Tujina

V Ugandi po večini preštetih glasovnic zmaga dosedanjemu predsedniku

Kampala, 20. 02. 2016 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Ugandi, kjer so v četrtek in petek potekale predsedniške in parlamentarne volitve, je po večini preštetih glasov z 61 odstotki v vodstvu dosedanji predsednik Yoweri Museveni, ki je na oblasti že 30 let.

Največji nasprotnik Musevenija, Kizza Besigye je po doslej preštetih glasovnicah dobil 34 odstotkov glasov, navaja tamkajšnja državna volilna komisija. Dokončni rezultati naj bi bili znani še danes.

Museveni je sicer imel sedem protikandidatov, a ni pričakovati, da bi lahko kateri koli med njimi omajal dolgoletnega predsednika.

Volitve v Ugandi
Volitve v Ugandi FOTO: AP

Za drugega največjega nasprotnika Mesevenija je poleg Besigyeja veljal še nekdanji premier Amama Mbabazi, ki pa je po dosedanjih podatkih dobil le dva odstotka podpore.

Besigye je bil med kampanjo večkrat aretiran; sprva v ponedeljek, nato v četrtek zvečer, še tretjič ta teden pa so ga priprli v petek.

Policija ga je prijela v prostorih njegove stranke Forum za demokratične spremembe v Kampali, kjer se je pripravljal na novinarsko konferenco. Kasneje so ga pospremili domov, kjer za zdaj tudi ostaja, obkoljen z varnostnimi silami okoli njegove hiše.

Opazovalci EU so bili kritični do volilne komisije zaradi pomanjkanja transparentnosti, policiji pa so očitali, da je bila preveč ostra do opozicijskega kandidata Besigyeja. Po ocenah opazovalcev so sicer volitve v večjem delu države potekale v mirnem ozračju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EMINENT
20. 02. 2016 20.41
Jeah, bravo, jeah Uganda, to novico sem pa ves dan čakal.