Tujina

V Turčiji tudi Slovenci. 'Ne hodite na mesta, ki so izpostavljena'

Istanbul, 15. 07. 2016 23.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Turčiji je nekaj sto slovenskih turistov, a večinoma so v Antalyi. Turistične agencije in tudi ministrstvo ocenjujejo, da je tam nevarnost najmanjša. MZZ Slovencem, ki potujejo individualno, svetuje, da so v kontaktu s svojimi letalskimi družbami.

Ministrstvo za zunanje zadeve pozorno spremlja situacijo v Turčiji. ''Slovenskim državljanom, ki ta čas preživljajo dopust v Turčiji v organiziranih skupinah, svetujemo, naj bodo v stiku z organizatorjem počitnic (agencijo) in naj upoštevajo navodila''.

Antalya
Antalya FOTO: AP

Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve je za 24ur.com povedal, da je v Turčiji nekaj sto Slovencev. Večina je na širšem območju Antalye. Turistične agencije in tudi ministrstvo ocenjujejo, da je tam nevarnost najmanjša.

Čarterska poleta gresta od tam v soboto in nedeljo, noben let ne gre skozi istanbulska letališča. Šter je povedal, da so nocoj nekatera letala, med njimi tudi tisto iz Ljubljane, v Istanbulu normalno pristala, odhodni leti pa so onemogočen.

Naslednji let z Letališča Jožeta Pučnika na Brniku proti Istanbulu je po voznem redu predviden za soboto zjutraj, zaenkrat na spletni strani letališča še ni informacij, da bi bil odpovedan. Gre sicer za prevoznika Turkish Airlines, medtem ko slovenski prevoznik Adria Airways v Istanbul ne leti.

''Čarterji poletijo neposredno iz Antalye proti Ljubljani. Če se ne bo zaostrovalo, bodo ti turisti normalno zaključili dopustovanje in se vrnili domov,'' je dejal Šter.

Slovencem, ki potujejo individualno, je svetoval, da so v kontaktu s svojimi letalskimi družbami, da pridobijo informacijo o tem, kdaj bo opravljen polet, s katerim nameravajo potovati (oziroma za katerega imajo vozovnico) ali pa, kam je izhodiščno mesto poleta prestavljeno.

''Ta trenutek je najbolje ohraniti trezno glavo. Ne hodite na mesta, ki so izpostavljena. Ta trenutek istanbulska in ankarska letališča niso varna,'' je še dejal Šter.

Kam poklicati?

Tistim, ki iščejo podrobnejše informacije ali želijo vzpostaviti stik z znanci, sorodniki ali prijatelji, ki so ta čas v Turčiji, je na voljo dežurna številka našega veleposlaništva v Ankari 0090 312 405 4985 oziroma številka dežurne službe MZZ v Ljubljani 01 478 2219.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Bizjak 1
16. 07. 2016 19.20
pred štiridesetimi leti ko sem bil še pomorščak smo bili na sidrišču pred lagosom v nigeriji in so mladi častniki naredili državni udar vendar so jih premagali in postrojili pred reko po kateri tudi ladje pridejo v pristanišče in s prenosom po televiziji postrelili
estelle.r
16. 07. 2016 08.41
+4
Škoda, da jim ni ratalo. Erdogan must go! Spreminja Turčijo v islamsko državo, ki to NI!. V zadnjih desetih letih je njihovo gospodarstvo zraslo, mladi živijo bolje kot mi. Turški kolegi s faksa, so že zdavnaj dobili službe, kupili stanovanja, mene pa v Sloveniji sprašujejo, če ne bi raje preko študentske napotnice delala.... Edina prepreka je ta Erdogan, ki živi v svojem svetu in hoče Turčijo spet nazadovati.
estelle.r
16. 07. 2016 08.50
+4
Tako kot je Slovenija katoliška, kajne? Turčija je država z večino prebivalstva islamske veroizpovedi, VENDAR je religija tam vedno bila ločena od države. Erdogan pa vsiljujej religijo v politiko, kar no go. Približno tako, kot da bi Ljudmila Novakova bila predsednica vlade v Sloveniji. (čeprav ona ni še tako huda)
Kukulkan
16. 07. 2016 08.30
-1
Vsak pošten Slovenc nima denarja za nekam na morje od svoje plače, za tiste ki mislio da bo ati, mama, stric ali teta vse rešili pa kr naj gredo
bohinj je zakon
16. 07. 2016 01.44
+3
Nujno poslati našo vojsko tja , da naredi red.
Našvasan_zob
16. 07. 2016 00.59
+21
Baje je Turčija cnej k Hrvaška.. No zdej veste zakaj... hehe