Tujina

Ob obletnici protestov policija proti demonstrantom uporabila solzivec

Istanbul, 31. 05. 2014 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob začetku demonstracij, s katerimi so obeležili prvo obletnico začetka lanskoletnih protestov, je policija v središču Istanbula proti demonstrantom uporabila solzivec. Pred tem pa je policija med javljanjem v živo aretirala turškega poročevalca ameriške televizije CNN.

Policija je proti demonstrantom uporabila solzivec.
Policija je proti demonstrantom uporabila solzivec. FOTO: Reuters

V središču turškega Istanbula so danes veljale poostrene varnostne razmere. Ob začetku demonstracij, s katerimi so obeležili prvo obletnico začetka lanskoletnih protestov, je policija danes popoldne proti demonstrantom uporabila solzivec. Pred tem je mesto preplavilo na tisoče policistov.

Vse do uporabe solzivca so demonstracije potekale mirno. Še pred začetkom demonstracij je policija tudi zaprla trg Taksim in Gezi park.

Vlada premierja Recepa Tayyipa Erdogana je mobilizirala pripadnike posebnih policijskih enot in policiste v civilnih oblačilih, ki naj bi uveljavili prepoved protestov na trgu Taksim. Ta je bil središče lanskoletnih demonstracij.

Erdogan je mlade Turke v petek pozval, naj ignorirajo poziv k novim protestom. "Leto dni kasneje ljudje, vključno s tako imenovanimi umetniki, pozivajo k demonstracijam. A vi, turška mladina, se ne boste odzvali," je na tisoče mladim dejal Erdogan. "Te teroristične organizacije so zmanipulirale našo moralno in finančno šibko mladino, da so napadle našo enotnost in ogrozile gospodarstvo," je nadaljeval turški premier.

Danes je Erdogan znova posvaril pred udeležbo na demonstracijah. Kot je poudaril, imajo varnostne sile "natančna navodila", kako ravnati.

Med javljanjem v živo aretirali novinarja

Policija pa je medtem začasno aretirala turškega poročevalca ameriške televizije CNN, Ivana Watsona. Watson je bil po lastnih navedbah aretiran med javljanjem v živo s trga Taksim. Po kake pol ure pridržanja so tako novinarja kot njegovo ekipo izpustili na prostost.

Posnetek CNN kaže, kako so policisti v civilu prekinili vklop v živo. Eden od policistov se je postavil pred kamero, ki ji je kazal hrbet.

Spomnimo. Množične demonstracije so sprva izbruhnile kot znak nasprotovanja načrtom carigrajskih oblasti o pozidavi parka Gezi. Po nasiljem odzivu policije so se razbesnele v upor proti Erdoganovi vladi, ki naj bi imela avtoritarne tendence in naj bi vse bolj islamizirala sicer izrazito sekularno državo. Ob nasilnem zatrtju lanskih protestov po vsej Turčiji je umrlo osem ljudi, več tisoč pa jih je bilo ranjenih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.