Tujina

V zaporu izbruhnil upor, številni mrtvi in ranjeni

Ciudad de Mexico, 05. 01. 2012 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Iz mehiških zaporov poročajo o še enem krvavem obračunu. Najprej so se spopadli pripadniki rivalskih skupin, nato zaporniki s pazniki, upor pa se je končal šele s prihodom vojakov. Umrlo je najmanj 31 ljudi, 13 je ranjenih.

Vojak varuje območje pred zaporom, v katerem so potekali spopadi med zaporniki in pazniki.
Vojak varuje območje pred zaporom, v katerem so potekali spopadi med zaporniki in pazniki. FOTO: Reuters

Iz mehiškega mesta Altamira v zvezni državi Tamaulipas poročajo o krvavem obračunu, ki se je odvil v tamkajšnjem zaporu Santa Amalia. Umrlo je najmanj 31 zapornikov, 13 je ranjenih. Oblasti so sporočile, da je spopad med zaporniki izbruhnil v trenutku, ko so obsojenci vdrli na območje, na katerem imajo prepovedan vstop. S tem so kršili zaporniška pravila, so sporočile tamkajšnje oblasti. Nato je sledil spopad med zaporniki in pazniki.

Med uporom so zaporniki uporabljali orožje, ki so ga naredili sami. Preiskava še poteka, območje okoli zapora pa je polno policistov in vojske. Oblasti opozarjajo, da bi lahko bilo žrtev še več. Spopadi so se umirili šele, ko so prišli vojaki, ki so prevzeli nadzor nad zaporom.

Novinarji in policisti pred zaporom
Novinarji in policisti pred zaporom FOTO: Reuters

Zapor Santa Amalia ima zmogljivosti za 2000 zapornikov, šteje pa jih več kot 3000. Izbruhi nasilja in pobegi so sicer v prenapolnjenih mehiških zaporih, v katerih je zaprtih okoli 230.000 ljudi, pogosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

European22
07. 01. 2012 11.38
Če bi se 30 let nazaj mehičani povezali z ameri, pa se niso hoteli, bi bila situacija glede kartelov popolnoma drugačna!
tinetone
05. 01. 2012 09.13
+0
kako reševat prenatrpanost zaporov...