Tujina

V zaporu naj bi ždeli okoli 25 let, a večina je po nekaj mesecih že na prostosti

London, 06. 06. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Moški, ki so bili obsojeni za napad na Nobelovo nagrajenko Malalo, naj bi bili večinoma že na prostosti. Že vse od izreka sodbe sicer velja, da naj ljudje, ki so bili na napad aretirani in obsojeni, sploh ne bi bili krivi.

Malala Jusufzaj
Malala Jusufzaj FOTO: Reuters

Osem od deset talibanskih borcev, ki so bili obsojeni na dolge zaporne kazni zaradi napada na pakistansko aktivistko Malalo Yousafzai je že na prostosti, razkriva poročilo, na katerega se sklicujejo britanski mediji.

Britanski Daily Mirror citira pakistanskega uradnika, ki pravi, da so bile "dolge kazni zaradi napada, ki je bil izvršen leta 2012, le krinka, da bi s primera odvrnili pozornost svetovnih medije v času, ko je ves svet za napad na dekle, ki se je zavzemalo za pravico deklet do izobrazbe, zahteval obsodilne sodbe".

Sojenje je potekalo v sumljivih okoliščinah, prič sploh ni bilo. Večino obsojenih so nato zaradi procesnih napak in daleč od oči javnosti, izpustili kmalu po sojenju.

Malala, ki jo je svetovna javnost spoznala preko spletnih zapisov o odraščanju v odročnem delu Pakistana, kjer vlada vojaški režim, je bila večkrat ustreljena, ko so borci vdrli na šolski avtobus in začeli streljati.

Takrat 14-letno dekle so hudo ranjeno prepeljali na zdravljenje v Veliko Britanijo, kjer je z družino tudi ostala, lani pa je postala tudi dobitnica Nobelove nagrade.

Pakistanske oblasti so domnevne krivce za napad sicer aretirale, a neuradno naj med aretiranimi pravih strelcev ne bi bilo, ti bi naj takoj po napadu pobegnili v Afganistan.
 

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
07. 06. 2015 09.50
-1
pranje možganov
ferencz 1
07. 06. 2015 09.50
-1
ah to je eno samo pranje s strani ameriškega medija!
tomi.passion@gmail.com
06. 06. 2015 15.13
-4
ROKO NA SRCE, TA ZADEVA JE ENA VELIKA MANIPULACIJA. NAMEN VSEGA JE ZGOLJ PROPAGANDA RADIKALNEGA FEMINIZMA. KJER ZGODBA NE PIJE VODE JE V TEM, DA JE TA DEKLICA HODILA V ŠOLO 4 LETA, NATO JE BILA OZ. NAJ BI BILA NAPADENA IN KO JE PRIŠLA IZ BOLNICE, JE IMELA POMPOZNI GOVOR Z OZN. KAR JE PRECEJ NENAVADNO JE TO, DA JE S SAMO 4 LETI IZOBRAZBE, GOVOR ODPELJALA V POPOLNI ANGLEŠČINI IN VEČINA SPLOH TEGA NI DOJELA. TO JE PODOBNA ZGODBA KOT V ZALIVSKI VOJNI LETA 91. KO SO TAKRAT PRAV TAKO NAŠLI NEKO DEKLICO, KI JE PRED AMERIŠKIM KONGRESOM PRIČALA, KAKO SO IRAŠKI VOJAKI NAPADLI NEKO PORODNIŠNICO IN METALI OTROKE IZ INKUBATORJEV. KMALU SE JE IZKAZALO, DA JE BILA DEKLICA LE LUTKA V VELIKI PR ZGODBI, NEKE AMERIŠKE PR HIŠE, KI JE POSKUŠALA VPLIVATI NA JAVNOST. O TEM IMATE ODLIČEN DOKUMENTAREC TUDI NA YOUTUBU.
GURT1
06. 06. 2015 16.20
+2
ficfiric 1
06. 06. 2015 16.25
-2
24rumenih....ti se drzi svojih teorij resnice pa bo vse spilalo tako kot treba...
tomi.passion@gmail.com
06. 06. 2015 20.47
+4
SEVEDA, RAJA VEDNO VERJAME, KAR JI SERVIRA TV IN MEDIJI NA SPLOH. INTELEKTUALNA LENOBNOST JE PA ITAK RAK RANA NAŠE DRUŽBE, ČEŠ, SAJ JE BILO NA TV, POTEM BO PA ŽE RES... A NE? ;)
KlubPravilnoPretepenihŽena
06. 06. 2015 22.20
+2
Lej, glede angleščine si popolnoma zgrešil, saj je očitno, da ne veš, da je Pakistan bil angleška kolonija, prav tako Indija do odcepitve in v Pakistanu je drugi uradni jezik Angleščina, tam skoraj vsi poznajo ta jezik, glede Malale bi se strinjal, da je del propagandne agende, ki bi prepričali ostali dell sveta, da so Talibani zveri, ki nasprotujejo izobraževanje, ironija vseh ironij pa je, da Taliban v prevodu pomeni "študent" namreč, študenti so se prvi organizirali v boju proti okupaciji, Talibani jih imenujemo slabšalno, oni so v resnici Paštuni, ki je mimogrede večinski narod ta.
Apostol1
07. 06. 2015 11.47
+2
Pakistan ni bil Angleška kolonija ampak del Indije:Indija pa je bila Angleška kolonija.Pakistan je neodvisnost razglasil 14. avgusta 1947 (27 Ramadan 1366 po islamskem koledarju). Od Britanske Indije se je takrat odcepil vzhodni in severozahodni del Indije z večinskim muslimanskim prebivalstvom,toliko o zgodovini.Kar se pa tiče Malale pa ni manipulacija ,ker drugače bi bilo po teorijah zarote čisto vse manipulacija na tem svetu je pa res da je bilo že cel kup Ameriških laži in tu imam v mislih predvsem napad na Irak, pa tudi netenje državljanske vojne v Ukrajini in zato se ljudje ki se imajo za najpametnejše na svetu radi poslužujejo teh neumnih razlag katere lahko vdelaš v karkoli oziroma v katerikoli del zgodovine
appollyon
08. 06. 2015 13.06
Dada sedaj boš trdil da se to ženskam v islamu ne dogaja, in da imajoenako pravic kot moški! Sej bo, pusti tisto psvojo propagando za v džamijo ko bo zgrajena!
AndrejPaTo
06. 06. 2015 13.56
+0
Če si is Banana-stana potem lahko to razumeš. Verjetno so bili proceduralni zapleti, politični konstrukt ali pa volja volilcev.
emilzapata
06. 06. 2015 12.19
+0
jaz sem odraščal in bil vzgojen v duhu, kjer se ženske spoštuje, pa vendar mi gre ta mladenka rahlo na živce, kaj šele moškim v okolju, kjer je ženska drugorazredno bitje.
crazy but true
06. 06. 2015 12.24
+10
Spoštovanje gre v obe smeri, oz. mora iti..
crazy but true
06. 06. 2015 11.47
+6
Bombastičen naslov, v tekstu pa opomba da "neuradno naj med aretiranimi pravih strelcev ne bi bilo".. Tisti, ki naj bi sedeli 25 let so bili "neuradno" nedolžni in so jih skoraj naključno ujeli in vrgli v zapor za stvar, ki jo niso naredili. Ampak, glavno je da so ženske žrtve..
nogutsnoglorry
06. 06. 2015 11.58
+21
Seveda so ženske žrtve, če jim ne dovolijo izobrazbe in jih zaradi tega, ker hočejo imeti besedo posiljujejo in streljajo, žrtve so verjetno tudi ti moški, ki so bili po nedolžnem vrženi v zapor, žrtve smo vsi mi, ki smo žrtve pohlepnih politikov in verskih voditeljev, in dokler se bomo mali ljudje otoževali eden drugega kdo je kriv, nas bodo verski in politični voditelji furali po svoji volji in do takrat bo kriv musliman, kristjan, ženska, moški, indijci, kitajci, američani, srbi, hrvatje, slovenci.... ti ki so krivi jih je 1% in za 1% jim lahko damo imena, to so tisti, ki služijo denar na račun vojn in sprtosti med ljudmi in mislim, da ni težko narediti eno raziskavo, kdo služi na tak način. Narediti je treba sistem, ki bo tem ljudem uzel moč, vendar dokler bomo obtoževali žrtve se to ne bo naredilo.
crazy but true
06. 06. 2015 12.08
+3