Tujina

FOTO in VIDEO: Salah Abdeslam naj bi se skrival v Bruslju, prek Skypa kontaktiral prijatelje

Bruselj/Pariz, 21. 11. 2015 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min

Salah Abdeslam je še vedno na begu, a naj bi se skrival v Bruslju. Belgijska vlada je stopnjo nevarnosti v Bruslju zvišala na najvišjo stopnjo. Turška policija je prijela Belgijca, ki ga sumijo, da je skrajnežem pomagal izbrati lokacije za napade v Parizu. "Ne v mojem imenu" pa so sporočali ljudje, ki so se v Italiji zbrali na demonstracijah proti terorizmu.

V belgijski prestolnici so stopnjo nevarnosti povišali na najvišjo, in sicer četrto. Belgijski premier Charles Michel je dejal, da je ukrep "povezan z grožnjo za napad s strani posameznikov z eksplozivi in orožjem na številnih lokacijah v prestolnici".

Bruseljske oblasti so zato zaprle sistem podzemne železnice, odpovedale vse javne prireditve ter pozvale prebivalce, da se izogibajo obljudenim območjem. Ulice so preplavili vojaki in policisti.

V Parizu so medtem okrepili varnost pri vodnih virih, saj se bojijo morebitnih napadov s kemičnim in biološkim orožjem. V Turčiji pa so prijeli 26-letnega Belgijca maroških korenin, ki naj bi skrajnežem pomagal izbrati lokacije za napade v Parizu.

Salah Abdeslam, ki je osumljen sodelovana v petkovih napadih, je še vedno na begu. Po Skypu naj bi se javil trem prijateljem, ki so o tem obvestili njegovega brata. Ta meni, da bil lahko bil Abdeslam v Bruslju, Saleha je znova pozval, naj se preda. 

V Rimu in Milanu so potekale množične demonstracije, ki so jih organizirale tamkajšnje muslimanske skupnosti. "Ne v mojem imenu" in "terorizem nima religije" so glasno sporočali in ostro obsodili napade, ki jih izvajajo skrajne skupine kot je IS. Podobne demonstracije bodo pripravili tudi v nekaterih drugih mestih.

Medtem pa so teroristi znova ubijali, tokrat v Kamerunu, kjer se je razstrelilo več samomorilskih napadalcev. Poleg napadalcev so umrli štirje ljudje – lokalni voditelj in člani njegove družine.

Demonstracije proti terorizmu v Italiji.
Demonstracije proti terorizmu v Italiji. FOTO: Reuters

Po terorističnih napadih v Parizu so razmere v svetu napete. Dogajanje smo spremljali V ŽIVO:

V Kamerunu so morili štirje samomorilci, a tri ženske so se razstrelile prezgodaj

22.54: Štirje civilisti so umrli na severu Kameruna, ko so napadli samomorilski bombaši, ki naj bi pripadali teroristični skupini Boko Haram. Oblasti so potrdile, da so se v napadu razstrelile tri napadalke in en napadalec.

"Prvi napadalec se je raznesel pred hišo lokalnega vodje vasice Leymarie. Umrlo je pet ljudi, vključno z napadalcem," je dejal vojaški uradnik. Leymarie je del naselja Nigue, predmestja mesta Fotokol. "Nekaj minut kasneje so v bližini bombe sprožile tudi tri samomorilske napadalke, a te niso ubile nikogar razen sebe, saj so bombe sprožile prezgodaj," je dodal uradnik, ki ni želel biti imenovan. Okoli deset oseb je bilo ranjenih. 

Salah Abdeslam naj bi se skrival v Bruslju

19.16: Trenutno eden najbolj iskanih Evropejcev Salah Abdeslam, pripadnik Is, ki naj bi sodeloval pri pariških napadih, se po nekaterih informacijah skriva v Bruslju. Prek Skypa naj bi se slišal s tremi prijatelji, ki so o tem obvestili njegovega brata Mohammeda Abdeslama. O čem so se pogovarjali za zdaj ni znano. Je pa Mohammed dejal, da se očitno skriva nekje v bližini. 26-letnika je sicer brat večkrat pozval, naj se preda oblastem.

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam FOTO: Twitter

18.18: V francoskem mestu Toulouse se je danes na pohodu za mir in proti "barbarstvu" zbralo več kot 10.000 ljudi. To je že drugi tovrstni pohod ta teden v tem mestu na jugozahodu Francije, ki so ga pripravili po terorističnih napadih v Parizu.

V Rimu in Milanu množične demonstracije proti terorizmu

17.00: V Rimu in Milanu se je danes zbralo več desettisoč ljudi, ki so protestirali proti terorizmu. "Terorizem ni nobena vera" in "Ne v mojem imenu" so vzklikali udeleženci demonstracij. Demonstracije so pripravila tri največja združenja muslimanske skupnosti v Italiji.

Soorganizator demonstracij, ki so se jih udeležili nekateri politiki, umetniki, intelektualci in druge znane osebnosti, je italijanski poslanec maroškega rodu Kalid Chaouki. Organizatorji so vse državljane tudi pozvali, naj se borijo proti "rakasti tvorbi" fundamentalizma.

V Rimu so demonstracije pripravili na osrednjem trgu Santi Apostoli, v Milanu pa na trgu San Babila. Podobno demonstracijo bodo v torek pripravili v Benetkah, ko bodo tudi pripravili žalno slovesnost za 28-letno Benečanko Valerio Solesi, ki je umrla v terorističnih napadih v Parizu minuli teden.

V Libanonu aretirali šest Palestincev, ki so nameravali na bojišča v Sirijo

16.27: Libanonska vojska je aretirala šest Palestincev, ki so nameravali oditi v Sirijo in se boriti na strani uporniških skupin. Moške so prijeli na goratem območju v bližini mesta Hermel. Vojska pa je prav tako zaprla mejnih pet točk, kjer so borci nelegalno prečkali mejo s Sirijo.

Oblasti so poostrile ukrepe na jugu in severu Libanona po napadih v Bejrutu pred dobrim tednom, ko so samomorilski napadalci IS ubili 44 ljudi. Uspelo naj bi jim razbiti tudi mrežo, ki je načrtovala nove napade v Libanonu.

Pripadniki IS so le dan pred napadom na Pariz izvedli tudi napad v Bejrutu, v katerem je umrlo 44 ljudi, več kot 200 pa jih je bilo ranjenih.
Pripadniki IS so le dan pred napadom na Pariz izvedli tudi napad v Bejrutu, v katerem je umrlo 44 ljudi, več kot 200 pa jih je bilo ranjenih. FOTO: Reuters

Kriza v Siriji je povečala napetosti med suniti in šiiti in poglobila tudi politične razlike v Libanonu, pravijo tamkajšnji varnostni viri. Libanonska šiitska skupina Hezbollah svoje borce pošilja v podporo Asadovim režimskim silam, medtem ko se so pripadniki sunitske veje islama iz Libanona pridružujejo sunitskim upornikom v Siriji.

V begunska taborišča v Libanonu se je zateklo okoli milijon Sircev, v taboriščih po državi pa že več desetletij živi tudi na desettisoče Palestincev, ki so se morali izseliti izraelskega nezakonitega naseljevanja območij, kjer so živeli Palestinci.

V samomorilskem napadu v Kamerunu umrlo vsaj 10 ljudi

16.07: V Kamerunu je umrlo vsaj deset ljudi, še vsaj toliko pa je ranjenih v napadu samomorilskih napadalk. Te naj bi bile pripadnice nigerijske skrajne teroristične skupine Boko Haram.

Ena od napadalk je eksploziv sprožila pred hišo lokalnega voditelja, ki je skupaj s tremi člani družine umrl. Napad se je zgodil v vasici Nigue, v bližini mesta Fotokol na severu države. Razstrelile so se še tri ženske.

Boko Haram, ki velja za najnevarnejšo teroristično skupino, je letos izvedla več napadov v Nigeriji, Kamerunu, Čadu in Nigru.

Evropol ima v bazi 1527 Evropejcev, ki so se vrnili iz Sirije

15.34: Evropol ima v svoji bazi kar 1527 t.i. tujih borcev, je potrdil nemški minister za notranje zadeve Thomas de Miziere. Evropske varnostne sile se tako zavedajo, kako velika je grožnja terorizma glede na število Evropejcev, ki so se vrnili iz bojišč v Siriji.

'Prijatelj me je prosil za streho nad glavo'

15.26: Jawad Bendaoud, ki je priznal, da je oddal stanovanje dvojici iz Belgije "kot uslugo", ostaja v priporu. Po navedbah Bendaouda, ga je "prijatelj prosil za 'streho nad glavo' za dva njegova prijatelja za nekaj dni". Povedal naj bi mu, da nima vzmetnic, pa so menda potrebovali le vodo in mesto za molitev.

"Prosili so me za uslugo in sem jo izpolnil. Nisem vedel, da so teroristi," je povedal Bendaoud, preden ga je policija vklenjenega odpeljala. Sam je sicer nekoč že bil v zaporu in sicer zato, ker je nekoga do smrti pretepel, navaja AFP.

Glede na vire, ki so blizu preiskavi, je policijo do Abaaouda nevede pripeljala njegova sestrična, Hasna Aitboulahcen, ki je bila skupaj z Abaaoudom v operaciji ubita.

Bruseljska podzemna železnica ne bo obratovala do jutri popoldne

15.20: Belgijski nacionalni krizni center je za bruseljsko letališče, ki se nahaja izven mesta, ter za predmestje Vilvoorde prav tako izdal najvišjo stopnjo ogroženosti pred terorističnimi napadi.

Kot je napovedal ministrski predsednik bruseljske regije Rudi Vervoort, bo zaradi teroristične grožnje zamrlo javno življenje v Bruslju. "Javne stavbe, nakupovalni centri in tržnice bodo tako zaprti, odpovedali bomo tudi športne prireditve," je dejal. Za ta konec tedna so na primer že odpovedali vse nogometne tekme. Vervoort je še zagotovil, da pristojne oblasti delajo vse, da bi meščanom zagotovile varnost.

v središču Bruslja so svoja vrata že opoldne zaprle številne trgovine, na nakupovalnih ulicah je tudi vedno manj ljudi.

Objavili so tudi, da bruseljska podzemna železnica ne bo obratovala do nedelje do 15. ure.

14.51: Sedem od osmih oseb, aretiranih v sredo v racijah v Saint Denisu, so izpustili. pridržan ostaja moški, ki je v svojem stanovanju na ulici Rue du Corbillon gostil teroriste, saj ga sumijo povezav z napadi v Parizu. Jawad Bendaoud je kmalu po racijah francoskim medijem dejal, da ni vedel, da so ljudje, ki jim je oddal stanovanje, teroristi in da je le skušal pomagati, ko ga je prijatelj prosil, naj za nekaj noči odda svoje stanovanje.

13.53: V Parizu so podaljšali prepoved zbiranja do 30. novembra. Prepoved je bila sprva uvedena do 22. novembra. Že pred tem so oblasti odpovedale velike proteste, ki so jih napovedovali ob robu podnebne konference v Parizu. En protest bi se moral zgoditi 29. novembra, torej dan pred začetkom konference, drugi pa 12. decembra, dan pred zaprtjem konference.

Bruseljske ulice so polne vojakov in policistov, potem ko so oblasti dobile informacije, da naj bi se pripravljal napad.
Bruseljske ulice so polne vojakov in policistov, potem ko so oblasti dobile informacije, da naj bi se pripravljal napad. FOTO: Reuters

Odpovedane tekme in javne prireditve 

12.54: Vodstvo prve belgijske nogometne lige je danes zaradi terorističnih groženj v Bruslju odpovedalo prvenstveno tekmo med Lokerenom in Anderlechtom. Tekma bi morala biti na sporedu danes popoldan, a so jo iz varnostnih razlogov odpovedali. Preostale tekme 16. kroga belgijske lige, tri bodo danes, tri pa v nedeljo, bodo odigrane kot predvideno.

Odpovedane so tudi številne druge javne prireditve. Nakupovalna središča, kinodvorane in nekatere druge ustanove so predčasno zaprle svoja vrata. 

Slovenec v Bruslju: Več je policistov in vojakov, postavljene so kontrolne točke

Kontrolna točka v Bruslju
Kontrolna točka v Bruslju FOTO: Bralec Matej

12.30: V Bruslju je tudi več Slovencev, ki tam živijo ali pa so tam poslovno. Bralec Matej je bil tam te dni poslovno in je opazil povečano policijsko in vojaško prisotnost. Na večjih križiščih stojijo enote, postavljene so kontrolne točke. Mesto je po njegovih navedbah bolj prazno, a strahu na prvi pogled vendarle ni opaziti. ''V precej shizofreni situaciji so na eni ulici vojaki, v drugi pa v relativnem miru posedaš v lokalu,'' je dejal.

Povečali varnost ob vodnih zajetjih

12.24: V Parizu so ob vodnih zajetjih okrepili varnost, potem ko je francoski premier opozoril, da ne morejo ovreči možnosti za napad s ''kemičnim in biološkim orožjem''. Iz Pariza tudi poročajo, da so iz tamkajšnje bolnišnice ukradli varnostna oblačila za ravnanje z nevarnimi snovmi.

12.15: V predmestju Bruslja so v nočnih racijah našli orožje teroristov, navaja belgijski časnik Derniere Heure. V Molenbeeku, kjer so prebivali nekateri napadalci na Pariz, so med drugim našli tako kemikalije kot eksplozive.

Avstrijsko orožje v rokah skrajnežev

12.00: Avstrijski dnevnik Der Standard danes poroča, da je avstrijsko orožje zelo priljubljeno pri pripadnikih skupine Islamska država. Ti naj bi med drugim uporabljali avstrijske pištole glock, puške podjetja Steyer-Mannclicher ali granate hirtenberger, je za časnik dejal Nic Jenzen-Jones, predstavnik zasebne tajne službe Ares.

Ares sodeluje z vojnimi poročevalci, človekoljubnimi organizacijami in lokalnimi predstavniki pri pridobivanju informacij o oborožitvi posameznih skupin v konfliktih.

"Orožje in strelivo iz Avstrije smo našli v Libiji, Siriji, Ukrajini, Maliju in Iraku," je za časnik še dejal Jenzen-Jones. Obveščevalni viri so za Der Standard potrdili, da ima svojo vlogo orožje avstrijske proizvodnje tudi v Afganistanu.

Kot dodaja časnik, orožje kljub strogim predpisom vedno znova pristane na črnem trgu. V Avstriji so zato, da orožje ne pristane v rokah teroristov ali diktatorjev, pristojni trije ministri. Vsak izvoz orožja mora odobriti ministrstvo za gospodarstvo, zelo luč za prodajo pa morata dati tudi ministrstvo za zunanje zadeve in obrambno ministrstvo. V skladu z zakonodajo morajo avstrijski organi pri tem upoštevati položaj človekovih pravic v dotični državi.

Zakaj so oblasti povišale stopnjo nevarnosti?

11.09: Belgijski premier Charles Michel je na novinarski konferenci povedal, da so stopnjo nevarnosti na stopnjo 4 v Bruslju dvignili, ker so ''dobili precej konkretne informacije o tveganjih za podoben napad, kot se je zgodil v Parizu''. Dodal je, da so se bali, da bo ''več posameznikov z orožjem in eksplozivi izvedlo napad, morda na celo več krajih''.

Javnost je pozval, naj ostane mirna, saj so že sprejeli potrebne ukrepe. Za ostalo državo velja stopnja nevarnosti 3 (na 4-stopenjski lestvici). 

10.27: Belgijski krizni center ne želi povedati, zakaj so povišali stopnjo nevarnosti. Prav tako ne, do kdaj bo stopnja 4 v veljavi. ''Situacija je vseskozi pod nadzorom. Tako lahko kadarkoli ocenimo, kaj in kako, če dobimo kakšne nove dokaze,'' je bil skop s pojasnili predstavnik centra Peter Mertens.

Danes bodo zaprte vse postaje podzemne železnice v Bruslju, prebivalci si bodo tako morali pomagati z avtobusi.

Aretacije v Turčiji

9.50: Turška policija je prijela Belgijca, maroških korenin, ki ga sumijo, da je skrajnežem pomagal izbrati lokacije za napade v Parizu. 26-letnika so pridržali v luksuznem hotelu v obalnem mestu Antalya, navaja tiskovna agencija Dogan. Poleg tega so turške oblasti pridržale še dva moška, oba sirska državljana, ki naj bi ju poslala Islamska država, da bi se srečala z omenjenim 26-letnikom.

Posebna enota policije je na moškega postala pozorna takoj, ko je prispel na letališče v Antalyi. Turčija je medtem tudi deportirala skupino Maročanov, ki so jih zaradi domnevnih povezav z IS prijeli v Istanbulu.

9.42: Belgijske oblasti so tri ljudi, ki so jih aretirali v zadnjih dnevih, obtožile vpletenosti v teroristične napade v Parizu. Že v začetku tedna so vpletenosti v napad obtožili Hamso Attouja in Mohammeda Amrija. Na begu je še Salah Abdeslam, ki je prav tako osumljen vpletenosti v pariške napade.

Za Abdeslama, ki ima prebivališče v Belgiji, njegov brat Brahim pa se je razstrelil v pariškem baru, domnevajo, da se skriva v Belgiji. Abdeslam naj bi imel testne vezi z glavnim načrtovalcem napadov Abdelhamidom Abbaudom, ki je bil ubit med sredini policijsko racijo v pariškem predmestju. Oba sta odraščala v revni bruseljski četrtk Molenbeek.

PREBERITE ŠE: Izpoved medicinskega tehnika, ki je na pomoč priskočil Brahimu Abdeslamu. 

Resolucija proti Islamski državi

8.04: Varnostni svet Združenih narodov je teden dni po terorističnih napadih v Parizu soglasno potrdil francoski predlog resolucije, ki poziva države članice ZN, naj sprejmejo vse potrebne in zakonite ukrepe proti Islamski državi (IS) in Fronti al Nusra.

Francoska resolucija se sicer nikjer ne sklicuje na 7. poglavje ustanovne listine ZN, ki avtorizira uporabo sile, niti ne daje pravne podlage za vojaško ukrepanje, ampak daje predvsem moralno in politično podporo Franciji, da nadaljuje napade na IS. Resolucija teroristične napade IS v tujini razglaša za globalno grožnjo brez primerjave mednarodnemu miru in varnosti. Poleg Pariza omenja tudi napade v Tuniziji, Turčiji, Egiptu in Bejrutu.

Mednarodno skupnost resolucija poziva, naj zajezi pritok tujih borcev v Irak in Sirijo, prepreči financiranje teroristov in kaznuje odgovorne za teroristične napade, kršitve mednarodnega humanitarnega prava in kršitve človekovih pravic. Pri tem omenja tudi barbarsko uničevanje kulturne dediščine na ozemljih pod nadzorom IS.

IS je prevzela odgovornost za napade v Parizu in tudi za napad na rusko potniško letalo nad Egiptom. Skupni sovražnik je sedaj vsaj deloma zbližal Rusijo ter zahodne države, ki nadaljujejo pogajanja o celoviti rešitvi krize v Siriji.

V Belgiji velja najvišja stopnja nevarnosti.
V Belgiji velja najvišja stopnja nevarnosti. FOTO: Reuters

V Belgiji povišali stopnjo nevarnosti 

7.34: Belgijska vlada je povišala stopnjo nevarnosti terorističnih napadov v Bruslju na najvišjo 4. stopnjo. Nacionalni krizni center teden dni po napadih v Parizu opozarja na takojšnjo grožnjo. 

"Analize kažejo na resne in takojšnje grožnje, ki zahtevajo posebne varnostne ukrepe in priporočila prebivalstvu," je sporočil Center, ki je del ministrstva za notranje zadeve. Več podrobnosti ni znanih, ker se pravosodne preiskave nadaljujejo.

Prebivalstvu belgijske prestolnice, kjer sta tudi sedeža EU in zveze Nato, belgijska vlada priporoča naj se ne zadržujejo na mestih, kjer se ponavadi zbira veliko ljudi, kot so športne prireditve, transportna križišča, letališča, koncertne dvorane in podobno.

V Franciji so medtem včeraj podaljšali izredne razmere za tri mesece. Predlog zakona poleg podaljšanja izrednih razmer predvideva spremembe več zakonov. Med drugim zaostruje pravila glede hišnega pripora, v času izrednih razmer omogoča prepoved organizacij, ki predstavljajo resno grožnjo javnemu redu, in zaostruje nadzor nad tujimi borci.

PREBERITE ŠE: Zgodba Slovenke, ki živi v Belgiji. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3