Tujina

VIDEO in FOTO: Zapornik zažgal vzmetnico in ubil 83 oseb?

Santiago de Chile, 08. 12. 2010 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V požaru v prenatrpanem čilskem zaporu je umrlo najmanj 83 ljudi, 19 je ranjenih. Okoli 200 zapornikov so evakuirali. Požar naj bi izbruhnil po sporu med jetniki.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu zaenkrat nimajo podatkov, da bi se med žrtvami nahajali slovenski državljani.

Poleg 83 smrtnih žrtev v čilskem zaporu San Miguel v prestolnici Santiago de Cile je še najmanj 19 ranjenih, med njimi tudi gasilec. 14 ljudi je v smrtni nevarnosti. Okoli 200 zapornikov so evakuirali na zaporniško dvorišče.

Požar so pogasili, pred in v stavbi pa so še vedno kaotične razmere, pravijo očividci. Pred zaporom se namreč zbirajo svojci zapornikov, ki ne vedo, ali so njihovi najdražji umrli v požaru. Smrtnih žrtev namreč še niso identificirali.

Svojci prosijo policiste in paznike, naj jih spustijo v zapor. Pazniki so medtem prebirali imena preživelih. Iz množice so se takrat slišali vzdihi olajšanja in kriki žalosti, saj so svojci zapornikov, ki jih ni bilo na seznamu, predvidevali, da so njihovi družinski člani med umrlimi. Nekaj jih je metalo kamenje in steklenice v policiste ter paznike.

Ogorčena sem, ker ne vem, če je živ ali mrtev. Tukaj sem več ur, ničesar mi niso povedali. Maria, ki ni želela izdati priimka

Uradni vzrok požara, ki je izbruhnil približno ob 4.30 po lokalnem času, še ni znan. Začel naj bi se na tretjem nadstropju po prepiru med jetniki. Eden od zapornikov naj bi zažgal vzmetnico.

Gre za najhujšo nesrečo v čilskih zaporih. Po besedah čilskega predsednika Sebastiana Pinere gre za zelo bolečo tragedijo. "Razmere v naših zaporih se morajo izboljšati," je dodal. Po poročanju lokalnih medijev je bilo v zaporu 1960 zapornikov, kljub temu da je v njem prostora samo za okoli 1100.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carlos Satanas
09. 12. 2010 08.06
Po mojih informacjah , ni noben paznik umru, ker so prej zbezal
pb36
08. 12. 2010 19.27
evo ti.. kar so se z rudniki hvalli kako je čile zakon in poskrbi za svoje državljane, so pa zapori v totalni riti.
SLOVANSKI
08. 12. 2010 17.24
kaj bi bilo ce bi jih 4 zazgal? Kaksen clanek je to jesus, i mean Alah..
Blaž Pucihar
08. 12. 2010 13.20
Kaj pa če so še pazniki umrli ?....