Tujina

V ZDA se spominjajo 11. septembra

New York/London/Hamburg/Milano, 07. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ZDA so se že začeli spominski dnevi v počastitev spomina na lanski teroristični napad 11. septembra. Newyorški župan je kljub temu, da je veliko Američanov prepričanih v nove napade, zavrnil takšna ugibanja. Predstavniki evropskih varnostnih služb pa opozarjajo na možnost novih napadov ob 11. septembru.

Newyorški župan in guverner, Michael Bloomberg in George Pataki, ob začetku spominskih slovesnosti (Foto: Reuters)
Newyorški župan in guverner, Michael Bloomberg in George Pataki, ob začetku spominskih slovesnosti (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Razglasitev treh spominskih dni je bilo prvo dejanje v poplavi spominskih slovesnosti, ki bodo zajele ZDA ob prvi obletnici terorističnih napadov. Osrednje slovesnosti, ki jih organizira mesto New York, se bo poleg predsednika Busha udeležilo tudi veliko drugih svetovnih voditeljev.

Bloomberg je zagotovil, da je New York varno mesto, s prednostjo, da ima najštevilčnejšo in najboljšo policijo v ZDA, na obletnico dogodkov pa bodo varnostni ukrepi še dodatno poostreni.

Predstavniki evropskih varnostnih služb svarijo pred 11. septembrom

Policije in obveščevalne službe evropskih držav ob bližajočem se 11. septembru opozarjajo na možnost novih terorističnih napadov. Vodja protiterorističnega oddelka Scotland Yarda David Veness je tako dejal, da bi lahko bombaši in ostrostrelci, ki delajo na lastno pest in ki niso povezani s teroristično mrežo Al Kaida, 11. september izkoristili za teroristične napade "za svojo stvar". Dejal j še, da Scotland Yard za zdaj ne ve za nobeno grožnjo Veliki Britaniji in pri tem dejal, naj ljudje v prihodnjih dneh svoje vsakodnevne dejavnosti opravljajo kot običajno. Povedal pa je, da bodo kot varnostni ukrep ob 11. septembru okoli Londona postavili mobilne cestne zapore.

Predstavnik nemške obveščevalne službe v Hamburgu Manfred Murck je povedal, da so preiskave njegove službe pokazale, da bi lahko v Hamburgu prebivali številni pripadniki mednarodne islamistične teroristične organizacije. Dejal je, da se zaradi tega obveščevalne službe bojijo, da bi se lahko "nekaj ponovno zgodilo".

Najbolj konkretni glede možnosti napada so bili francoski strokovnjaki
Najbolj konkretni glede možnosti napada so bili francoski strokovnjaki FOTO: POP TV

Strah pred morebitnimi terorističnimi napadi v Evropi je izrazil tudi milanski javni tožilec Stephano Dambruosco. Dejal je, da se po lanskem 11. septembru vse evropske države, ki so izrazile podporo ameriškim operacijam v Afganistanu, bojijo, da bodo postale cilj Al Kaide.

Direktor mednarodnega terorističnega observatorija in svetovalec francoske vlade Roland Jacquard pa je medtem v nekem pogovoru ocenil, da bi Al Kaida po terorističnem napadu 11. septembru lani potrebovala od 12 do 16 mesecev za pripravo novega tovrstnega napada. Jacquard je še dejal, da bo teroristična mreža za nov napad pripravljena konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Dodal je, da Al Kaida načrtuje napad z letali za škropljenje v ZDA in teroristične napade na pomembne cilje v Evropi.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja