Tujina

Namesto otroški bolnišnici donirana sredstva namenila razkošni prenovi kardinalovega stanovanja

Vatikan, 18. 07. 2017 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja upravitelja bolnišnice Bambino Gesu, ki naj bi utajila več kot 400.000 evrov za prenovo stanovanja nekdanjega kardinala Bertoneja, sta se znašla na sodišču. Bretone je sicer trdil, da je prenovo plačal sam, a je bolnišnici nato 'spontano' daroval kar 150.000 evrov. Na uvodnem zaslišanju so več argumentov obrambe že zavrnili.

Nekdanja upravitelja znane vatikanske otroške bolnišnice sta obtožena utaje denarja, saj sta 422.000 evrov doniranih sredstev, namesto bolnišnici, namenila razkošni prenovi stanovanja nekdanjega vatikanskega tajnika.
Nekdanja upravitelja znane vatikanske otroške bolnišnice sta obtožena utaje denarja, saj sta 422.000 evrov doniranih sredstev, namesto bolnišnici, namenila razkošni prenovi stanovanja nekdanjega vatikanskega tajnika. FOTO: AP

Na vatikanskem sodišču se je z današnjim uvodnim zaslišanjem pričelo sojenje nekdanjemu predsedniku otroške bolnišnice Bambino Gesu Giuseppeju Profitiju in njenemu nekdanjemu finančniku Massimu Spini. Nekdanja upravitelja znane vatikanske otroške bolnišnice sta obtožena utaje denarja, saj sta 422.000 evrov doniranih sredstev, namesto bolnišnici, namenila razkošni prenovi stanovanja nekdanjega vatikanskega tajnika Tarcisija Bertoneja.

Nekdanji kardinal Tracino Bretone je najprej trdil, da je za prenovo plačal iz svojih sredtsve.
Nekdanji kardinal Tracino Bretone je najprej trdil, da je za prenovo plačal iz svojih sredtsve. FOTO: AP

Nekdanjega kardinala Bertoneja, ki je bil pod papežem Benediktom XVI. med leti 2005 in 2013 vatikanski državni tajnik, v primeru zaenkrat še niso obtožili, vendar bo septembra verjetno vseeno moral na sodišče v vlogi priče. Bertone je sicer trdil, da je prenovo plačal sam, ter da o prispevkih iz otroške bolnišnice ni vedel nič. A, ko je leta 2015 po novinarskem razkritju škandal prišel v javnost, je Bretone bolnišnici spontano daroval 150.000 evrov.

Profiti in Spina naj bi utajila več kot 400.000 evrov donacij.
Profiti in Spina naj bi utajila več kot 400.000 evrov donacij. FOTO: AP

Nekdanji predsednik bolnišnice Bambino Gesu Profiti je priznal, da je denar zapravil za prenovo, vendar je branil odločitev za prenovo, saj naj bi bolnišnica stanovanje nameravala uporabljati ob dobrodelnih dogodkih za zbiranje denarnih donacij.

Podjetje, ki sta ga Profiti in Spina najela za prenovo kardinalovega stanovanja ima sedež v Veliki Britaniji, bolnišnica pa se nahaja na italijanskem ozemlju, zato so zagovorniki obtoženih vložili zahtevo, naj o zadevi odločata Italija ali Velika Britanija, saj naj Vatikan ne bi imel pristojnosti.

Danes se je na vatikanskem sodišču pričelo sojenje nekdanjima upraviteljena otroške bolniošnice Bambino Gesu.
Danes se je na vatikanskem sodišču pričelo sojenje nekdanjima upraviteljena otroške bolniošnice Bambino Gesu. FOTO: AP

Po vatikanskem pravu se lahko za tovrsten prekršek izreče do deset let zaporne kazni. Kazenska sojenja v Vatikanu so precej redka in se hitro zaključijo, zato bodo sodbo verjetno izrekli še pred koncem leta.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
18. 07. 2017 20.20
+4
Gollazen katolibanska! Fojbe so spet prazne, treba jih bo napolnit!
godzila
18. 07. 2017 19.46
+3
mikitr-ti si sigurno eden od teh naštetih ,kijih omenjam stoprocentno pa eden iz SDSa,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
proofreader
18. 07. 2017 19.45
+10
Isti kot naš kardinal. Zgradili smo mu razkošno bivališče na Goričanah, namesto da bi dali revnim.
godzila
18. 07. 2017 19.38
+15
Jezus je vero širil v natikačih oblečen pa v vrečo od krompirja in lesen križ ti pa v palačah ,avto najmanj najnovejši mercedes,pa zlati križi dol do kolen ,da o požrtijah ne govorimo med njimi tudi naš Rode je pa res,da je sedanji papež že naredil nekaj reda znotraj cerkvenih krogov nekaj javno veliko pa na tihi način in nekateri med njimi že kar lep čas delajo lepo pokoro,vendar je vse to še vedno premalo ,Vatikan sam je največja zakladnica kapitala na tem planetu,ki ne plačujejo nobenih davkov kot navadni ljudje,kot udi vztrajno ponavljajo ,da ne moreš biti pravi vernik če ne hodiš v cerkev,seveda kdo je pa še sebi pljuval v lastno skledo in če je BOG je povsod in ne v njihovih zgradbah-cerkvah ,ki so jih začeli graditi kot gobe po dežju vse na račun ,da jim bo tisti .ki je toliko trapast nosil denar,,,,,,,,,,,,,,,,,,
godzila
18. 07. 2017 18.54
+15
največji manipulatorji in prodajalci megle so prav župniki ,ki starim mamam izpulijo vsak mesec cele penzije, reve nore pa doma stradajo in jejo kruh in mleko ker pač gospod župnik rabi enkrat za streho drugič za kurjavo in še in še pa še en dan na kosilo k eni mami drugi dan k drugi pa še kšen Euro v žep ko mal pojamrajo ,namazani z vsemi žavbami kako brez dela lepo živeti na račun starih naivnih ljudi saj od ta mladih tako ali tako skoraj nihče več ne hodi v cerkev,kar pa tudi ni čudno glede na vse kar se dogaja v duhovščini ,da ne govorim o Pedofilih ,ki jih je v teh krogih ogromno,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
mikitr
18. 07. 2017 19.30
-14
Dokler je preveč primitivcev kot je godzila v SLO ,bo šla država samo navzdol.
VolkBrenin
18. 07. 2017 18.51
+22
Razlastit...vse cerkveno ...povsod po svetu - potalat med revne... tej pa naj "predavajo " o veri na ulici v sandalih ...banda ...
Ferdo Crni
18. 07. 2017 19.18
-16
Ja.... največji komunistični pedofili so najraje talali tuj denar. Tudi sebi tu pa tam.....
Thor78
18. 07. 2017 18.35
+10
Ja nč, pekel ga že čaka :))))))))