Tujina

V ZDA živi 132.000 poročenih homoseksualnih parov

Washington, 29. 09. 2011 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
52

Po podatkih urada za štetje prebivalstva je v ZDA 132.000 poročenih homoseksualnih parov, v skupnem gospodinjstvu pa jih živi 650.000. 53 odstotkov Američanov te poroke odobrava, 44 odstotkov pa jim nasprotuje.

Poroke istospolnih parov-4
Poroke istospolnih parov-4 FOTO: Reuters

Po podatkih urada za štetje prebivalstva je v ZDA 132.000 poročenih homoseksualnih parov, v skupnem gospodinjstvu pa jih živi 650.000. 53 odstotkov Američanov te poroke odobrava, 44 odstotkov pa jim nasprotuje.

Urad za štetje prebivalstva ZDA je na podlagi podatkov iz popisa prebivalstva v letih 2000 in 2010 ugotovil, da se je število homoseksualnih parov, ki živijo skupaj, vendar niso poročeni, v desetih letih podvojilo.

Po podatkih urada je 132.000 poročenih homoseksualnih parov, skoraj 650.000 parov pa živi v skupnem gospodinjstvu. Anketa ameriške tiskovne agencije AP medtem ugotavlja, da 53 odstotkov Američanov podpira poroke med homoseksualci, 44 odstotkov pa jim nasprotuje.

Homoseksualne poroke je v ZDA leta 2004 najprej dovolila zvezna država Massachusetts, danes pa so dovoljene v šestih zveznih državah in prestolnici Washington, ki je posebna zvezna enota.

Odnos do homoseksualcev se v ZDA spreminja v smeri večje strpnosti in tudi vojska je pretekli teden odpravila svojo politiko "ne sprašuj in ne govori", ki je homoseksualcem omogočala služiti v oboroženih silah, dokler so svojo spolno usmerjenost skrivali. Naslednje leto bo o dovoljenju homoseksualnih porok odločala še država Maryland.

Ugotovitve ankete tiskovne agencije AP so skoraj podobne lanskim, vendar je še leta 2009 večina Američanov homoseksualnim porokam nasprotovala. Anketa Univerze Chicago, ki jo izvajajo na dve leti, je prav tako ugotovila, da je delež Američanov, ki tovrstne poroke podpirajo (44 odstotkov), prvič do zdaj višji od deleža tistih, ki jim nasprotujejo (40 odstotkov).

Nasprotniki homoseksualnih porok sicer ne odnehajo in nacionalna organizacija za poroko je od nekaterih republikanskih predsedniških kandidatov že pridobila obljubo, da si bodo v Beli hiši zavzemali za potrditev amandmaja k zvezni ustavi, ki bi poroko opredelil le kot zvezo med moškim in žensko.

Sicer je v ZDA 51 odstotkov homoseksualnih parov ženskih, petina pa jih ima tudi otroke. Število homoseksualnih parov je v zadnjih desetih letih najbolj poraslo v Zahodni Virginiji, Montani, Južni in Severni Dakoti, Oklahomi in Kentuckyju, in sicer za 150 odstotkov. V New Yorku in Kaliforniji pa je bila rast najpočasnejša, in sicer za 60 odstotkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
30. 09. 2011 06.46
+1
Clanek je napisan o homosekualcih v ZDA in nato je verjetno Ferdox komentiral, ker vsako leto imajo Homosekualci svoj praznik ali parado, ker se res nespodobno obnasajo. Jaz osebno poznam dosti parov , kot zenske tako moske , ki so v istospolni zvezi in imajo visoke izobrazbe in dobro placane sluzbe zivijo lepo zivljenje, ali na zalost vsi brezi otrok in potomstva.
Tonček Balonček
30. 09. 2011 00.01
+1
Danijel Cupar, predstavljaj si, da bi bili vsi v celibatu in bi s ešli posvečeno življenje!
thinkyboy
29. 09. 2011 17.02
-1
gostgozd a je slucajno tata pa tata pa sin taprava druzina lahko je samo mama in sin tata in sin al pa mam tata in sin in najboljse dabos rekel svojemu otroku ti kr bodi z fantom bosta mela lepo druzino al mu bos rekel da naj si najde punco in ima druzino
gostgozd
29. 09. 2011 15.26
ferdox - pa še tole: koliko slovenskih gejev pa ti poznaš? da vidiš pri njih to očitno "kopiranje vizualnih podob"??
gostgozd
29. 09. 2011 15.24
+2
fedox - pa kje si ti videl na kakšnih slovenskih paradah kakšne gole ljudi?? in katere so te pravice, ki jih homoseksualci tako glasno zahtevajo, ti jih pa nimaš? (mimogrede te pa pomojem čisto nič ne motijo tistele najstnice, ki v minjakih in oprijetih majčkah okol skačejo ane?) cupar - in kaj so to "neprave" družine? in nihče tebi ne jemlje ali oporeka imeti svoje družine in vrednot. kako otroci zelo zgodaj znajo presojat, je pa druga zgodba. in verjemi mi, da če jim ne bi nekdo tumbal v glavo kaj so prave in neprave družine in kako grozna je homoseksualnost - se sigurno ne bi obremenjevali s tem kaj je "prav" in kaj ne
thinkyboy
29. 09. 2011 14.59
-1
gostgozd poznam geje oziroma sem jih kaj ti jih pac ne zelim zraven sebe in ce bi to bili usi sistem nebi funkcioniral vrednot druzine nebi bile taprave in glede otrok se ne naucijo ravno usega od nas ampak znajo tudi sami presojat ze zelo zgodaj .....najbolj me pa moti da ko dosezejo neko pravico si takoj zelite druge in zdej bi ze imeli otroke to pa sigurno ni prav ne v nasem ne v zivalskem zakonu in nasploh zakonih narave
Ferdo Crni
29. 09. 2011 14.52
+0
Sploh ni problem v homoseksualnosti ampak v pozitivni diskriminaciji. Homoseksualci, vsaj slovenski, skopirajo neko vizualno podobo v tujini in nič drugega. torej boj za pravice istospolnih je tekanje z rinkami v nosu in gol na nekih paradah. To je namreč za "heteroseksualne" ljudi prepovedano in nespodobno razkazovanje kar se preganja po zakonu. Polno je teh malih pred-pravic, ki jih homoseksualci zahtevajo. Itak pa je to pri nas vse v domeni ideološkega boja ne pa nekih pravic. Pred vsakimi volitvami se to ven udari češ - če si za istospolne (karkoli pač že zahtevajo) si moderen, napreden in mainstreamovski. Če si proti si Križar, katolik, far, SDS, janševec... itd. Kup nepomembne šare. Jaz nikomur ne govorim kako in kaj imam rad v postelji. Tudi mojega očeta ne sprašujem o tem. To je stvar osebne kulture. Seveda me nikakor ne motijo homoseksualnost. Moti mi samo pretirano govoričenje okoli spolnih odnosov nekako enako, kot bi kakšna kolegica na dolgo in široko razpredala o svojem odnosu z vibratorjem. Brez veze in nepomembno.
gostgozd
29. 09. 2011 14.27
+2
cupar - jaz vsem otrokom želim, da so veseli in srečni in da imajo dobre starše (ne take, ki bi jih zarad zaradi spolne usmerjenosti ustrahovali) .. TI si rekel, da bi ga fental, če bi bil gej, torej ga imaš res brezpogojno rad... (vem pa sedaj tako govoriš, če bi se izkazalo, da je res gej – bi si tudi ti premislil in bi ga celo pustil živeti.) .. »problem« je pomojem v tem, da ti ne poznaš nobenega geja (oz. misliš da ga ne poznaš) in si potem predstavljaš ne vem kakšne grozovitosti pod tem nazivom. žal pa, ravno zaradi takih in tebi podobnih, raje tule tipkam kolikortoliko anonimno. (saj vem, da če pride prava oblast in se odloči počistiti to slovenijo, kar vas bo veliko komentatorjev podprlo, ane, bodo lahko po zgodovini (in še kako drugače) zbrskali kdo sem/smo in se nas pravočasno odkrižali. in bodo samo še čisti slovenci veselo polkali naokoli) in kaj bi bilo če bi bili vsi homoseksualci? hmm.. zanimivo vprašanje ane? potem ne bi bilo to nič nenavadnega. al se bojite, da če bi bila homoseksualnost večinska, da bi začeli zatirati strejte in jim prepovedovali poljubljati se v javnosti? ampak mislim, da za to najbrž ni strahu? al je vas tako strah, da če boste videli dva tipa skupaj, da bodo tudi vam kar naenkrat postali všeč moški? ste res tako nesigurni vase? kar se pa tiče spravljanja na otroke pa ne vem, če bi se sedaj sploh spuščal v kakšen komentar. lahko samo rečem, da glede na to kako dobro gre vam »razmnoževalcem« to od rok ... če pogledamo samo vse sovraštvo, ki vam ga uspe privzgojit v otroke. da o pohlepu sploh ne govorimo. veste – večino politikov, ekonomistov, pravnikov, vojakov ima »normalne« ne-gej starše in mislim, da lahko mirno rečem(o) da so svoje poslanstvo kot vzgojitelji otrok pošteno zaj....... pa brez zamere tistim 5%, ki jim (ponesreči?) uspe svoje otroke dobro vzgojit...
thinkyboy
29. 09. 2011 14.09
-1
sehec svaka cast edini pameten tle gor
sehec
29. 09. 2011 14.03
-1
vse je v redu dokler se na spravjo na otroke!Zgleda,da se niti ne zavedajo nevarnosti niti posledic!daniel Cupar-popolnoma se strinjam s tvojimi komentarji,kr naj zadržijo svojo"orijentacijo"zase!Jst bom svojga otroka sprejel če mi se dokaže,da je blo kej narobe v razvoju ampak,ne mi vsiljevat vaše"spolnosti" in devijacije prodajat mojmu otroku!!!!
thinkyboy
29. 09. 2011 13.58
in povejte mi kako bi bilo ce bi usi bili istospolno usmerjeni in bi bile take druzine?????
thinkyboy
29. 09. 2011 13.52
-1
gostgozd napisi svoje ime
thinkyboy
29. 09. 2011 13.49
-1
pa z tem skodujete drugim in dajes mlajsim poglede za katere nebi vedeli da so
thinkyboy
29. 09. 2011 13.48
-1
gostgozd pa se to najrajsi imam svojega otroka in use nardim za njega in se vec a zate js upam ampak res upam da si kaj nardis ce take grde stvari zelis malemu otroku pa kaj je s tabo kako lahko to sploh pomises kaj sele pises take malemu otroku ki je srecen in igriv v pravi smeri ti zelis to in zakaj se usi skrivate za nekimi imeni napisite pravega
QueerAsYou
29. 09. 2011 13.47
+1
Danijel Cupar queerassyou ja kaj tudi za primanje al ne napisi ja ali ne Kakor komu paše! Kdo sem jaz da bom komu govoril za kaj je kaj!
gostgozd
29. 09. 2011 13.47
+1
pa še tole mimgrede. kaj je sploh važno, če se homoseksualci rodijo ali pa se priučijo oz. odločijo da bodo homoseksualci?? mislil sem, da naj bi živeli v neki svobodni družbi, kjer je lahko vsak kar hoče (dokler seveda ne škoduje drugemu)
thinkyboy
29. 09. 2011 13.46
queerassyou ja kaj tudi za primanje al ne napisi ja ali ne
thinkyboy
29. 09. 2011 13.45
gostgozd se ne bo izkazalo kr ze teka za puncami a ti napisi tvoje pravo ime in zraven to kar si napisal ce si pravi moski bos
QueerAsYou
29. 09. 2011 13.44
Danijel Cupar queerasyou Za več stvari, tako kot roke! zakaj ne napises za sedenje ,za prebavo in kaj za primanje tudi po tvoje Saj je vsem jasno zakaj vse jo imamo!
thinkyboy
29. 09. 2011 13.43
queerasyou Za več stvari, tako kot roke! zakaj ne napises za sedenje ,za prebavo in kaj za primanje tudi po tvoje