Tujina

V Turčiji migrantom prodajali ponarejene rešilne jopiče, ki na vodi ne plavajo

Izmir, 08. 01. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turška policija je zasegla več kot 1200 ponarejenih rešilnih jopičev, ki so jih izdelali za migrante, narejeni pa so bili iz materiala, ki na vodi ne plava. Racijo so izvedli v delavnici, v kateri sta delali tudi sve sirski deklici. V torek so ob turški obali našli 34 trupel migrantov, mnogi so sicer nosili rešilne jopiče, a jim niso nič pomagali.

Migranti kupijo rešilne jopiče, da bi imeli več možnosti za preživetje nevarne vožnje z napihljivimi čolni, a mnogi med njimi kupijo ponarejene.
Migranti kupijo rešilne jopiče, da bi imeli več možnosti za preživetje nevarne vožnje z napihljivimi čolni, a mnogi med njimi kupijo ponarejene. FOTO: AP

Turška policija je v sredo v raciji zasegla več kot 1200 ponarejenih rešilnih jopičev, ki so jih izdelali za migrante, ki skušajo doseči Evropo čez Egejsko morje in niso ustrezali varnostnim standardom.

Racijo so izvedli v delavnici  v središču obalnega mesta Izmir, od koder večina beguncev in migrantov začne svojo pot proti Evropi.

Po podatkih Združenih narodov je bilo v letu 2015 za mrtve ali pogrešane zabeleženih 3.771 migrantov, ki so prečkali Egejsko morje.

Jopiči so bili napolnjeni s ponarejenim materialom, ki na vodi ne plava, zaradi česar so povsem neuporabni.

V delavnici so našli štiri delavce, med njimi sta bili sirski deklici, a njune starosti niso razkrili. Zasežene jopiče so poslali lokalni policiji, ki je začela s preiskavo.

V torek so ob turški obali našli 34 trupel migrantov, mnogi so sicer nosili rešilne jopiče, ki pa jim niso nič pomagali, ker so bili ponarejeni in kot takšni napolnjeni z materialom, ki ne preprečuje utopitve. Med mrtvimi je bilo več otrok.

Migranti kupijo rešilne jopiče, da bi imeli več možnosti za preživetje nevarne vožnje z napihljivimi čolni. Primerno narejen jopič stane do 130 evrov, poroča BBC, a mnogo jih kupi cenejše, slabo izdelane različice, ki stanejo le nekaj več kot 10 evrov, in ne nudijo prav nobene zaščite.

Migranti še vedno vsak dan prihajajo na grške otoke, čeprav že vladajo zimske vremenske razmere. Leta 2015 je mediteransko morje prečkalo več kot milijon migrantov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3