Tujina

V zaporu, iz katerega je El Chapo že pobegnil, zdaj spremljajo vsak njegov gib

Ciudad de Mexico, 21. 01. 2016 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če bi hotel še enkrat zbežati iz zapora Altiplano, bi moral mamilarski kralj El Chapo tokrat uporabiti čarovniški trik, ali pa na pomoč poklicati vojsko. V zaporu so namreč uvedli ekstremne varnostne ukrepe, ki zaznajo vsak gib, tudi dogajanje pod zaporom. Stene v zaporniških celicah pa so dodatno ojačali z jeklenimi palicami.

El Chapa na vsakih nekaj ur premeščajo iz celice v celico.
El Chapa na vsakih nekaj ur premeščajo iz celice v celico. FOTO: AP

Senzorji, ki zaznavajo gibanje na vsakem koraku. Psi, ki poznajo njegov vonj na straži. Tla v zaporniških celicah dodatno ojačana z jeklenimi palicami. Takšni so le nekateri od poostrenih varnostnih ukrepov v zaporu Aliplano, kjer znova sedi Joaquin "El Chapo" Guzman.

Guzmanu je namreč že dvakrat uspelo pobegniti iz strogo varovanega zapora. A tokrat mehiške oblasti ne nameravajo izpustiti niti enega njegovega giba. Da bi mu preprečili podoben podvig, kot mu je uspel lani, ko je iz celice pobegnil po dolgem tunelu, ki je vodil iz zaporniške celice, ga zdaj vsakih nekaj minut ali ur selijo iz celice v celico. V prvih petih dneh po zadnjem prijetju so ga denimo premestili kar sedemkrat.

Nič več mrtvih kotov

Poleg tega so v zaporu namestili 400 novih kamer, do aprila jih bodo postavili še 600. S tem pa bodo zagotovili, da ne bo več nobenih mrtvih kotov. Mamilarskemu kralju je namreč julija lani uspel neverjeten podvig, ko je pobegnil skozi tunel, ki so ga izkopali njegovi sodelavci od zunaj in je vodil do njegove kopalnice v celici. Da je lahko tako dobro skrival svoj namen, je zaslužno tudi dejstvo, da je bila kopalnica v mrtvem kotu nadzorne kamere.

V zaporu so namestili 400 dodatnih kamer, tudi pazniki, ki ga spremljajo, imajo na čeladah nameščene kamere.
V zaporu so namestili 400 dodatnih kamer, tudi pazniki, ki ga spremljajo, imajo na čeladah nameščene kamere. FOTO: AP

Zaporni pazniki morajo Guzmana ves čas snemati, ko ga spremljajo iz prostora v prostor pa morajo nositi čelade, ki imajo pritrjene kamere. Namestili so tudi številne senzorje gibanja, nekateri naj bi celo zaznali kakršne koli premike pod zemljo.

Močno so omejili tudi obiske, vsak Guzmanonov obiskovalec pa mora skozi strog pregled.

Guzmana so v začetku meseca prijeli v kraju Los Mochis, ki leži v njegovi domači mehiški državi Sinaloa. Pripadniki specialne enote so v njegovo skrivališče vdrli v zgodnjih jutranjih urah po lokalnem času.

Kralj droge je uspel zbežati skozi kanalizacijo, a njegov beg je bil tokrat kratek, saj so ga prijeli pripadniki specialnih enot. Toda El Chapo se ni tako zlahka predal, saj je bilo izstreljenih kar nekaj nabojev. Umrlo je šest ljudi, med njimi tudi en vojak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roterdam
21. 01. 2016 18.25
+1
Sumim, da bo zgasnu. Spet. Bodo že poskrbeli. Sem prepričan, da je načrt že pripravljen. Druga varianta pa je, da bodo inscinirali pobeg in bo padel pod streli, tako da se ne bodo več "zaj..." z njim.
sokantno1
21. 01. 2016 14.27
+34
Selijo ga vsakih nekaj minut ali nekaj ur, v prvih petih dneh pa so ga preselili sedemkrat?! Bravo, to je res vsakih nekaj minut ja!!! Kaj bi dal da spoznam šalabajzerja, ki piše članke!!
doma?in 1
21. 01. 2016 17.21
+0
chegevara1906
21. 01. 2016 20.38
-1
Pol pi''' mrzle vode niso vredni...ane? Haha
MITCHY
29. 11. 2018 08.47
ggargamell
21. 01. 2016 13.59
+5
TO je kr nekej vojna proti drogam povzroča samo nasilje drog je vedno več in dilarjev spreminja se samo število zapornikov k raste v nedogled in pa še denar ki se nameni za vojno proti drogam je iz nekaj 10 tisoč dolarjev prišel na čez 10miljard dolarjev skratka ko so ubili eskobarja se ni spremenilo nič tudi zdaj se nebo lahko gre vse samo na slabše ko pride kšn kratke pameti ;)
ggargamell
21. 01. 2016 14.02
+6
zdj ko so začeli vplivni ljudje dojemati da je vojna proti drogam spodletela so pa prišle nove ideje ki so ljudstvu bol všeč vendar sedaj se bodo droge legalizirale in ko te bodo dobili s prepovedano drogo boš moral na zdravljenje in tam te bodo navadili na njihovo drogo in vovk sit koza cela
LOPOVEpredZID
21. 01. 2016 13.53
-2
Ja sej so tud prej že spremljal vsak njegov gib....je imel kamerco v celici....še pomnite, da ste nam exkluzivno poročali z posnetkom bega?! novinarstvo ja....maj ess
Aijn Prenn
21. 01. 2016 13.42
+7
Če ne bo šlo drugače, bodo porušili pol zapora, da bo zbežal...
Ramzess
21. 01. 2016 13.03
+4
Dvoumen naslov.
revanšist
21. 01. 2016 13.53
+1
drugače se nebi klikalo............ker predobro poznam trike rumenega tiska..naslov spregledam ter preberem bistvo