Tujina

V zemeljskem plazu v Mjanmaru najmanj 90 mrtvih

Yangon, 22. 11. 2015 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V zemeljskem plazu na severu Mjanmara je umrlo najmanj 90 ljudi. Žrtve, ki jih je pokopal plaz, so žad iskale v ogromnem kupu odpadnega materiala, ki so ga tam odložili stroji rudarskih podjetij.

Številni na roke kopljejo, da bi našli poldrage kamne. Fotografija je bila posneta leta 2013.
Številni na roke kopljejo, da bi našli poldrage kamne. Fotografija je bila posneta leta 2013. FOTO: Reuters

V zemeljskem plazu na odročnem nahajališču žada v severu Mjanmara je umrlo najmanj 90 ljudi, so danes sporočile oblasti. Žrtve, ki jih je pokopal plaz, so žad iskale v ogromnem kupu odpadnega materiala, ki so ga tam odložili stroji rudarskih podjetij.

Plaz je pod seboj pokopal več deset barak, v katerih so živeli priložnostni delavci, ki so v odpadnem materialu iskali te poldrage kamne zelene barve.

Predstavnik lokalnih oblasti v zvezni državi Kachin je sporočil, da so v soboto našli 79 trupel, danes pa 11. Nimajo pa nobenih podatkov, koliko ljudi je tam živelo. Reševalna akcija se medtem nadaljuje.

Večina najbolj kakovostnega žada, ki ga najbolj cenijo na Kitajskem, izvira prav iz Mjanmara, kjer posel s temi poldragimi kamni obvladuje več milijard dolarjev vredna industrija, povezana z vojaško elito.

Zemeljski plazovi so velika nevarnost za ljudi, ki na skrivaj kopljejo po odpadnem materialu v upanju, da bodo našli kos žada, ki jim bo prinesel bogastvo. Samo letos, ko so rudarska podjetja po navedbah domačinov močno povečala proizvodnjo, je v tovrstnih nesrečah umrlo več deset ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
22. 11. 2015 13.44
. pametni; ki kradejo že najden Žad