Tujina

V Venezueli pred volitvami ubili opozicijska politika, Chavez pripravljen na novih šest let

Caracas, 30. 09. 2012 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teden dni pred predsedniškimi volitvami v Venezueli so pred predvolilnim zborovanjem ubili opozicijska politika. Umrla sta v strelskem napadu. Chavez pa je zatrdil, da je premagal raka in da je pripravljen na nov predsedniški mandat.

Henrique Capriles (v sredini).
Henrique Capriles (v sredini). FOTO: Reuters
V Venezueli se zaključuje predvolilna kampanja za predsedniške volitve, ki bodo prihodnjo nedeljo. Kampanjo je zaznamovalo nasilje na obeh političnih straneh. Podporniki sedanjega predsednika Chaveza in protikandidata Caprilesa so v začetku meseca eni v druge metali kamenje, ko je Capriles poskušal izvesti pohod skozi mesto Puerto Cabello. Caprilesovo kandidaturo je sicer podprlo več kot 30 opozicijskih strank.

V Venezueli sta bila pred predvolilnim zborovanjem teden dni pred predsedniškimi volitvami ubita opozicijska politika. V strelskem napadu v zvezni državi Barinas sta umrla član opozicijske stranke Najprej pravičnost Geison Valero in neodvisni politik Omar Fernandez, ki podpirata predsedniškega kandidata opozicije Henriqueja Caprilesa.

Iz stranke Najprej pravičnost so sporočili, da so po navedbah prič na politika streljali napadalci iz vozila, ki je pripadalo državnemu naftnemu podjetju PDVSA. A tega venezuelske oblasti še niso uradno potrdile, poroča britanski BBC.

Pri stranki so načrtovali zborovanje v zvezni državi Barinas, a so vladni podporniki blokirali cesto, Valero in Capriles pa sta bila nato ustreljena, ko sta izstopila iz avtomobila. V napadu sta bili ranjeni še dve osebi, šest ljudi pa so aretirali. Koalicija opozicijskih strank Demokratska unija je zahtevala takojšnjo preiskavo napada.

Chavez trdi, da je premagal raka

Hugo Chavez znova kandidira za predsednika, čeprav so mu lani odkrili raka. Venezuelski predsednik je v soboto zatrdil, da je bolezen premagal in da je dovolj močan, da bi lahko vladal še nadaljnjih šest let, če zmaga na volitvah. Po njegovih besedah je pripravljen predsedovati vsaj do leta 2019.

Hugo Chavez
Hugo Chavez FOTO: Reuters

58-letnemu favoritu na volitvah so zdravniki lani odkrili raka, a podrobnosti o naravi bolezni in zdravstvenem stanju Chaveza niso bile nikoli razkrite. Venezuelske oblasti so samo sporočile, da je predsednik na Kubi prestal dve operaciji. Takrat so mu odstranili rakave tumorje na medenici. Po operacijah je sledila kemoterapija, zdravstveno stanje pa naj bi se po tednih okrevanja po Chavezovih besedah izboljševalo, zato je junija vložil predsedniško kandidaturo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
01. 10. 2012 21.21
+0
Dikrator bo naredil vse v njegovi moci, da nebo opozicije , da spet zmaga .
rissp
09. 10. 2012 07.54
V Veneuzeli je prav opozicija znana po tem da se je posluževala pučuov in je Chaveza ugrabila in ga s pomočjo CIE hotela odpeljati iz države. Če takrat havez (3 leta po prvi izvolitvi) nebi imel takšne podpore (90%), bi ga zlahka odpeljali . Tako pa so se dobesedno uprli, postavili barikade, zasedli vladno palačo, osvobodili Chaveza z otoka še preden je CIA lahko odpeljala s svojim avijonom... (med pučom s strani ZDA je bil takrat ubitih več tisoč ljudi, skoraj vsi s strani "nove vlade"(ki je še prvi dan prisegla in takoj ukinila nacionalizacijo nafte). Če nebi ljudstvo dobesedno izsilio nazaj Chaveza, bi bila nafta torej spet v privat rokah (10% bogatih) - glede pravice govora pa je "opozicija" takrat tudi pokazala kako demokratični so - policija je na ulicah s šrotaricami streljala vsakega ki si je drznil vpiti "izpustite Chaveza" ali karkoli v podporo njemu...
hellbastard666
30. 09. 2012 16.45
+1
Bafana87
30. 09. 2012 16.28
+4
bravo venezuela
slovenija-tone
30. 09. 2012 16.24
+3
bravo venezuela...nafta je vaša, američani bi radi vse za sebe
tsdafsdfsfgjhtz
30. 09. 2012 16.12
-3
lnterReflections
30. 09. 2012 14.45
+10
Chavez ne dovoli, da bi Ameri od njega črpali poceni nafto in bi ga zato radi vrgli z oblasti. Legenda se jim ne pusti!
ochi
30. 09. 2012 16.31
-4
chavez je najbrž bil primarno nastavljen s strani CIE ali kakega drugega lobija v ZDA. ko mu bodo preveč zrasla krila, ga bodo prizemljili, kot ostale drugje po svetu.
Smrekar1
30. 09. 2012 21.04
+2
Da, zato nafto raje močno pod ceno prodaja Kitajcem, od amerov pa uvaža bistveno dražji bencin, ker nima dovolj rafinerij zaradi subvencij, s katerimi kupuje glasove. Zmagajo vsi, Kitajci in Ameri. No, razen Venezuelcev, ki izgubijo na celi črti. Tebe in Chaveza to verjetno ne zanima.
redinmir
30. 09. 2012 14.31
+0
Revulucionarni morilec, ve da ne bi bil kar izvoljen, potem ko je zafural Venezuelsko gospodarstvo. Preveč neumnosti je bilo narejenih v teh letih in državo je spravil na rob revščine. On je bil izvoljen preko legalnih volitev, očitno pa "revolucionarji" iz pozicije odidejo samo še v krsti.
kim llsung
30. 09. 2012 15.50
+6
od kar je na oblasti gre drzavi za 100% bolje!!!!od kje pa ti crpas take informacije???podoben si infadelu.
JezekTekaTEka49
30. 09. 2012 14.26
-3
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHHA
CheGaucho
30. 09. 2012 13.22
+0
¡Viva Hugo Chávez!
zyor
30. 09. 2012 12.26
+10
Odlično, svobodna in demokratična venezuela, kjer oblast svoje politične nasprotnike enostavno likvidira! Mogoče so pa takele načine političnega obračunavanja od naših komunistov prevzeli, spomnimo se likvidacijo Krambergerja leta 1992, ki je bil takrat glavni protikandidat komunistov!
CheGaucho
30. 09. 2012 13.20
+2
Saj so Chaveza že enkrat z ameriško pomočjo preko medijev odstavili iz mesta predsednika in je ljudstvo kaj kmalu spregledalo, da to ni bila dobra poteza, saj so jih nasprotniki le izigrali, zato je narod takrat protestiral ter zahteval Chaveza nazaj in to jim je tudi uspelo. Chavez je tam edini, ki se kaj poskusa dobrega postoriti z revne četrti, saj prav iz tam on izhaja ;) Ostali bi pa samo izkoriščali in naredili še večjo razliko med bogatimi in revnimi. Meni se zdi Chavez dober vodja in ker je brez dlake na jeziku pove vsakemu kar si misli, saj je tako tudi prav, vendar pa to nekaterim drugim svetovnim politikom (kot so David Cameron, Barak Obama...) seveda ni po godu, ker jim Chavez s svojimi izjavami stopi na žulj.