Tujina

Virus se širi po Evropi in svetu

Ženeva/Ciudad de Mexico, 28. 04. 2009 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
206

Število smrtnih žrtev virusa prašičje gripe naj bi se v Mehiki povzpelo že na 152. Sum bolezni se širi tudi po Evropi. Guverner Kalifornije naj bi razglasil tudi izredno stanje.

Virus prašičje gripe
Virus prašičje gripe FOTO: Reuters
Z Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ) so sporočili, da se z uživanjem svinjskega mesa ni mogoče okužiti z virusom prašičje gripe. Virusi prašičje gripe se namreč ne širijo s hrano. Uživanje toplotno dobro obdelanega svinjskega mesa je zato varno, zagotavljajo na inštitutu.

Podobno kot pri sezonski gripi se virus prenaša s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju in podobno, so sporočili z inštituta. Pomembna je higiena kašlja (kadar kašljamo ali kihamo, si usta zakrijemo in roke operemo) in pogosto umivanje rok, med drugim navaja inštitut.

Število smrtnih žrtev virusa H1N1 se je v Mehiki po poročanju nekaterih medijev povzpelo na 152, agencija Reuters sicer poroča o 149 žrtvah.

Mehika, ki je epicenter izbruha prašičje gripe, je sicer v ponedeljek zaprla šole in univerze, ki se bodo predvidoma znova odprle šele 6. maja, ter omejila komercialne dejavnosti v prestolnici Ciudad de Mexico. Gre za ukrepe, s katerimi poskušajo oblasti zajeziti širjenje mutiranega virusa, ki se prenaša s človeka na človeka.

Švicarski farmacevt Roche, ki izdeluje zdravilo tamiflu, je medtem sporočil, da bi lahko s svojo zalogo zdravil do pet milijonov okuženih z novim virusom prašičje gripe. Svoje zaloge zdravil naj bi si sicer ustvarilo od 85 do 95 držav.

Mehiški minister za zdravje Jose Angel Cordova Villalobos je v ponedeljek zvečer sporočil, da se je število tistih, ki so umrli zaradi okužbe z mutiranim virusom prašičje gripe, povečalo počasneje, kot so pričakovali. Upočasnilo se je tudi naraščanje števila novih okužb.

V minulih 24 urah so tako po besedah ministra ugotovili 110 novih primerov okužbe s smrtonosnim virusom, medtem ko so jih pred tem našteli 145 na dan. Skupno je bilo hospitaliziranih skoraj 2000 ljudi, od tega jih je bilo v ponedeljek v bolnišnicah še 776.

V ZDA pa so danes že potrdili že 64 primer prašičje gripe. Gre za okužbo v zvezni državi Indiana. O smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo. Gre večinoma za lažje in ne smrtne primere okužb.

Prašičja gripa se je medtem razširila tudi v Srednjo Ameriko, in sicer v Kostariko. Bolezen so potrdili pri 21-letni ženski, ki se je vrnila iz Mehike, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje.

Prašičja gripa-2
Prašičja gripa-2 FOTO: Reuters

Bolezen tudi v Evropi

Sum prašičje gripe pa se širi tudi po Evropi. Iz Avstrije poročajo o petih sumih na bolezen. Med njimi je tudi 28-letna ženska, ki se je vrnila s potovanja po Mehiki. Ženska je sedaj v karanteni v bolnišnici v mestu Steyr v Gornji Avstriji, poroča avstrijska televizija ORF. Prvi test je sum prašičje gripe pri 28-letnici ovrgel, vendar pa naj bi vsi znaki kazali, da gre res za prašičjo gripo. Vzorce testiranja so že poslali na virološki inštitut na Dunaju, natančni rezultati pa naj bi bili znani v sredo dopoldne, ko naj bi bili znani tudi rezultati za štiri druge sume. Vsi bodo do takrat ostali v karanteni. "Razglasili nismo nobene pandemije," je sporočila strokovna direktorica bolnišnice v Steyrju Ingrid Federl.

Avstrijske oblasti so že odsvetovale potovanja v Mehiko in na druga območja, kjer je prašičja gripa že terjala smrtne žrtve. Avstrijsko združenje farmacevtov je sicer sporočilo, da imajo na voljo dovolj zdravila za zdravljenje morebitnih obolelih s prašičjo gripo.

V Nemčiji preučujejo dva suma okužbe, pri tretji osebi pa so prvi testi sum okužbe ovrgli. Potrjenih primerov okužbe še ni. Kot je pojasnil državni sekretar na nemškem ministrstvu za zdravje Klaus Theo Schröder, gre za osamljene primere ljudi, ki so se vrnili iz tujine, medtem ko se bolezen v Nemčiji ne širi.

Direktorica francoskega inštituta za sanitarni nadzor Francoise Weber je na novinarski konferenci sporočila, da je v Franciji 107 ljudi, ki so se po 25. aprilu vrnili iz Južne in Severne Amerike, poročalo o gripi podobnih simptomih, vendar jih je na opazovanju ostalo le 20.

Evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu je potrdila, da so ljudje na opazovanju na Danskem, Švedskem, v Grčiji, na Češkem, v Nemčiji, Italiji in na Irskem. Medtem ko so v Belgiji virus po preiskavah izključili, je dodala. Ob tem je komisarka ocenila, da se bo "situacija v prihodnjih dneh v EU še razvijala. Nihče ne podcenjuje razmer, a ni razloga za paniko," je zatrdila.

V Španiji in VB potrjena dva primera

V Španiji so danes potrdili drugi primer prašičje gripe, tokrat na območju Valencie, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje in dodalo, da več domnevnih primerov še preiskujejo.

Španija je v ponedeljek kot prva evropska država potrdila primer prašičje gripe. Bolezen so odkrili pri 23-letnem moškem iz mesta Almansa na jugu države, ki se je 22. aprila vrnil iz Mehike. Moški si je medtem opomogel in naj bi mu v kratkem dovolili zapustiti bolnišnico.

Tudi v Veliki Britaniji so potrdili dva primera prašičje gripe. Gre za mladoporočenca, ki sta medene tedne preživela v Mehiki. Oba se zdravita v bolnišnici v mestu Airdrie, ki leži vzhodno od Glasgowa. Po prvih podatkih naj bi uspešno okrevala. Škotsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da so se pri sedmih ljudeh, ki so prišli v stik z mladoporočencema, pojavili znaki gripe.

Okuženi šolarji in učitelji na Novi Zelandiji

Na Novi Zelandiji so potrdili tri primere okužbe, še osem pa jih preverjajo. Bolezen so potrdili pri skupini šolarjev in učiteljev, ki so nedavno obiskali Mehiko.

Sum prašičje gripe se širi tudi po Evropi.
Sum prašičje gripe se širi tudi po Evropi. FOTO: Reuters

V Izraelu dva potrjena primera

V Izraelu so potrdili že drugi primer prašičje gripe. V prvem primeru gre za 26-letnega moškega, ki se je nedavno vrnil iz Mehike. Trenutno je v karanteni v bolnišnici v mestu Netanja.

V drugem primeru pa gre za 47-letnega moškega, ki se je pred dvema dnevoma vrnil iz Mehike. Moški ima vročino in druge gripi podobne simptome. Izraelsko ministrstvo za zdravje je po opravljenem testiranju potrdilo, da je moški okužil z virusom, ki razsaja v Mehiki. Zaenkrat se nahaja v karanteni, vendar pa naj bi popolnoma okreval. Oblasti so nepotrebna potovanja v Mehiko ljudem že odsvetovale.

Kuba je danes za 48 ur prekinila lete iz in v Mehiko ter tako postala prva država, ki je po izbruhu bolezni z Mehiko prekinila prometne povezave.

Kalifornija razglasila izredno stanje

Guverner ameriške zvezne države Kalifornija Arnold Schwarzenegger je v boju proti prašičji gripi danes razglasil izredno stanje, vendar ob tem poudaril, da ni "potrebe za preplah". Bela hiša je ameriški kongres danes sicer zaprosila za 1,5 milijarde ameriških dolarjev pomoči za boj proti tej bolezni.

Več o tem, kje so že potrjeni in kje še nepotrjeni primeri virusa prašičje gripe, si poglejte v spodnji tabeli.

Okužbe po svetu (Vir: tiskovna agencija Reuters)
Državasmrt zaradi okužbe z virusompotrjeni primeri okužbeše nepotrjeni primeri okužbe
Mehika 149 18 1600
ZDA 0 64 0
Kanada 0 6 0
Španija 0 2 25
Avstralija 0 0 19
Avstrija005
Nova Zelandija 0 3 8
Švedska 0 0 5
Velika Britanija 0 2 0
Nemčija 0 0 3
Izrael 0 2 1
Francija 0 0 4
Norveška 0 0 1
Južna Koreja 0 0 1
Kostarika010


Dogodke budno spremlja tudi Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije.

IVZ: Vprašanja in odgovori o prašičji gripi

Ministrstvo za zdravje RS: Prašičja gripa - informacije

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

koly666
29. 04. 2009 02.24
Tradicionalno ! V državah, kje ni vojn so oblasti izzumile epidemijo ... Tk da se tudi mi lahko počasi pripravimo nanjo - al eno al pa drugo
djdj
29. 04. 2009 01.37
No fear Tamiflu iz here.
sandi101
29. 04. 2009 01.30
Na novo virus, ki bo kosil nove smrtne žrtve odgovarjal pa itak ne bo nobeden dokler ne bo prepozno!!!!
djdj
29. 04. 2009 01.24
Kruto. Upajmo da ne pride do nas.
Smrkolincek
29. 04. 2009 01.15
Pujsek = Kralj živali Tale virus so pa v laboratoriju spohal,zgleda,da nas je res mal preveč Vsaj nekateri tko mislijo
ne.me.jezkat
29. 04. 2009 00.36
vi se zadavte s solato, jaz pa bom užival ob pršutu in klobasah... :)
Nauders
29. 04. 2009 00.27
svinjetina povzroča raka ne samo gripe
AS2
29. 04. 2009 00.15
Takoj zapret brnik in naredit tako kot je japonska se mi zdi.....
srecnii
29. 04. 2009 00.03
dkocby a nisi poslušal, da se lahko samo iz človeka an človeka pa prašičja kuga, hahaha
srecnii
29. 04. 2009 00.02
tud, če bo pri nas ta gripa se jest osebno ne bom nič bal, ker je ena navadna POTEGAVŠČINA. Danes, ko smo tako ZELO razviti pomoje virus nebi niti 100 metrov daleč prišel, kaj šele v parih dneh. Dejansko, če bi res bil VIRUS bi celo MEHIKO zablokiral dal v karanteno, noben enbi smel it na letalo v glavnem ustavli potniški, letalski promet. POTEGAVŠČINA
Maša Tiselj
28. 04. 2009 23.50
Se strinjam s Sanani.
sanani
28. 04. 2009 23.26
replica: ne razumm ljudi k si ti. kako si lah tok škodoželjen/a??? tle se gre o žiuljenjih, ti pa kr neki o hrvatih!? sam sram te je lah
jaro90
28. 04. 2009 23.03
ne skrbite. bodite srečni. uživajte usaki dan kajti jutr je lahko že usega konec:( berite rajši lepe novice, že tako živimo preveč stresno.
generator
28. 04. 2009 23.00
Po svetu se ob 1. Maju vrstijo shodi delavcev, ki opozarjajo na vse slabše pogoje za preživetje ----> tokrat bo drugače. G20 je poskrbel da bodo vsi v karanteni.
marko.peser@gmail.com
28. 04. 2009 22.57
mac4_m, se popolnoma strinjam s tabo!
MrCorleone
28. 04. 2009 22.55
Replica hahahaha....plus od mene:D:D:D
Golcar
28. 04. 2009 22.41
to je spet ena zarota ameriške vlade al pa ene ustanove.. najprej recesija pol so pa tale virus skupej zmešal saj po naravni poti se ti trije virusi ne bi združl! Tukej nekej smrdi zelo!!!!
Replica
28. 04. 2009 22.35
upam, da bo med sezono pandemija na HR...srčno upam
ZaZaZuu
28. 04. 2009 22.33
pa nizozemska????
Replica
28. 04. 2009 22.29
@...dzezo, ko boš imel svinjsko gripo boš enakega mišljenja??