Tujina

V ZDA umrla Stalinova hčerka Svetlana

Washington, 29. 11. 2011 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ZDA je umrla hčerka nekdanjega sovjetskega voditelja Josipa Stalina, ki je živela pod imenom Lana Peters. Iz Sovjetske zveze je prebegnila leta 1967, dejala pa je, da nikoli ni mogla uiti očetovi senci.

Stalina nekateri Rusi še vedno častijo kot velikega voditelja, ki je državo vodil med drugo svetovno vojno.
Stalina nekateri Rusi še vedno častijo kot velikega voditelja, ki je državo vodil med drugo svetovno vojno. FOTO: Reuters

Britanska medijska hiša poroča, da je 22. novembra v ameriški zvezni državi Wisconsin umrla Svetlana Alilujeva, ki je v ZDA živela pod imenom Lana Peters. Gre za hčerko sovjetskega voditelja Josipa Stalina, ki je umrl leta 1953. Leta 1949 je v Moskvi diplomirala in postala učiteljica ter prevajalka.

Iz Sovjetske zveze je pobegnila leta 1967 po smrti njenega moža Brijesha Singha. Leta 1966 je odšla v Indijo, kjer je raztrosila njegov pepel, nato pa se je zatekla na ameriško veleposlaništvo in zaprosila za politični azil. Zažgala je svoj potni list, obsodila komunizem in početje svojega očeta, ki ga je označila za moralno in duhovno pošast. Leta 1967 je objavila knjigo z naslovom "Dvajset prijateljevih pisem", za katero je takrat iztržila 2,5 milijona dolarjev.

V ZDA se je poročila z Williamom Petersem in prevzela tudi njegov priimek. Skupaj sta imela hčerko Olgo, leta 1973 pa sta se že ločila. V 80. letih prejšnjega stoletja se je za kratek čas vrnila v Sovjetsko zvezo, ki pa jo je po prepiru s sorodniki hitro zapustila. V nekem intervjuju leta 1990 pa je dejala, da skupaj s hčerko Olgo v Wisconsinu živi brez denarja v najeti hiši.

Stalin je bil v času svojega vladanja Sovjetski zvezi odgovoren za smrt več milijonov prebivalcev njegove države. Celo svojo prvo ljubezen, judovsko režiserko je poslal v Sibirijo. Svetlanin brat Jakov je med drugo svetovno vojno umrl v nacističnem taborišču, saj Stalin ni pristal na njegovo zamenjavo za nemškega generala. Drugi brat Vasilij je v 40. letu starosti umrl zaradi alkoholizma.

Petersova se je svojega očeta sramovala in ni želela, da jo ljudje povezujejo z njim. "Ljudje pravijo, Stalinova hčerka, Stalinova hčerka, kar naj bi pomenilo, da bom hodila naokoli s puško v rokah in streljala na Američane. Ali pa pravijo: Ne, ona je prišla sem. Je ameriška državljanka, kar naj bi pomenilo, da imam bombo za druge. Nisem nič od tega. Sem nekje vmes, česar pa ljudje ne morejo razumeti," je dejala nekoč.

Petersova je obsojala režim, ki ga je vodil njen oče, hkrati pa je tudi druge komunistične sovjetske voditelje obsodila, da so v delovna taborišča poslali na milijone ljudi.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
30. 11. 2011 05.53
+0
Propaganda lepo tu pokaže kakšen efekt ima na prebivalce. Kriv naj bi bil za smrt 10 miljonov ljudi, žena se mu je ustrelila, sina je dal ubiti, drugi sin je naredil samomor, Svetlana je prebegnila v ZDA. Ljudje so pa jokali na njegovem pogrebu.
Jimi1
29. 11. 2011 10.07
+24
"Stalin"...pomeni jekleni človek. Bil je jekleno hladen do svojih državljanov, nenazadnje celo do svojih potomcev, pošast brez primere.
No_pasaran
29. 11. 2011 12.22
+2
hlebigara
29. 11. 2011 09.24
+2
Preselila se je iz velikega zla(sovjetska zveza) v veliko zlo(ZDA). A je tudi obsodla državo v kateri je živela? so jo Američani napumpali o pošteni državi in poštenih demokratičnih voditeljih. Kuba, Čile, El salvador, Vietnam, Irak, ZRJ, Libija, Kostarika, Paraguaj, Argentina, Japonska, Afganista, Kolombija....
Bolivar
29. 11. 2011 22.19
+0
V ZDA je veliko medijev takih ali drugačnih, ki te teze zavračajo. Medtem ko v SZ ni bilo medijev tam je bilo zares pumpanje ljudi. V ZDA in drugod po Zahodu pa slišiš vse glasove pro in za le ljudstvo se mora odločiti v kaj verjame, kar je pa zelo težko saj vsakdo govori svojo "resnico", kako veš kaj je zdaj res? Kaj je bolje omejiti resnico ali jo podati v vseh možnih načinih? Kje bo ljudstvo zahtevalo spremembe?
Nimivseeno
30. 11. 2011 05.56
+1
Glavni mediji, ki kreirajo javno mnenje so vedno v rokah elite. Ostali so outsiderji, ki fantazirajo o terijah zarote.
billie_jean
29. 11. 2011 08.48
+13
Moralni čut je močnejši od družinske pripadnosti!