Tujina

V zaporu ubit pedofilski duhovnik

Boston, 24. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanjega katoliškega duhovnika Johna Geoghana, katerega kazenski pregon je v ZDA sprožil val pedofilskih škandalov katoliške cerkve, je v soboto v zaporu zadavil sojetnik. Geoghan je bil januarja lani obsojen na 9 do 10 let zapora, ker je leta 1991 otipaval 10-letnega fanta na kopališču.

Duhovnik John Geoghan
Duhovnik John Geoghan FOTO:

Grozila sta mu le še dva kazenska primera, čeprav ga spolnega nadlegovanja v 30 letih, ko je delal kot duhovnik bostonske nadškofije, obtožuje kar okrog 130 oseb. Večina primerov je zastarala, vendar pa je bostonska nadškofija 86 Geoghanovim žrtvam septembra lani plačala skupaj 10 milijonov dolarjev civilne odškodnine.

Geoghan je kazen prestajal v zaporu Souza Baranowski kakšnih 50 kilometrov od Bostona, kjer je bil večino časa zaradi lastne varnosti ločen od ostalih zapornikov. Kot kaže, pa ločitev ni bila popolna, in do njega je prišel 37-letni Joseph Druce, ki je v istem zaporu prestajal dosmrtno ječo zaradi umora, oboroženega ropa in kopice drugih kaznivih dejanj. Leta 2001 je na primer iz zapora pošiljal pisma z belim prahom, za katerega je lagal, da gre za antraks. Druce sedaj v samici čaka na naslednji sodni proces za nov umor. Žrtve spolnega nadlegovanja in njihovi odvetniki so se na novico o Geoghanovi smrti odzvali s presenečenjem, žalostjo in razočaranjem, saj si niso želeli njegove smrti, ampak, da bi prestajal dolgo zaporno kazen.

Geoghanov primer prelomen

Geoghanov primer je leta 2002 sprožil poplavo prijav spolnega nadlegovanja katoliških duhovnikov, najprej bostonske, nato pa še drugih ameriških nadškofij. Doslej je zaradi tega odstopilo s položaja 325 od skupaj 46.000 ameriških katoliških duhovnikov, med njimi bostonski nadškof, kardinal Bernard Law, ki je bil odgovoren za Geoghanovo premeščanje iz župnije v župnijo, kljub temu da se je zavedal, da ima Geoghan težave s pedofilijo. Law je Geoghana pognal iz cerkve šele leta 1998. Pravosodni minister Massachusettsa Thomas Reilly je pred kratkim sporočil, da naj bi katoliški duhovniki bostonske nadškofije v zadnjih 60 letih zlorabili več kot 1000 otrok. Bostonska nadškofija je 540 žrtvam spolnih zlorab pred dnevi ponudila 65 milijonov dolarjev odškodnine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja