesno sodelujejo s Francijo pri preiskavi napada in lovu na osumljene za ta zahrbtni napad.

"Francija je že močan partner v boju proti terorizmu in napovedujemo nov sporazum - okrepili bomo proces, v katerem bomo delili naše obveščevalne in operativne vojaške podatke s Francijo," je napovedal Obama. V skladu s tem sporazumom bodo ameriški predstavniki lahko "hitreje in pogosteje" posredovali informacije o grožnjah, zlasti o džihadistih Islamske države v Franciji.

Opozoril je, da sta z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim sta se v nedeljo na kratko tudi srečala, še vedno vsak na svoji strani glede prihodnje vloge sirskega predsednika Bašarja al Asada, "za katerega ne verjamemo, da še ima kako vlogo v prihodnosti Sirije zaradi svoje brutalnosti".

17.35: Rusija je pripravljena podpreti boj sirske opozicije proti skupini Islamska država (IS), je danes ob zaključku vrha skupine G20 v turškem letovišču Antalya dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Povedal je, da so že navezali stik s sirsko opozicijo na bojišču, ki jih je prosila za letalsko podporo.

17.32: Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. V luči terorističnih napadov v Parizu so ministri Franciji izrazili globoko sožalje in sočutje ter poudarili predanost ohranjanju evropskih načel in vrednot. Poudarili so, da gre za popolnoma nesprejemljiv način doseganja političnih ciljev. Teroristični napadi dajejo tudi dodaten pomen razpravam o Siriji in aktivnostim EU in mednarodne skupnosti za ustavitev spopadov, boju proti Islamski državi v Siriji in Iraku ter iskanju možnosti politične rešitve položaja v Siriji, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Hollande: Francija bo izkoreninila terorizem

16.13: Francoski predsednik Francois Hollande je začel z redkim nagovorom kongresu - skupnemu zasedanju francoske narodne skupščine in senata. Uvodoma je potekala minuta molka. Hollande je dejal, da je ''Francija v vojni'', saj so bili petkovi dogodki vojno dejanje. Napadi so bili napadi na francoske vrednote, na francoski način življenja. Dodal je, da Francija sicer ni v vojni civilizacij, saj tisti morilci ne predstavljajo civilizacije. V vojni smo s terorizmom, ki ogroža ves svet, je dejal.  "Naša demokracija je premagala veliko hujše sovražnike, kot so ti nagnusni morilci," je še dejal francoski predsednik.

Hollande
Hollande FOTO: Reuters

Nadaljeval je, da se danes spominjajo nedolžnih žrtev, da so danes misli pri njihovih neutolažljivih svojcih. Zahvalil se je policiji in drugim službam, ki zagotavljajo varnost države. 

Povedal je, da zahteva sklic Varnostnega sveta, da bi glasovali o resoluciji za napade na Islamsko državo. Hollande je povedal, da je dal ukaz za napade v Siriji in čestital pilotom, ki so uspeli. Sirija je po njegovih besedah največja tovarna teroristov. Obamo in Putina, s katerima se bo srečal v prihodnjih dneh, bo zato zaprosil, da združijo moči. Francija govori vsem - Turčiji, Iranu, da skupaj najdejo rešitev za Sirijo. 

Francija po njegovih besedah tudi zahteva hitro implementacijo ''koordinirane in sistematične kontrole'' na notranjih in zunanjih mejah EU.

Dejal je, da bo predlagal podaljšanje izrednih razmer v Franciji za tri mesece. Spregovoril je tudi o tem, da bi morali spremeniti francosko ustavo, da bi bili bolje pripravljeni na krizne razmere. Omenil je, da bi morali imeti ostrejšo politiko, da bi lažje izgnali tujce, ki bi jih prepoznali kot nevarne. Dodal je, da naj bi zaostrena zakonodaja omogočala, da bi Francozom odvzeli državljanstvo v primeru, če bi bili obsojeni zaradi napada na "temeljne interese naroda".

Tistim, ki imajo dvojno državljanstvo, pa naj bi v primeru, da predstavljajo "teroristično tveganje", prepovedali vstop v državo. Prav tako namerava Pariz zaostriti kazni za kazniva dejanja s področja varnosti.

Po njegovem bi morali povečati pristojnosti varnostnih služb. V dveh letih bodo ustvarili 5000 novih zaposlitev v policiji. Do leta 2019 v vojski ne bodo odpuščali. 

Na koncu je dejal, da bodo izkoreninili terorizem. ''Terorizem ne bo uničil Republike, ker bo Republika tista, ki bo uničila terorizem''. Govor je zaključil z besedami: ''Živela Republika, živela Francija'' in požel aplavz. Po tem so poslanci in ministri skupaj zapeli francosko himno. 

16.02: Abdelhamid Abaaoud, domnevni idejni vodja napada na Pariz, je bil obsojen v odsotnosti na 20 let zapora v začetku letošnjega leta zaradi rekrutacije članov za Islamsko državo v Siriji.

Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud FOTO: Reuters

Dva, prijeta v Belgiji, obtožena terorizma

15.55: Dva od sedmih pridržanih v sobotnih racijah v Belgiji sta pridržana na podlagi obtožnice glede terorizma, je sporočil belgijski državni tožilec. Obtožnica ju bremeni sodelovanja pri terorističnem napadu in v teroristični organizaciji. Pet od sedmih ljudi so izpustili, eden izmed izpuščenih je brat osumljenih napadalec na Pariz. Danes v racijah v belgijskem Molenbeeku pa ni bil aretiran nihče, so še dodali.

15.52: Nemške oblasti so aretirale alžirskega prosilca za azil, ki naj bi prejšnjo nedeljo in ponedeljek drugim beguncem razlagal, da bo v Parizu čez štiri dni razneslo bombe, je za AFP povedal tožilec Werner Wolff. Aretirali so ga v Arnsbergu na zahodu Nemčijo. Oblasti preiskujejo, ali je 39-letnik odgoven kaznivega dejanja, da ni naznanil prihajajoče nevarnosti oziroma ali so navedbe, da je nekaj vedel, sploh resnične.

15.58: Voditelji držav G20 so danes potrdili odločen skupni boj proti terorizmu, je ob ob zaključku zasedanja v turški Antalyi povedal turški predsednik Reccep Tayip Erdogan. Pozvali so tudi ostale države, naj se odzovejo na migrantsko krizo, ki ne zadeva le Evrope, ampak ves svet.

Vsi so bili v Siriji

15.23: Šest identificiranih teroristov se je urilo v Siriji, navaja BFM TV. Po njihovih informacijah so bili Omar Mostafaï, Bilal Hadfi, Salah Abdeslam, Ibrahim Abdeslam in Samy Aminour (vsi Francozi) v Siriji med leti 2013 in 2015.

Moškega, ki so ga iskali, niso našli

Racija v Molenbeeku
Racija v Molenbeeku FOTO: Reuters
Adria Airways kljub minulim tragičnim dogodkom v Parizu svoje polete na letališče Charles de Gaulle izvaja skladno s planom letenja. Vse potnike z izdanimi vozovnicami na relaciji Ljubljana – Pariz pa obvešča, da lahko svojo namero potovanja spremenijo na način:

a) vozovnice izdane za potovanje do vključno 16. novembra: datum potovanja lahko odložijo do vključno 15. decembra 2015 brez doplačila (znotraj plačanega razreda potovanja);

b) vozovnice izdane za potovanje v času od 17. do 22. novembra: datum potovanja lahko odložijo do vključno 15. decembra 2015 (znotraj plačanega tarifnega razreda potovanja), so sporočili.

14.45: Belgijska policija je po dobrih štirih urah končala z obleganjem hiše v Molenbeeku, a ni našla moškega, ki so ga iskali v zvezi za napadi v Parizu, poroča Reuters. Županja Molenbeeka Francoise Schepmans je za RTBF dejala, da v operaciji ni bil nihče ranjen, da pa je bilo nekaj oseb aretiranih.

RTBF je naknadno poročal o eni aretirani osebi. Tožilec Eric Van Der Sypt pa je zdaj dejal, da ni bil aretiran nihče, sta pa bili dve osebi pridržani. 

Policija je v racijah iskala 26-letnega Francoza Saleha Abdeslama. Reutersov novinar je dejal, da so specialne enote v hišo vdrle skozi streho. Po 10 oziroma 15 minutah so prikorakali skozi vhodna vrata.

Molenbeek je revno območje, kjer je veliko islamskih migrantov. Kar dva izmed napadalcev v Parizu sta živela prav na tem območju.

14.27: Po terorističnih napadih v Parizu se omenja možnost uporabe solidarnostne klavzule EU. V Evropski komisiji so bili danes s komentarji te možnosti zadržani, češ da je zdaj čas za premislek, ne za razpravo o takšnih vprašanjih. Solidarnostna klavzula ali 222. člen pogodbe EU predvideva skupno delovanje v duhu solidarnosti v primeru terorističnega napada na članico ali če je članica žrtev katastrofe, ki jo povzročita narava ali človeški dejavnik. Unija lahko v tem primeru uporabi vse razpoložljive instrumente, vključno z vojaškimi sredstvi, piše v tem členu, ki ga unija še ni uporabila.

13.49: Belgijski tožilci so sporočili, da je danes na svobodo odkorakalo pet od sedmih aretiranih osumljencev, ki so jih prijeli ta konec tedna. O usodi dveh pa preiskovalni sodnik še odloča.

Med izpuščenimi je tudi Mohamed Abdeslam, ki je šele v priporu izvedel, da je njegov brat Brahim mrtev.

Koliko ljudi so prijeli v racijah v Franciji?

13.37: Francoske varnostne sile so ponoči v več mestih izvedle skupno 168 hišnih preiskav, središče racij pa je bil Lyon na jugovzhodu države. Prijeli so 23 ljudi, za 104 so odredili hišni pripor. V racijah so zasegli 31 kosov orožja. Na območju Lyona, kjer so ponoči izvedli 13 racij, so zasegli tudi raketomet, kalašnikovko, neprebojne jopiče in pištole, je povedal notranji minister Bernard Cazeneuve, ki poudarja, da se bodo akcije nadaljevale. "Kdor napade republiko, mu bo republika odgovorila. Neusmiljena bo z njim in z njegovimi pomagači," je dejal.

Minuta molka po svetu

13.17: Svet se je poklonil žrtvam petkovih napadov v Parizu.

Skrajneži IS objavili nov video

13.12: Skrajneži samooklicane Islamske države so objavili posnetek, v katerem napovedujejo, da bodo države, ki sodelujejo v napadih na IS, doživele pariško usodo. Napovedujejo tudi napade na ameriški Washington. 

Preplah v Bruslju, slišijo se detonacije

12.46: Iz Bruslja poročajo o bombnem preplahu v evropski četrti. Na ulici Joseph II je policija odkrila avto s francosko registracijo, v katerem naj bi bil sumljiv kovček. Ulico so zaprli, na območju so strokovnjaki za deaktivacijo bomb, slišati naj bi bilo zamolkle detonacije, na spletu poroča belgijski časnik Le Soir. Na koncu so ugotovili, da gre za lažni bombni preplah.

Še vedno ni znano, ali bo Francija izkoristila 5. člen

12.40: Članice zveze Nato najostreje obsojajo teroristične napade v Parizu in izražajo trdno solidarnost s Francijo v boju proti terorizmu, je poudaril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "Pravkar smo na Natu obeležili minuto molka v spomin na žrtve barbarskih terorističnih napadov v Parizu. Zaveznice stojijo Franciji ob strani v žalosti in solidarnosti," je poudaril Stoltenberg.

Zaveznice najostreje obsojajo teroristične napade v Parizu kot napad na temeljne vrednote svobode, demokracije in človekovih pravic ter izražajo trdno solidarnost z vlado in narodom Francije v njihovi neomajni odločenosti v boju proti teroristični grožnji. "Bolj kot kdaj koli smo odločeni, da se borimo in porazimo grožnjo terorizma in ekstremizma," so izpostavile zaveznice. Številne med njimi že sodelujejo s Francijo v operacijah in preiskavah po napadih. "Namen teh napadov je ustrahovati, vendar bodo le okrepili našo odločenost. Terorizem in ekstremizem ne moreta nikoli poraziti demokracije in naših odprtih družb," so sklenile zaveznice.

Za zdaj še ni znano, ali bo Francija pozvala k uporabi 5. člena ustanovne listine Nata o kolektivni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na celotno zavezništvo. To so sicer prvič storile ZDA po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Vodja luksemburške diplomacije Jean Asselborn je na drugem koncu Bruslja ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov Unije nakazal, da je treba za odgovor na to vprašanje počakati na govor francoskega predsednika Francoisa Hollanda danes ob 16. uri.

Minuta molka v DZ

12.38: V državnem zboru so se med prekinitvijo današnje plenarne seje opoldne z minuto molka poklonili žrtvam terorističnega napada v Parizu. Predsednik DZ Milan Brglez je v kratkem nagovoru pred tem storilce napada označil za nevredne oznake človek in izrazil prepričanje, da bo Evropa iz teh dogodkov izšla močnejša, brez sovraštva in nestrpnosti.

"Teroristični napadi na nedolžno civilno prebivalstvo v Parizu in drugod so zavržno dejanje, ljudje, ki so jih v svoji ideološki zaslepljenosti naredili, pa nevredni oznake človek," je v nagovoru pred minuto molka v DZ dejal Brglez. Po njegovih besedah ta grozodejstva "proti ljudem, katerih krivda je bila le to, da so bili nedolžni, ne bodo ostala brez odziva".

Kot meni Brglez, se bo namesto strahu, ki so ga v evropske državljane želeli zasejati napadalci, "v nas še bolj okrepila želja po svobodi, enakosti in bratstvu". Pojasnil je, da je svoboda temelj Evrope, enakost nam omogoča, da izkoristimo naše potenciale, bratstvo pa je tisto, kar nam je dalo moč in pogum, da smo zgradili skupno evropsko domovino. "Nismo se vdali v preteklih bojih, ne bomo se vdali danes. Evropa bo iz teh dogodkov izšla močnejša, brez sovraštva in nestrpnosti," je prepričan Brglez.

Sklicali nujno sejo

12.34: Člani komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bodo v sredo zjutraj spregovorili o varnostni situaciji v Sloveniji in EU po petkovih terorističnih napadih v Parizu.

Racije v Molenbeeku

12.19: Res je, da so med racijami v bruseljskem naselju Molenbeek prijeli enega moškega. A državna belgijska televizija poroča, da ne gre za Abdeslama, ki je že od petka na begu.

Aretacije v Maroku

12.12: V Maroku so oblasti aretirali štiri osebe, ki so bile članice militantne skupine, povezane z samooklicano Islamsko državo.

RTL: Prijeli so ga!

12.02: Belgijski medij RTL poroča, da so policisti v Bruslju aretirali Salaha Abdeslama. Uradne potrditve še ni!

V spodnji fotogaleriji si poglejte, kako potekajo racije v bruseljskem naselju Molenbeek:

Poklon žrtvam

11.56: Pred  francoskim veleposlaništvom v Ljubljani ljudje prižigajo sveče in polagajo cvetje.

So prijeli ubežnika?

11.51: Belgijski mediji poročajo, da naj bi policisti med racijami v Belgiji prijeli tudi ubežnika Abdeslama, ki je bil na begu že od petka. Vsi še čakajo na uradno potrditev.

Tako so v Molenbeeku odpeljali enega aretiranega:

'Odprite okna in pojdite ven iz stanovanj'

11.41: Posebne enote belgijske policije izvajajo operacije v bruseljski četrti Molenbeek, ki je znana kot trdnjava skrajnega islama. Policisti prek megafonov prebivalce obveščajo, naj odprejo okna in zapustijo svoja stanovanja. Območje je policija tudi zaprla za promet.

Obkolili so tudi neko hišo, moškega v njej pa so pozvali, naj pride do okna z dvignjenimi rokami.

Na kraju dogodka je bilo po navedbah novinarjev slišati tudi detonacije, županja Molenbeeka Francoise Schepmans pa je pojasnila, da ne gre za strele, temveč za zvok petard, s katerimi ljudi opozarjajo, naj izpraznijo območje. V Molenbeeku je v preteklosti živelo več osumljencev za petkove smrtonosne teroristične napade v Parizu.

Racije v Molenbeeku
Racije v Molenbeeku FOTO: Reuters

Tisti, ki je izdelal jopiče, je iz Francije ali druge evropske države

11.33: Vsi napadalci, ki so sejali smrt v Parizu, so nosili samomorilske jopiče, kar se je v Franciji zgodilo prvič. Pred razstrelitvijo napadalci prav tako niso oklevali, kar po mnenju poznavalcev predstavlja zaskrbljujočo novo taktiko džihadistov. Za razliko od terorističnih napadov na podzemni železnici in avtobusu v Londonu leta 2005, ko so napadalci razstrelivo skrili v nahrbtnike, so napadalci v petek v Parizu uporabili vrsto samomorilskih jopičev, ki jih običajno povezujemo z bombnimi napadi na Bližnjem vzhodu.

Samomorilske jopiče, uporabljene v Parizu, je naredil visoko kvalificiran profesionalec, ki bi lahko bil še na begu. "Samomorilski jopiči zahtevajo strokovnjaka za strelivo. Zanesljivega in učinkovitega eksploziva ne more narediti vsak," je dejal neimenovan nekdanji francoski obveščevalni šef. Po njegovih besedah morata biti jopič ali samomorilski pas dovolj priročna, da se napadalec lahko premika, prav tako pa ne smeta po nesreči eksplodirati.

Po navedbah francoskih oblasti so uporabljeni jopiči najverjetneje vsebovali aceton peroksid, ki ga tudi amaterji lahko dokaj enostavno naredijo doma. A istočasno je zelo nestabilen. Jopiči so vsebovali tudi baterijo, gumb za detonacijo in šrapnele za povzročitev čim več ran.

Poznavalci ocenjujejo, da džihadisti teh jopičev niso prinesli iz Sirije ali Iraka, saj da bolj ko se ti jopiči tresejo, premikajo, večje je tveganje za nesrečo. Zelo verjetno je, da je izdelovalec oz. izdelovalci jopičev v Franciji ali Evropi. Morebiti so se vrnili z vojnih območij, kjer so se naučili teh spretnosti, ki jih ni mogoče pridobiti kar čez noč prek spleta.

Več strokovnjakov je ocenilo, da izdelovalec jopičev po vsej verjetnosti ni bil med napadalci, saj da je preveč pomemben.

Ekstremisti, ki so rojeni in odrasli v Evropi

11.25: Radikalizacija v zahodnih družbah vse bolj raste, opozarja francoska odvetnica Samia Maktouf, ki zagovarja družine, katerih otroci so pobegnili in se pridružili bojem v Siriji. Obstaja velika nevarnost, da vso pozornost prevalimo na begunce, češ da se med njimi skriva največja nevarnost, a bo pravzaprav naslednji napad na zahodno prestolnico prišel od znotraj. Več o tem ...

Turki so opozarjali

11.16: Turčija je decembra 2014 in junija 2015 francoske oblasti opozorila na Ismaila Omarja Mostefaija, so sporočile turške oblasti. Francoske oblasti so nato po petkovih napadih Turčiji poslale uradno povpraševanje o Mostefaiju. Turške oblasti so sporočile, da je omenjeni v njihovo državo vstopil leta 2013, niso pa zaznale, da je od takrat zapustil državo.

Um, ki je orkestriral napad

11.07: Abdelhamid Abaaoud naj bi načrtoval, organiziral in speljal napade v Parizu. Je iz bruseljskega Molenbeeka, belgijski državljan, trenutno pa naj bi se nahajal v Siriji.

Je Salah Abdeslam v Španiji?

11.03: Salah Abdeslam, ki je vse od petka na begu, bi se lahko skrival v Belgiji ali Španiji. Francoske oblasti so španske pozvale, naj bodo še posebej pozorne, saj obstaja velika verjetnost, da se skriva na območju Španije.

Racije v Bruslju

10.54: V bruseljski četrti Molenbeek znova potekajo obsežne racije.

Incident pred DZ v Ljubljani

10.46: Nekaj pred 10.30 so policisti prejeli anonimno prijavo o nameri, da bo nekdo pred stavbo Državnega zbora v Ljubljani storil incident. Okoli 10.30 so policisti obkolili moškega, ki je pred stavbo zažigal list papirja. Več sledi.

Incident pred DZ
Incident pred DZ FOTO: 24ur.com

So potni list podtaknili?

10.45: Francoske oblasti domnevajo, da bi bil lahko sirski potni list, ki je ležal v bližini mrtvega samomorilskega napadalca, podtaknjen. Že dejstvo, da je ležal v bližini trupla, ne pa na njem, naj bi pričalo o tem, da so ga podtaknili zato, da bi ga našli. Več o tem ...

Tožilec potrdil identiteto dveh samomorilskih napadalcev

10.24: Pariški tožilec je sporočil, da imajo potrjeno identiteto dveh napadalcev, ki sta se v petkovih napadih razstrelila. Gre za Ahmada Al Mohammada in Samyja Amimourja

Al Mohammad se je razstrelil v bližini stadiona. Če držijo podatki iz sirskega potnega lista, ki so ga našli na lokaciji, se je rodil 10. septembra 1990 v sirskem mestu Idlib. Je pa tožilstvo sporočilo, da obstaja ujemanje med prstnimi odtisi napadalca in tistimi, ki so jih oktobra pridobili med nadzorom oz. registracijo v Grčiji.

Amimour se je razstrelil v koncertni dvorani Bataclan. Rodil se je 15. oktobra 1987 v Parizu. Živel je v pariškem predmestju Drancy. Kot je pojasnilo francosko tožilstvo, je protiterorističnim oblastem poznan od oktobra 2012, ko je bil proti njemu sprožen postopek zaradi zločinskega terorističnega združevanja - nameraval naj bi se napotiti v Jemen. Tri člane njegove družine so danes priprli.

Žalovanje v Parizu
Žalovanje v Parizu FOTO: Reuters

Tudi Anonymous šel v boj

10.14: Hekerska skupina Anonymous je skrajnežem napovedala vojno. Več o tem ...

Imenovali še četrtega samomorilskega napadalca

10.08: Francoski mediji poročajo, da so preiskovalci identificirali še četrtega samomorilskega napadalca. Novinarji so se dokopali do njegovega imena: Samy Amimour. Z družino naj bi živel v pariškem predmestju Bobigny.

Napad na civilizacijo

10.00: Teroristični napadi v Parizu niso napad na eno samo državo, so napad na civilizacijo, ki terja združitev vseh diplomatskih, gospodarskih in tudi vojaških prizadevanj za soočenje z grožnjo Islamske države, je poudarila visoka predstavnica EU Federica Mogherini ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov Unije v Bruslju. Mogherinijeva sicer izpostavlja diplomatski in politični vidik kot tisto področje, kjer je mogoče resnično in za vselej poraziti Islamsko državo. Uspešna politična tranzicija v Siriji je namreč po njenih besedah najboljše sredstvo za poraz IS.

Najboljše sporočilo po terorističnih napadih v Parizu pa je po navedbah Mogherinijeve: "Želeli so nas razdeliti, pa smo še bolj enotni." Sodelovanje z vsemi partnerji po svetu je po njenih navedbah najboljše jamstvo za varnost Evropejcev.

Pred restavracijo Le Carillon
Pred restavracijo Le Carillon FOTO: Reuters

Imeli tudi raketomete

9.17: Med racijami v Lyonu naj bi policisti zasegli raketomet.

'Morala bi se mobilizirati celotna mednarodna skupnost'

9.13: Francoski premier Valls je danes potrdil odločenost Francije, da uniči IS. Francija je po njegovih besedah pogosto na čelu boja proti terorizmu, a kot je poudaril, bi se morala proti njemu mobilizirati celotna mednarodna skupnost. "Vsakdo bi se moral zavedati velike nevarnosti, ki jo predstavlja ta teroristična vojska," je dejal.

Francija se po petkovih napadih proti džihadistom okrepljeno bori tudi na domačih tleh. Kot je danes sporočil Valls, so od petka izvedli 150 hišnih preiskav na območjih v državi, pri tem pa izvedli več aretacij in zasegli več kosov orožja.

Število žrtev

9.11: Število žrtev so znova znižali na 129. Do številke 132 naj bi prišli zaradi napake, saj naj bi tri žrtve dvakrat šteli.

Britanci v zadnjih pol leta preprečili kar sedem napadov

9.01: Britanski premier David Cameron je sporočil, da so v zadnjih šestih mesecih na britanskem ozemlju preprečili sedem terorističnih napadov. Dodal je, da niso bili tako obsežni, kot tisti v Parizu.

Obenem je ocenil, da bi se lahko napadi, kakršni so v petek pretresli Pariz, zgodili tudi v njihovi državi. Vlada bo sicer z dodatnimi sredstvi močno okrepila obveščevalne službe na Otoku.

Iračani so Francoze že v četrtek opozorili, kaj načrtujejo skrajneži

8.39: Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je na vrhu G20 v Turčiji voditeljem gospodarsko najmočnejših držav povedal, da mora biti globalni odgovor na terorizem močan, vendar vedno v okvirih prava in spoštovanja človekovih pravic. Ob tem je spomnil, da so teroristi v zadnjih dneh izvedli krvave napade tudi v Bejrutu in Bagdadu.

Iz Bagdada naj bi Francija že v četrtek dobila obvestilo od iraške obveščevalne službe, da se pripravlja napad, ker je vodja IS Abu Bakr al Bagdadi svojim privržencem naročil, naj napadejo po vseh državah koalicije proti IS. Francoze naj bi tudi obvestili, da so se napadalci izurili v Raki, od koder so jih teroristični šefi poslali nazaj v Francijo, kjer jih je prevzela speča celica in jim pomagala organizirati napad. V napade naj bi bilo vpletenih 24 ljudi. Poročanja ameriških medijev na podlagi neimenovanih iraških obveščevalnih virov doslej uradno ni potrdil še nihče.

Napaka

8.37: Francoski in belgijski mediji poročajo, da je v povezavi z osumljencem Salahom Abdeslamom prišlo do napake francoskih oblasti: moškega naj bi že v soboto skupaj s še dvema moškima ustavili v avtu ob belgijski meji, a so ga po preverjanju izpustili.

8.29: Svet žaluje

8.00: Francoski premier Manuel Valls je danes zjutraj potrdil, da so ponoči preiskovalci izvajali protiteroristične racije na območju celotne države. Francoske oblasti so vedele, da so skrajneži pripravljali napade. Imajo podatke, da jih še pripravljajo, in ne le v Franciji, temveč tudi v Evropi, je dodal Valls.

Od poletja so francoske obveščevalne službe in preiskovalci preprečili nekaj napadov.

"Terorizem je udaril in lahko udari znova, v teh dneh, v tednih, ki prihajajo. Tega ne pravim zato, da bi koga prestrašil, temveč zato, da bi se Francozi zavedli," je dejal. "Dolgo bomo živeli s to teroristično grožnjo," je dodal v pogovoru za radio RTL.

Zatrdil je tudi, da so bili petkovi krvavi napadi organizirani iz Sirije.

Nove žrtve

7.21: Po zadnjih podatkih je v terorističnih napadih umrlo 132 ljudi, 42 pa se jih še vedno bori za življenje.

Racije

7.20: Po pisanju regionalnega časnika La Depeche Du Midi so posebne policijske enote izvedle tudi racije proti domnevnim islamistom v Tolousu, pri čemer pa naj ne bi šlo zgolj za preiskave v zvezi z napadi v Parizu, temveč tudi v okviru boja proti terorizmu na splošno. Prijeli naj bi najmanj tri ljudi in zasegli en kos orožja, so povedali viri na francoskem državnem tožilstvu.

7.11:

Osumljenci za napade v Parizu
Salah Abdeslam, 26 letna begu, iščejo ga z mednarodno tiralico
Mohammed Abdeslamaretirali naj bi ga v Belgiji
Brahim Abdeslam, 31 letumrl naj bi pred koncertno dvorano Bataclan
Ismail Omar Mostefai, 29 letumrl med napadom na dvorano Bataclan
Bilal Hadfi, 20 letumrl v bližini stadiona Stade de France
še štirje napadalciumrli med napadi v mestu

 

6.56: Francija se je pred meseci pridružila vojaški koaliciji pod vodstvom ZDA, ki bombardira tarče IS v Iraku, oktobra pa se je angažirala še v Siriji. Včeraj so francoska vojaška letala napadla tarče v Raki. Sodelovalo je 12 letal, odvrgli pa so 20 bomb. Letala so vzletela iz Jordanije in Združenih arabskih emiratov, poveljevanje pa je potekalo v koordinaciji z ameriškimi silami. Prvo uničeno tarčo so skrajneži uporabljali kot poveljniško točko, center za rekrutiranje džihadistov ter skladišče orožja in streliva. Druga je predstavljala vadbišče teroristov.

6.44: Protiteroristične racije potekajo v pariškem predmestju Bobigny, v mestu Jeumont, ki leži v bližini meje z Belgijo, ter v severnem delu mesta Grenoble. Uradnega odgovora, ali so vse racije povezane s terorističnimi napadi v Parizu, še ni.

6.37: V Franciji potekajo obsežne protiteroristične racije. Iščejo osumljenca za napade, ki je trenutno še vedno na begu. Njegovo ime je Salah Abdeslam, rojen je v Bruslju. Opozarjajo, da je izredno nevaren. Ima rjave oči in je visoki 1,75 metra. Belgija je zanj že razpisala mednarodno tiralico.

6.36: V Franciji bo danes še en dan žalovanja za žrtvami petkovih terorističnih napadov v Parizu, ki so po zadnjih podatkih terjali 132 smrtnih žrtev. Z minuto molka se bodo žrtev spomnili vsi Evropejci, in sicer točno opoldne.

V vojni

V Versaillesu bo potekalo skupno zasedanje obeh domov francoskega parlamenta, na katerem bo spregovoril predsednik Francois Hollande. Hollande je že v soboto dejal, da je Francija v vojni proti teroristom Islamske države, do njih pa bo neusmiljena.

Izredne razmere

V Franciji sicer po petkovih napadih veljajo izredne razmere in poostreni varnostni ukrepi, a bo danes kljub temu v vseh šolah potekal pouk, vrata bodo znova odprli tudi pariški muzeji in kulturne ustanove.

Žalne knjige

Na francoskih veleposlaništvih po svetu, tudi v Ljubljani, so odprte žalne knjige. V Ljubljani se bo v žalno knjigo danes vpisal tudi premier Miro Cerar. Sekretariat sveta za nacionalno varnost je v soboto ocenil, da so varnostne razmere v Sloveniji po terorističnih napadih v Parizu še vedno dobre in stabilne, delovni skupini pa je naložil, da do danes dopolni oceno ogroženosti.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni