Tujina

Po Evropi številne težave zaradi snega

Zagreb, 18. 12. 2010 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obilne snežne padavine so povzročile veliko težav predvsem v letalskem in cestnem prometu po Evropi. Letališči v Firencah in Pisi ostajata zaprti, v Frankfurtu pa je obtičalo na tisoče potnikov.

Sneg na Hrvaškem
Sneg na Hrvaškem FOTO: dnevnik.hr

Hrvaški mediji povzemajo besede predstavnikov Hrvaškega avtomoto kluba, ki prebivalce pozivajo, naj se danes ne odpravljajo na pot. Tiste, ki se bodo na ceste kljub opozorilu odpravili, pa opozarjajo, da mora biti njihovo vozilo primerno opremljeno.

Težave v prometu

Na liški magistrali Korenica–Udbina–Gračac je zaradi snega obtičalo več deset tovornjakov. Zaradi snežnih padavin sta za ves promet zaprti cesti Dobroselo–Mazin–Bruvno in Bijelopolje–Donji Lapac.

Kje je največ snega?

V Reki so danes zjutraj namerili 14 centimetrov snega.

Največ težav imajo v Istri, na severu Jadrana, v Gorskem Kotarju, Liki, Dalmaciji, v srednji in severozahodni Hrvaški in deloma v Slavoniji. Hrvaški mediji poročajo, da je največ snega padlo v mestu Begovo Razdolje v Gorskem Kotarju, tako da je snežna odeja zdaj debela kar 43 centimetrov. Iz notranjosti države pa poročajo o poledici. 

Sneg pobelil tudi črnogorsko primorje

V Črni gori je ponoči zapadlo 17 centimetrov snega. Sneg je zapadel tudi v črnogorskem primorju, vendar so vremenoslovci napovedali, da bo ta čez dan prešel v dež. Zaradi snega je zaprto letališče v Podgorici, popoldne pa so ga zopet odprli.

Letališči v Firencah in Pisi sta zaprti!

V Italiji je sneg in led povzročil kaos na cestah ter v železniškem in letalskem prometu. Kot danes poročajo italijanski mediji, so zaradi zimskih razmer umrli trije ljudje. Pri Arezzu v Toskani je umrl voznik tovornjaka, ki se je med verižnim trčenjem na poledeneli cesti prevrnil. V Lombardiji pa je umrl moški, ki mu je med čiščenjem snega odpovedalo srce, v Milanu pa je na parkirišču enega od supermarketov zmrznil brezdomec.

Italija
Italija FOTO: Reuters

Na avtocesti pri Firencah, kjer je zapadlo od 15 do 20 centimetrov snega, je danes obtičalo več sto voznikov. Prostovoljci voznike oskrbujejo z odejami in toplo pijačo.

Letališči v Firencah in Pisi za zdaj ostajata zaprti. Do velikih motenj prihaja tudi v železniškem prometu. Vlak intercity iz Salerna na jugu Italije je v Torino prispel s 13-urno zamudo, saj je moral deset ur čakati v Livornu. Po napovedih vremenoslovcev naj bi se razmere čez dan izboljšale.

Obtičali na letališču v Frankfurtu

Letališče v Zürichu
Letališče v Zürichu FOTO: Reuters

Na letališču v Frankfurtu je danes zjutraj obtičalo več tisoč potnikov, tem pa naj bi se po pričakovanjih pridružilo še okoli 2500 potnikov, ki so se morali že v petek odpovedati potovanju. Danes dopoldne so odpovedali že več kot 170 poletov, v petek pa so oblasti odpovedale 560 od skupno 1400 letov.

Po besedah tiskovnega predstavnika upravljavca frankfurtskega letališča na letališču vlada zmeda in ni pričakovati, da se bodo razmere kmalu izboljšale, poroča dpa. Vzletne in pristajalne steze na frankfurtskem letališču so sicer očiščene, ker pa so druga letališča po Evropi zaprta, je pričakovati zaostrovanje razmer. Popoldne je nekaterim potnikom na največjem nemškem letališču prekipelo in so zagrozili z nasiljem. Proti nejevoljnim potnikom je posredovala policija.

Na münchenskem letališču je moralo ponoči na zasilnih ležiščih prenočiti okoli 200 potnikov, potem ko so v petek odpovedali okoli 300 poletov. Po poročanju dpa se sicer razmere na tem letališču danes izboljšujejo, in sicer so danes odpovedali okoli 40 od skupno tisoč predvidenih poletov.

V Franciji se močno sneženje nadaljuje

O velikih težavah v prometu zaradi snega danes poročajo tudi iz severne in zahodne Francije. Zaradi prometnih nesreč, ki jim je botrovalo slabo vreme, je bilo danes zjutraj zaprtih več avtocest. Blizu kraja Fougeres v Bretanji pa je v petek zvečer v prometnih zastojih za več ur obtičalo okoli 400 ljudi.

Pričakovati je, da bo danes še več zastojev v prometu, saj vremenoslovci napovedujejo, da se bo močno sneženje nadaljevalo, še posebej na območju Pariza. Na pariškem letališču Charles de Gaulle so zaradi neugodne vremenske napovedi danes med 16. in 23. uro odpovedali okoli 15 odstotkov letov.

Noč preživeli na avtocesti

Na Otoku so sicer ponoči zabeležili najnižje temperature po letu 1910. V mestu Buckinghamshire na jugovzhodu Velike Britanije se je tako živo srebro spustilo 13 stopinj Celzija pod ničlo.

Promet je močno oviran tudi v Veliki Britaniji. Na londonskih letališčih Heathrow in Gatwick so morali zaradi močnega sneženja danes odpovedati številne lete, s številnih drugih letališč na Otoku pa poročajo o zamudah. Sneg povzroča preglavice tudi na cestah. Na avtocesti blizu mesta Lancashire, na kateri je obtičal tovornjak, je moralo noč v avtomobilih preživeti več sto voznikov. V železniškem prometu za zdaj ni večjih zamud, zamuja le vlak Eurostar pod Rokavskim prelivom.

Na Otoku so sicer ponoči zabeležili najnižje temperature po letu 1910. V mestu Buckinghamshire na jugovzhodu Velike Britanije se je tako živo srebro spustilo 13 stopinj Celzija pod ničlo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soncek78
18. 12. 2010 18.14
hahha zaradi snega v Angliji zamuja le vlak, ki vozi pod rokavskim prelivom.... o svašta :)))
Lana Kovacevic
18. 12. 2010 16.26
edino slabo pri tem je da ne bo tekem Premier League!
Lana Kovacevic
18. 12. 2010 16.20
Edino slabo pri tem da je sneg v Angliji je da so odpovedali tekme v Premier League!!!
MiXy
18. 12. 2010 15.11
Saj ga ni poglejte kamero
rerereb
18. 12. 2010 15.06
bliža se konec sveta, saj to ni normalno...sneg sredi zime ,vauuu
cinik
18. 12. 2010 13.36
še dobr da se obnašamo neodgovorno...in globalno segrevamo planet....če ne bi mel zadar pol metra..pa -20
Psemek_III
18. 12. 2010 12.56
Ajde čao, grem smučat v Zadar.
InterReflectlons
18. 12. 2010 12.42
SNEG V ZADRU!!??? hahahahahahahahaha
Jure Zadravec
18. 12. 2010 12.36
pozabite na hudo, zelo hudo, še huje... TOP *, da se reče!
Primoz Rojc
18. 12. 2010 11.53
Kaj hudo ,, Še hujeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!
matejabojnec
18. 12. 2010 11.39
Z E L O H U D O
matejabojnec
18. 12. 2010 11.38
H U D OOOOOOOO???????