Slovenija

Avstrijski priči v zadevi Patria le molčali

Ljubljana, 29. 05. 2012 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sojenje glede nakupa osemkolesnikov od finske Patrie se je nadaljevalo z zaslišanjem dveh avstrijskih prič, ki sta obtoženi v sosednji državi, zato nista želeli odgovoriti na skoraj nobeno vprašanje.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je danes z zaslišanjem bančnika Christiana Ivanovskega in poslovneža Hansa Petra Wilhelmerja nadaljevalo sojenje v zadevi Patria.

Bančni uslužbenec Ivanovski je v pričanju prek videokonference pojasnil, da je banka februarja 2007 prejela nalog za izplačilo skoraj 700.000 evrov gotovine z računa žene poslovneža Apichata Shiritaporna. Znesek je s pooblastilom dvignil danes v Avstriji obtožen Wolfgang Riedl, pooblastilo pa so po besedah Ivanovskega tudi preverili. Kot je še dejala priča, je Apichatova žena ta znesek dobila z nakazilom podjetja ICB International iz Liechtensteina.

Patria - 26
Patria - 26 FOTO: Mia Media

To podjetje pa vodi Wilhelmer. Okrajni sodnici Barbari Klajnšek je pojasnil, da je v Avstriji v aferi Patria obtožen davčne utaje, zato ne želi pričati. Klajnškova mu je odvrnila, da postopek v Sloveniji ne poteka zaradi davčnih utaj, a da lahko v skladu s kazenskim poukom zavrne vprašanja, ki bi njega ali njegove bližnje spravila v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali kazenski pregon.

Wilhelmer je tako na večino vprašanj tožilca Andreja Ferlinca in sodnice – obramba ni imela vprašanj – odvrnil, da zaradi postopka v Avstriji ne želi odgovoriti. Pojasnil je le, da o projektu nakupa oklepnikov za Slovensko vojsko ne more povedati nič konkretnega, saj on ni vodil razgovorov. Potrdil je, da pozna poslovneža Walterja Wolfa in da sta poslovno sodelovala. Zaradi kazenskega postopka so bili posli blokirani, do novih pa ni prišlo, je dejal. O načinu njunega poslovnega sodelovanja ni želel govoriti.

Avstrijska obtožnica navaja, da je bil Wilhelmer kot direktor družbe ICB seznanjen z davčnimi utajami Riedla, posrednika v poslu s patrijami. Wilhelmer je danes poudaril, da ICB s slovenskimi podjetji ni sodeloval, prav tako pa naj ne bi vedel za domnevna Wolfova poznanstva z vrhom slovenske politike. Potrdil je, da se ICB ni ukvarjal z nakupom orožja.

Finski priči sta včeraj povedali, da ne vesta ničesar o morebitnih podkupninah za Zagožna ali stranko SDS.
Finski priči sta včeraj povedali, da ne vesta ničesar o morebitnih podkupninah za Zagožna ali stranko SDS. FOTO: Miro Majcen

Na vprašanje, ali pozna Riedlovo vlogo pri prodaji oklepnikov v Slovenijo, ni odgovoril, prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali je bilo podjetje ICB povezano s slovenskim poslom. Tudi po tožilčevem poizvedovanju, ali je ICB dobil provizijo, se je skliceval na postopek, ki teče zoper njega.

Današnje dogajanje na sodišču je zagovornik predsednika vlade in SDS Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz, pospremil z besedami, da je tožilstvo "sto svetlobnih let od tega, da bo končno predstavilo kakšen dokaz, s katerim bi dokazovalo obtožbo". Ponovil je, da dokaza, ki bi obremenjevala Janšo, ni, in ga tožilstvo tudi ne bo predstavilo. Podobnega mnenja je Wolfov zagovornik Andrej Kac, ki je dejal, da ne v ponedeljek ne danes ni bilo slišati nič pomembnega za presojo.

Obtoženi Jože Zagožen pa je poudaril, da so vse tisto, kar so danes slišali, slišali tudi na prejšnjih obravnavah, tako Wilhelmer kot Ivanovski pa sta njemu popolnoma neznana. Tudi sam meni, da obremenilnih dokazov zoper njega ni in jih tudi ne bo. Riedlovo zaslišanje ga ne skrbi, saj da z njim ni imel "popolnoma nič problematičnega". Kot je dejal, ga je Riedl nadlegoval z elektronskimi sporočili, na katera pa on ni odgovarjal.

Tudi danes so na sodišče prišli le trije od petih obtoženih, brigadir Tone Krkovič, nekdanji prvi mož HSE Zagožen in poslovnež Wolf. Ivan Črnkovič iz Rotisa se je opravičil zaradi službene poti, prav tako so službene obveznosti zadržale predsednika vlade.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki30
29. 05. 2012 20.22
+3
Zadeva se odvija zelo lepo.Finske priče ne vedo nič, avstrijske ne govorijo.Super.Še malo pa bo konec te komedije.
prašek
29. 05. 2012 18.52
+7
Pri čemer ne gre pozabiti – vse to so dobili, dobili so naročilo in navidezne protidobave. Ne gre pa tudi pozabiti, da je slovensko obrambno ministrstvo naročilo pri Patrii celo bojno neopremljena bojna vozila – nujna zadevščina vsake vojske pač. Patria je nevidni, a zelo pomemben člen koalicijske pogodbe – tega morda ne vedo le v NSi (morda to ve Lojze Peterle). Dva koalicijska partnerja pa to ne le vesta, ampak iz tega tudi kujeta svoj kapital. Prvi je Karl Erjavec (namenoma ne govorimo o njegovi stranki). Le zaradi Patrie in svoje vloge v njej je lahko od Janše zahteval in dobil položaj ministra za zunanje zadeve.
prašek
29. 05. 2012 18.51
+6
Sodišče je tudi zanimalo, kako je Riedl prepričal Patrio, da mu je ponudila visoko provizijo v poslu s Slovenijo (7,5 odstotka), in kaj je za ta denar sploh naredil (če ni podkupoval, kot mu to očita tožilstvo). Riedl je vztrajal, da je bilo njegovo delo najti lokalnega partnerja (to je postal Rotis) in organizirati protidobave. A med zaslišanjem je postalo jasno, da Riedl sploh ni odločal o izbiri Rotisa. »Zakaj bi Patria dala posel podjetju z dvema zaposlenima in nobenimi referencami?« je Riedla spraševal tožilec Volker Sackmann, na kar obtoženi ni imel prepričljive razlage. Drugače rečeno: primer Patria bo v naslednjem letu v dveh do treh državah dobil sodni epilog. Janez Janša navkljub burkaški obrambi, ki jo vodi njegov odvetnik, seveda ve, da se težko kakšen izmed njih konča njemu v prid. V nobeni državi ne more prepričati sodnikov in porot, da so bili v Patrii tako neumni, da so neznancem, pri čemer gre za res čudne tipe, izročali milijone evrov kar tako, ne da bi vedeli, kaj bodo za te milijone evrov dobili.
prašek
29. 05. 2012 18.31
+7
Ta teden je v Avstriji prvoobtoženi Riedl namreč priznal že preveč, da v normalni državi normalen premier ne bi odstopil. Če povzamemo bistvo iz poročil STA in Dela, je tisti, ki je nedvomno dvignil denar (pri tem je bil Wolfgang Riedl pač zaloten), ki ga je bilo treba v obliki gotovine izročiti nekomu, sodišču nehote že povedal, komu je bil denar namenjen in kdo je stvari vodil. Zaradi tega pričanja bo šel sam zelo verjetno v zapor, kar ni nepomembno. »To pomeni, da je predsednik vlade primer kontroliral,« je odgovoril na vprašanje sodnice, naj pojasni pomen svojega pisma, »da se primer dobro razvija ter da imata Jože Zagožen in Janez Janša primer pod kontrolo«.
prašek
29. 05. 2012 18.35
+11
Se mi pa dozdeva , da Slovenija ni normalna država , da o normalnosti premiera ne izgubljam besed !!!
shupak
29. 05. 2012 18.47
-5
prašek
29. 05. 2012 18.50
+6
gregor153
30. 05. 2012 08.12
+1
Dobro se ve kdaj se je začel primer patrija in zakaj. Od začetka do danes ni nobenega dokaza. Obtožnica pa je vseprej kot konkretna.
Danger_Mouse
29. 05. 2012 18.12
+4
Mi pa še vedno čakamo na Berglundove papirje... Mine mesec, mine leto, minejo tri leta in pol, minejo že skoraj štiri leta...
DeBill
29. 05. 2012 18.22
-1
Pa a ni ja že vse jasno? Kaj je treba tepcem narisati ali kaj? Najprej nihče ni odgovoril o financiranju brezplačnikov in ja, to ni financiranje ne JJja, ne SDSa ne Zagožna, poleg tega so neka podjetja iz nekih oaz ki imajo cash in financirajo bolnice down under, pa nihče ne govori o tem. Izidejo knjige, ki jih nihče niti ne demantira.
DeBill
29. 05. 2012 18.26
+1
Pri nas je pač vojna prepričanih in strani druga druge ne bosta prepričala o ničemur. Problem obeh smo tisti tretji, nerazporejeni, ki znamo misliti s svojo glabvo in nam imena kot so Lenič, Kopač, Lovšin in Časar (zvesti psi svojih vodij) dvignejo pritisk. Naša država je pač ujetnik dveh klik, kjer lahko imaš lahko to srečo, da si ob tem duševno zdrav.
platon26
29. 05. 2012 18.12
+1
JJ izgleda kot kak posušeni boter pa to:)
Danger_Mouse
29. 05. 2012 18.15
+2
Imamo mi za botra veliko boljšega kandidata; tako vizualno kot po \"kompetencah\". Samo smetarski posel še pravzame v svoje roke pa imamo arhetip...
Redžepi
29. 05. 2012 17.24
-6
JJ si res ne rabi vzet čas za sodišče, ker kot prvo ni obtožen ampak je priča. Je pa razlika med pričo in obtoženim. Ne rabiš bit pravnik da ti kane; Saj to levične najbolj boli, ker ga hočejo križat
fafajonka
29. 05. 2012 17.41
+3
Cvikl je tik pred volitvam naredu afero z enim dokumentom kjer je biu omenjen JJ - JurčekJanković.
fafajonka
29. 05. 2012 17.44
+3
Tale proces bomo davkoplačevalci drago plačal, pa odškodnine, pa uničn dobr ime, pa duševne bolečine, tud odvetnika, nas bo še glava bolela.
shupak
29. 05. 2012 17.44
-3
v sloveniji je soobtožen... hudodelskega združevanja in prekupčevanja z orožejm
Iluzionist
29. 05. 2012 17.55
+2
Zanimivo, kako nekateri razlagajo, da si nekdo NE rabi vzet časa za sodišče.. Kje pa je problem, če je človek nedolžen, da pride in lepo pove po resnici.. Se ni treba opravičevat in izmikat in kupovat letalske karte in ni treba, da nekdo prepričuje javnost, da ni potrebno, da sploh pride na sodišče. Jaz bi bil najbolj vesel, če bi šel na Dunaj, kot je javno obljubil, pa potem ni šel in bi Avstrijcem razčistil pojme tako, da ne bi bilo več dvomov. Bil pa bi tudi zelo vesel, če bi tudi Janković javno razčistil zadeve, kaj ej s tem DURS-om in prekupčevanjem zemljišč. Ker potem ostane samo še Pahor, ki je preveč mhek, drugega pa več ni.
srebrnibreg
29. 05. 2012 18.10
+0
On si ne rabi vzeti čas ampak si ga boji vzeti. Le česa ga je strah.
gregor153
30. 05. 2012 08.16
+2
@nightStalker Če bi bil jaz premier vlade tudi nebi hodil kot priča na sodišče. Drugo je če si obtožen, ali če moraš priti. Sigurno je veliko drugih bolj nujnih stvari. Saj se da po telefonu pojasniti in videti če se rabi pričanje.
ljx
29. 05. 2012 17.08
+3
Kva so taki veliki posli zakon,suneš mal drobiža za provizijo pa si še vedno pri milijončku,pol pa naj te ganjajo. Na naslednjih volitvah kandidiram iz stranko!
paperon
29. 05. 2012 14.58
+11
Vse ki so karkoli bili povezani s patrijo zapret, saj to je sramota ,da so za tako velik denar kupili te konzerve pa še brez orožja nato pa še stare flinte in rešpetline od izraelcev ... sedaj bi pa šparali. Normalno da je bila korupcija in pranje samo niso sposobni to dokazat in se s tujimi preiskovalci povezat kako gre tok denarja pa makar prvega in drugega zapret če noče več povedat naj sedi za druge......
volek
29. 05. 2012 15.51
+3
Stare flinte in rešpetline sta kupila na izraelskem odpadu Milan iz Murgel in Jekleni Kaco, naš LDS-ov poslanec v EU.
ljx
29. 05. 2012 17.05
+3
Ni res Volek,ravno Zagožen je bil tam spet ta glavni!
fafajonka
29. 05. 2012 17.45
Ko ga človk tkole gleda bi mislu, da je statist.
P3CO
29. 05. 2012 12.46
+16
Janša po prekmurju hodi, škoda ker še ni zrelega paradižnika, bi mu dal kako kilo :D
olyca
29. 05. 2012 13.14
+14
Ja pri taki plači ga težko kupi, pa še otroka ima............
P3CO
29. 05. 2012 13.32
+1
to glih, pa da ne bo rekel, da je iz prekmurja šel praznih rok
homer2
29. 05. 2012 16.05
+2
ne vem,če se majer upa hodit po prekmurju,tko brezbrižno
ljx
29. 05. 2012 17.09
+3
Je slišu da majo zemeljski plin tam nekje,pa je šu po provizijo.
titovka
29. 05. 2012 11.36
+12
KAJ MI PA MORETE!!!!!
skembo
29. 05. 2012 08.43
+15
Kdaj bo pa J imel čas ?
Nina Nubia 1
29. 05. 2012 09.35
+20
prvo mora dokonca zavozit drzavo potem bo imel cas
shupak
29. 05. 2012 09.37
+4
^ Saj res, da bo za ziher imel za kaj sedet... Saj veš kako pravjo, če se greš, pejd se tako kot se zagre... Je treba orng delo narest.
titovka
29. 05. 2012 11.37
+18
nikoli, zato spreminja ustavo, da si bo zrihtal vladavino še za 3o let!!!!!
donat323
29. 05. 2012 13.28
+16
sej smo zdej v evropi, nej Janšo pridejo iskat Avstriski policaji, če naš nimajo ....., 90% slovencev jim bo hvaležno, če ga zaprejo.
hanoveranec
29. 05. 2012 14.11
-8
paperon
29. 05. 2012 14.52
+6
nove zakone in predpise tako kot Berlusconi.....
gregor153
30. 05. 2012 08.20
+2
@titovka Levi so bili 15 let na oblasti. Poglej Drnovška. Poleg tega je bil JJ eden od kritikov totalitarnih metod. Ravno zato objav člankov proti totalitarnim režimom mu leta 84 niso obnovili članstva, so ga vrgli iz partije.
pgdpgd
29. 05. 2012 08.36
+3
povabijo itak tiste,ki so njim po godu.
pgdpgd
29. 05. 2012 08.38
+9
naj napišejo še ,koliko obravnav je bilo od novembra lani,pa koliko krat so se prvoobtoženci zglasili na sodne pozive k obravnavi. Pomanjkljivo pišete članke ....
shupak
29. 05. 2012 09.40
+8
^Kaj se sekiraš, več ko manjkajo, bolj bodo krivi na konc...
Manu Cocker
29. 05. 2012 08.35
+6
janso zmeraj foptografirajo od spredaj, da se ne viudi angelskih perutnic...... ritolizniki spet pisejo po majerjkevem nalogu komentarje -
wsharky
29. 05. 2012 07.50
-24
... vsa ta zadeva je en velik konstrukt ... verjamem, da je g. Jansa v tej zadevi po krivici vpleten ... in to se bo tudi na koncu izkazalo ... dol s konstrukti ...
Nina Nubia 1
29. 05. 2012 09.36
+9
shupak
29. 05. 2012 09.36
+7
Aja, tako kot zaradi izdaje skrivnosti 25 let nazaj? S tem, da takrat so bili dokazi tako močni, da je bilo treba narod na ulice pognat... Ja pravjo, samo enkrat ti rata, ko se pa naslednjič ujameš, jih pa dobiš in za nazaj in za naprej... žajfa pa to...
silvy63
29. 05. 2012 14.41
-3
El Diablo 2013
29. 05. 2012 15.28
+0
KRAVE JANSHA - slovenceljni mukajo s tabo!
homer2
29. 05. 2012 16.07
+0
kim llsung
29. 05. 2012 16.54
-4
the_louu
29. 05. 2012 17.41
+4
AVE, kdo pa si ti, da lahko pišeš v mojem imenu!!!????