Tujina

V ZDA mora preživnine plačevati vse več žensk

New York, 11. 05. 2012 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podatki združenja ameriških odvetnikov, ki se ukvarjajo s težavami zakonskih stanov, kažejo, da je v zadnjih treh letih precej naraslo število žensk, ki morajo nekdanjim partnerjem plačevati preživnine za otroke.

Poslovna ženska
Poslovna ženska FOTO: Thinkstock

Vse več žensk se posveča karieri in ko v ljubezni začne škripati ter nato razpadejo zakonski stanovi, mora vse več žensk plačevati preživnine. Prav porast žensk, ki plačuje preživnine svojim nekdanjim partnerjem, pa so zaznali v ZDA. Še več, tam še nikoli ni bilo toliko žensk, ki mora nekdanjim partnerjem plačevati preživnine za njune otroke, hkrati pa jih je zaradi tega s tem precej nezadovoljnih. Kar 56 odstotkov ameriških odvetnikov, ki se ukvarja s preživninami, je v zadnjih treh letih zaznalo povišanje odstotka mater, ki morajo plačevati preživnine za otroke.

"To kaže, da so ženske finančno res premožnejše in so v veliko družinah tiste, ki prislužijo kruh," je povedal predsednik Ameriške akademije zakonskih odvetnikov Alton Abramowitz, ki je odvetnik že 39 let. Ko je sam diplomiral, je bilo med 135 diplomanti le šest žensk, sedaj pa podatki kažejo, da je med diplomanti pravnih fakultet enako število žensk in moških. Leta 1980 pa je bila med njimi le tretjina žensk, v tem času pa se je število žensk, ki dobijo diplomo iz pravnih znanosti, podvojilo. Abramowitz meni, da so podatki o preživninah prav posledica tega.

Zaradi tega pa se v tem času število ločitev ni povečalo. Približno polovica zakonskih stanov se v ZDA konča z ločitvijo. Že desetletja se število ločitev giblje med 46 in 53, pojasnjuje omenjeni odvetnik.

Prav tako, kot se mnogi moški pritožujejo nad plačevanjem preživnin, pa tudi ženske niso ravno zadovoljne s tem. "Ženske so prav tako jezne kot moški, včasih morda še bolj, ko so soočene z dejstvom, da morajo podpirati moškega," pravi Abramowitz.

Sprememba pri plačevanju preživnin glede na spol pa je le ena izmed mnogih sprememb, ki jih je zaznal v svoji štiri desetletja trajajoči karieri. V združenju, katerega predsednik je, je okoli 1600 odvetnikov, ki se ukvarjajo z ločitvami, predporočnimi pogodbami, borbami za skrbništvo, ocenami in deljenjem lastništva ter pravicami neporočenih parov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
12. 05. 2012 10.36
-1
Prezivnina ni placevanje za otrosko oskrbo, temvec placevanje za partneja, da po lotitvi lahko zivi v istem razmerju kot prej... Torej, ce moz bil glavni, oskrbnik druzine, bo tudi zeni naprej placeval prezivnino za njo, do takrat, dokler se ne poroci z drugim in obratno...tudi zenkske morajo placevati prezivnino za moske, ce sluzijo vec kot pa oni...to nima nobene veze z otroci... Se zgodi, da delovne zenske morajo vzdrzevati in podpirati lene moske, ki popivajo po barih in igrajo golf, namesto, da bi hodili v sluzbo..
kraljicavesolja
11. 05. 2012 15.17
-2
Kakšni seksisti, ej. Zakaj svet propada? Ker ste moški ene navane jokice. Zdaj smo pa ženske vse krive. Saj vemo od kdaj imamo približno enake pravice. Pa tisočletja ste se iz nas norca delali. Ni ga hujšega kot moška cmera. Uboge vaše ženske. Pravi moški pusti ženski, da misli, da je glavna, medtem, ko ve, da jo bo kadarkoli zaščitil. To je pravi moški!!!!!!!!!
NinjaRockStar
11. 05. 2012 15.52
-1
waaw, če to ne bi bil internet, ti bi eno primazal, ne glede na to, da si ženska. saj hočeš enakost?
imnesi
11. 05. 2012 09.09
+8
preživnine so največja neumnost. Ženska deca pusti, odpelje otroka, potem naj ji pa še plačuje!? In obratno. Mislim, da je to zgrešeno. Če se sporazumeta je ok. Če se pa ne, pa je malo kruto enega od staršev odrezati od otroka, za nameček pa ga še terjati za denar.
CDROM
11. 05. 2012 09.20
+1
Joj a si prebral kaj si napisal? Kaj pa sploh govoriš?
imnesi
11. 05. 2012 09.31
+3
Sem. Tisti, ki se loči, ve, da to za sabo potegne travme za otroka. In tudi za bivšega partnerja. Če otroka odtrgaš od enega od staršev, se moraš zavedati, da to pusti na otroku posledice in da se s tem podajaš tudi v finančno tveganje. Starš, ki mu je otrok odvzet, ima otroka seveda še vedno rad in ga bo z veseljem preživljal še naprej po svojih najboljših močeh, ampak naj bo to na prostovoljni bazi. To, da pa se bivšega partnerja iztoži oz. se mu kar določi toliko boš plačeval in pika, je pa malo kruto in nepošteno. Sploh, če se na sodišču oba starša borita za skrbništvo. Tisti, ki ne uspe, potem za nagrado dobiva še "položnice"...
lolipoly
11. 05. 2012 09.53
-5
Saj otroci se vedno delijo na polovicko, obe stranke imajo enako casa z otroki, tu se gre za prezivnino, ne samo otroka ampak tudi zene ali moza...odvisno je kateri vec sluzi..Gre se za enakopravnost (moskih in zensk)
Jimi1
11. 05. 2012 11.08
+3
Bla,bla,bla...CSD in sodstvo že v osnovi predno se postopek začne in dejstva na plano pridejo očeta obravnava NEENAKOPRAVNO, saj je skrb za otroka in otrok materina last, s katero nato proti interesom otroka izsiljuje in obira očeta oz onega, ki je očetovstvo podpisal...
Jimi1
11. 05. 2012 08.59
+2
Femofašizem v ZDA si počasi krha zobe, v EU pa svojega vrhunca še ni doživel... Očetje so nagonsko bolj skrbni do svojih otrok kakor ženske, ki pač naravno gledano otroke z različnimi partnerji delajo in so otroci trenutnega "ljubečega" jeb-ača pri njih v priviligiranem položaju napram onim od bivše "svinje"..... Pač čustva, kot je tudi sovraštvo npr. ženskam pogosto jemljejo opravilno sposobnost pri skrbi za otroke in to je žal dejstvo, ki ga sodstvo ni sposobno spoznati in priznati s svojimi odločitvami v praksi....
Species
11. 05. 2012 09.07
+4
Tale o očetovskem nagonu, ki je močnejši od materinskega pa ne drži vode.... Za preživetje potomcev je materina skrb in nega - vključno z dojenjem - nujna; očetova pa je dodaten bonus. Evolucija bi poskrbela, da bi imeli joške moški, če bi bilo res tako, kot praviš!
Jimi1
11. 05. 2012 11.04
+1
Hmmmm...sem materinski "nagon" prenašal do 22leta nato me je pa še z bolnim očetom izsiljevala in ropala do 27 leta , nakar sem ji po tem, ko je očeta v grob "spravila", svoje otroke pa obkradla in premoženje z desetletja mlajšim "ljubčkom" zapravila pošteno "razbil"in delno spremenil osebni opis in od zarubljene hiše nagnal, oz je sama pobegnila, ker vsega takrat za njeno srečo še nisem vedel.... No poznam samo iz svojega OŠ razreda 4 take "skrbne matere", ki so sošolce in družine na cesto spravile......
CDROM
11. 05. 2012 13.02
+2
Očetovski ali materinski nagon, tu nima nobene veze, če ljudje nimamo pošlihtano v glavi. Če se ljudje zavedamo, kaj nam prinaša starševstvo in zakon bo zveza tekal
Ulikses
11. 05. 2012 08.53
+11
jep, na žalost je tako, da so mame izredno slabi starši...v evropi se sicer še vedno avtomastko dodeljuje otroka materi, češ, to je vendar najbolj normalno, saj naj bi ženska ja vedla, kaj je najboljše za otroka, v ZDA pa so vendarle pokužili, da ni vedno tako in da so očetje velikokrat bistveno boljša izbira za otroka.
Species
11. 05. 2012 09.11
+5
Najbrž si nameraval reči "nekatere mame so slabi starši" in ne "mame so slabi starši". Poleg tega, če imaš vsaj nekaj izkušenj, lahko ugotoviš, da tisti, ki se trenutno izkaže kot maksimalno ljubeč in skrben, včasih ni res tak; za maksimalno ljubeznijo se lahko skriva marsikaj - izrivanje drugega partnerja, bolestno priklepanje otroka nase, iskanje občudovanja in potrditve pri okolici... takšne so lahko mame, takšni so lahko očetje, tudi kakšna "dobronamerna" babica/tašča je vmes!
janez6bb
11. 05. 2012 08.45
+1
NAJBRŽ AMERIŠKE SANJE VSAK AMERIČANKE:) HEHE
Sputnik
11. 05. 2012 08.45
+4
se mi zdi da so velikokrat očetje bolj primerni za vzgojo kot pa današnje mame ki so nagnjene h pozabljanju otrok, odhajanju v solarije, ljubimcem ipd... otrok pa sam tudi to spada pod enakopravnost ki jo ženske hočejo (moški imajo vse manj pravic kot ženske)
Species
11. 05. 2012 08.38
+4
Otroci so od obeh, torej morata zanje poskrbeti oba. Ravno tako mora vsaka zdrava in delazmožna odrasla oseba poskrbeti zase in izpolnjevati svoje dolžnosti. V primeru ločitve pač tisti, ki ne bo obdržal otrok pri sebi, plačuje drugemu staršu preživnino. Sploh ne razumem, zakaj je potrebno posebej razpravljati o tem?? Pojav večjega števila žensk, ki plačujejo preživnine, je zgolj znak, da se razmere med spoloma počasi postavljajo na zdrave temelje.
CDROM
11. 05. 2012 08.20
+10
To nam da vedet, da so tudi očetje lahko zelo dobri za vzgojo otrok in da jim njihov pravni sistem, da možnost in upanje očetom, da lahko dobijo skrbništvo. Pri nas je zgodba čisto drugačna. Malo je očetov ki dobijo skrbništvo nad otroki in če do tega pride je po hudem boju na sodišču na zadnji stopnji ali pa celo na EU sodišču. Res žalostno! Pri nas je tudi kar nekaj primerov kjer mame za boj za skrbništvo gredo tako daleč, da celo očete prijavijo, da je zlorabljal otroka! Res si človek ne more predstavljat kaj so nekateri sposobni napravit, da pridejo do denarja, ker v takih primerih je več kot očitno, da ji(m) ni mar ZA DOBROBIT NJENEGA OTROKA, KER NEKATERI SE NE ZAVEDAJO KAKE POSLEDICE TO PUSTI NA OTROCIH!
tomi.passion@gmail.com
11. 05. 2012 08.04
+9
Hja, ženske so hotele enakopravnost in glavno besedo, zdaj se jim je želja uresničila. Tako pač je. Razumem, da si ženske enakopravnost predstavljajo čisto po svoje, torej samo takrat, ko ima ženska korist, vendar je realnost drugačna. Upam, da bo čim več žensk, ki bodo plačevale preživnino, financirale moške, jih vozile ven, na večerje....pa dajmo uresničit željo ženskam, da se bodo postavile v našo kožo. Mogoče bodo šele potem cenile varno in brezskrbno zavetje kuhinje, njihovega naravnega habitata.
CDROM
11. 05. 2012 08.27
+15
Se ne strinjam z enim delom tvoje izjave. Zakaj bi mame morale bit samo doma pospravljat in kuhat? Zakaj si pa oba zakonca ne bi razdelila delo, ker tako je mnogo lažje v današnjem času stvari speljat do konca?! Veš danes službe zahtevajo svoje, otroci imajo svoje obveznosti, ki jih je potrebno uskladit, potem so stvari ki te čakajo doma. Je čedalje več žensk, ki poprimejo za moško delo in je čedalje več moških, ki pomagajo ženam v gospodinjstvu to je nekako formula, da je življenje lepše in mnogo lažje. Ko si boš ustvaril družino boš to razumel! Pa ni mišljeno kot žalitev samo malo drugačen pogled na življenje!
CyChick85
11. 05. 2012 13.44
+1
Tomi, jaz te peljem komot na večerjo vsaki teden, če želiš, samo potem boš ti cunje peglal!