Tujina

V vesolje izstrelili prva satelita za sistem Galileo

Kourou, 21. 10. 2011 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
9

Iz vesoljskega izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani so danes izstrelili prva satelita evropskega navigacijskega sistema Galileo. Satelita je v vesolje ponesla ruska raketa sojuz, izstrelitev pa naj bi potekala normalno.

Izstrelitev rakete sojuz
Izstrelitev rakete sojuz FOTO: Reuters

Iz vesoljskega izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani so danes ob 12.30 po srednjeevropskem času izstrelili prva dva satelita evropskega navigacijskega sistema Galileo, ki naj bi predstavljal konkurenco ameriški navigaciji GPS. V vesolje je satelita ponesla ruska nosilna raketa sojuz. Izstrelitev je po navedbah kontrolorjev potekala normalno.

Rusko nosilno raketo sojuz, ki je satelita ponesla v vesolje, so tako prvič izstrelili zunaj tradicionalnih izstrelišč Plesecka na severu Rusije ali Bajkonurja v Kazahstanu.

Izstrelitev satelitov je bila sicer sprva planirana za četrtek, vendar so jo prestavili za en dan zaradi tehničnih težav. Kot so sporočili iz francoske družbe za komercialne vesoljske izstrelitve Arianespace, je bila izstrelitev prekinjena, ker so odkrili napako med dolivanjem goriva v raketo.

Navigacijski sistem Galileo bo sestavljalo 30 satelitov.

Izstrelitev satelitov so spremljali tudi v Evropskem parlamentu v Bruslju. Slovenska poslanka v EP Romana Jordan Cizelj je ob tem dejala, da gre za spodbudno novico. V sporočilu za javnost je še pojasnila, da bo Galileo ponujal pet vrst storitev, "od brezplačnih, javno dostopnih, ki bodo namenjene široki uporabi, storitev z omejenim in plačljivim dostopom za podjetja in vse do storitev, ki bodo namenjene institucijam EU ter organom držav članic (tudi vojski), kjer bodo podatki tajni in močno zaščiteni.

Evropski sistem naj bi bil tudi natančnejši od ameriškega GPS, ki ga upravlja ameriška vojska, še pravi Jordan Cizeljeva. Z njim naj bi bilo mogoče določiti lokacijo posameznika na en meter natančno, po sistemu GPS pa se lahko določi lokacijo na deset metrov natančno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 10. 2011 01.04
A zadj bomo te GPS-se lahko stran pometal?
KosezVeliki
21. 10. 2011 22.52
Sateliti in satelitske tehnologije bodo postajale vsebolj napredne in kompleksne. Če imamo danes tehnologijo za proizvodnjo mikrosatelitov, nam v prihodnosti lahko sledijo še manjši in bolj izpopolnjeni (nanosateliti). Najbolj zanimive so ideje o bojnih (vojaških) satelitih, na katere bo možno obesiti različno orožje. Od visoko energetskih laserjev, vodljivih raket do jedrskih konic. Ti sateliti bodo pametni in bodo uporabljali napredno računalniško tehnologijo, raketne motorje, komunikacijske kanale...lahko bodo avtonomno krožili okoli orbite, spreminjali svoj kurz in dežurali v stalni bojni pripravljenosti.
KosezVeliki
21. 10. 2011 22.33
@sash_x EGNOS je samo dopolnilni sistem relejnih postaj v Evropi, ki izostruje natančnost ameriškega GPS in ruskega GLONASS satelitskega navigacijskega sistema na teritoriju Evrope. Projekt Galileo pa je prvi evropski navigacijski projekt. Danes sta operativna samo ameriški GPS in ruski GLONASS navigacijski sistem.
Sash_x
21. 10. 2011 15.47
''Evropski sistem naj bi bil tudi natančnejši od ameriškega GPS, ki ga upravlja ameriška vojska, še pravi Jordan Cizeljeva. Z njim naj bi bilo mogoče določiti lokacijo posameznika na en meter natančno, po sistemu GPS pa se lahko določi lokacijo na deset metrov natančno.'' Kake buče...za povečanje natančnosti polžaja se že danes uporabljata EGNOS (evropski) in WAAS(ameriški) sistem pernametnih postaj in geostacionarnih satelitov, problem pri določanju položaja delajo efemeride satelitov oz. njihove krožnice ker niso natančno določljive v relanem času...no škoda besed :) ker novinar ne ve o čem piše in Jordanka ne ve kaj govori...in pomoje so bi staliti poslani samo zato, da ne izgubijo določene frekvence, tako kot je bilo s prejšnima dvema satelitoma...
Glauca
21. 10. 2011 15.23
za lociranje pa rabiš 3 satelite... haha FAIL (ne sej vem, da se tud na druge priklaplaš lahko, sam naj nardijo zadevo kot se spodobi)
KofiAnnan
21. 10. 2011 15.14
reklame dalše od posnetka
Donski_Kozak
21. 10. 2011 15.13
Mislil je na ruske rakete, ki so satelite ponesle v vesolje!
gozdar1
21. 10. 2011 14.23
@marinkovic Kaki Rusi....ce se gre za evropski sistem...
CRNALUKNJA
21. 10. 2011 14.00
bravo rusi!!!