Tujina

V umor vpleten tudi Kučma?

Kijev, 15. 03. 2008 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ukrajinski policisti, ki so vpleteni v umor novinarja Georgija Gongadzeja leta 2000, so obsojeni na zaporne kazni.

Umorjeni novinar je pisal o korupciji visokih ukrajinskih uradnikov v času režima nekdanjega predsednika Leonida Kučme.
Umorjeni novinar je pisal o korupciji visokih ukrajinskih uradnikov v času režima nekdanjega predsednika Leonida Kučme. FOTO: Reuters

Na sodišču v Kijevu so danes tri nekdanje ukrajinske policiste spoznali za krive vpletenosti v umor novinarja Georgija Gongadzeja leta 2000 in jih zato obsodili na zaporne kazni na 12 oziroma 13 let.

Valerij Kostenko in Oleksander Popovič sta bila ob koncu sojenja, ki se je začelo januarja 2006, obsojena na 12 let zaporne kazni, medtem ko je Mikoli Protasovu sodišče dosodilo 13 let zapora.

Pisal o korupciji

'Kučma, kje je Gongadze?'
'Kučma, kje je Gongadze?' FOTO: Reuters

31-letnega raziskovalnega novinarja Gongadzeja, ki je pisal o korupciji visokih ukrajinskih uradnikov v času režima nekdanjega predsednika Leonida Kučme, ki naj bi bil vpleten v njegov umor, so septembra 2000 ugrabili. Kasneje so v nekem gozdu našli njegovo obglavljeno truplo, njegove glave pa še do danes ne.

Kostenko, Protasov in Popovič so bili obtoženi, da so Gongadzeja ugrabili in ubili. Četrti osumljeni, general Oleksij Pukač, ki naj bi umor organiziral in tudi osebno sodeloval pri njem, pa je pobegnil, domnevno v tujino.

Nekdanji predsednik Leonid Kučma naj bi bil vpleten v umor Georgija Gongadzeja.
Nekdanji predsednik Leonid Kučma naj bi bil vpleten v umor Georgija Gongadzeja. FOTO: Reuters

Ukrajinska premierka Julija Timošenko je v začetku tedna sicer izrazila obžalovanje, ker sojenje, ki je trajalo več kot dve leti, ni razkrilo resničnih načrtovalcev novinarjevega umora.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
17. 03. 2008 10.02
Prah se z bogom kregati ne sme... ... pa čestitke ob prihajajočem prazniku...