Tujina

'V tem trenutku se nimamo česa veseliti'

Davos, 27. 01. 2010 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Besede ustanovitelja Svetovnega gospodarskega foruma odražajo splošno klimo, ki vlada v svetu. Iz Davosa poročajo o še eni tragediji – prvi mož varnosti naj bi storil samomor.

Za varnost udeležencev bo v švicarskem smučarskem središču skrbelo na tisoče policistov, vojakov in drugih varnostnikov.
Za varnost udeležencev bo v švicarskem smučarskem središču skrbelo na tisoče policistov, vojakov in drugih varnostnikov. FOTO: Reuters

V mondenem švicarskem smučarskem središču Davos se je začel Svetovni gospodarski forum (WEF). Njegov začetek je pospremil tragičen dogodek, saj je umrl 61-letni glavni vodja varnostne službe Marcus Reinhardt. Njegovo truplo so včeraj našli v hotelski sobi, šlo naj bi za samomor. Reinhardt je bil tudi policijski poveljnik v kantonu Graubünden, kdo ga bo zamenjal na njegovem delovnem mestu, pa še ni znano.

Več kot 2500 udeležencev

Letošnji forum poteka pod naslovom Izboljšati razmere v svetu: premisliti, preoblikovati, obnoviti

Petdnevnega gospodarskega foruma se bo udeležilo več kot 2500 političnih in gospodarskih voditeljev iz več kot 90 držav, tudi slovenski predsednik Danilo Türk. V razpravah o prihodnjih izzivih sveta bodo sodelovali tudi predstavniki civilne družbe, med katerimi bodo številni igralci, pisatelji, oblikovalci in arhitekti.

Od političnih voditeljev se bodo foruma poleg slovenskega predsednika države med drugim udeležili brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, mehiški predsednik Felipe Calderon, kolumbijski predsednik Alvaro Uribe, južnokorejski predsednik Lee Myung Bak, južnoafriški predsednik Jacob Zuma ter kanadski premier Stephen Harper in španski predsednik vlade Luis Rodriguez Zapatero.

Forum bodo tudi letos spremljale številne demonstracije protikapitalističnih in protiglobalističnih skupin. Za varnost udeležencev v švicarskem smučarskem središču skrbi na tisoče policistov, vojakov in drugih varnostnikov.

Izhod iz krize

Letos bodo v ospredju teme, povezane z izhodom iz krize, največ pozornosti pa bo deležen prihodnji model finančnega sistema, s katerim se bo mogoče v prihodnje izogniti krizam. Udeleženci bodo razpravljali tudi o razmerah na Haitiju, ki ga je nedavno prizadel hud potres.

Svetovni gospodarski forum v Davosu
Svetovni gospodarski forum v Davosu FOTO: Reuters

Forum se je sicer danes začel v znamenju razprav o reformah oziroma regulaciji bančnega oziroma finančnega sektorja po svetovni finančni in gospodarski krizi. Na eni strani se politiki zavzemajo za večji nadzor, bankirji pa si po drugi strani prizadevajo, da vlade ne bi šle v pretirano regulacijo njihovega sektorja. Prvi mož britanskega finančnega velikana Barclays Robert Diamond je tako izpostavil, da krčenje obsega finančnih velikanov, kar med drugim v ZDA napoveduje ameriški predsednik Barack Obama, ne bo preprečilo morebitne ponovitve finančne krize. Prej nasprotno, takšno krčenje bi po njegovem mnenju imelo negativen učinek na svetovno trgovino in gospodarstvo.

40. obletnica svetovnega gospodarskega foruma

Svetovni gospodarski forum v Davosu letos praznuje 40-letnico. Kot poudarja ustanovitelj foruma Klaus Schwab, je treba na novo premisliti o vrednotah, na katerih je grajen finančni sistem, in na novo vzpostaviti institucije. Dogodek bo potekal v duhu trenutnih razmer v svetu. "V tem trenutku se nimamo česa veseliti," je pred začetkom foruma poudaril Schwab.

Število brezposelnih po vsem svetu se je v letu 2009, ko se je svet soočal z gospodarsko krizo, povzpelo na rekordnih skoraj 212 milijonov, so ob današnjem odprtju Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu sporočili iz Mednarodne organizacije ZN za delo (ILO).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecoliqua
27. 01. 2010 22.10
Sam res, kukulele nam,če jamrajo taki, ki v svojem lifu nemorejo zapraviti ves težko zaslužen denar.jamrajo pa ob kaviarju,šampanjcu in boh ve kakšnih honorarjih in dnevnicah.Povrh pa politiki nimajo nikakršnih moči da bi kaj spremenili, en kup besedičenja in mlatenja prazne slame.
simon13
27. 01. 2010 19.11
Naš pokojni Izlačan se je udeležil vseh svetovnih vaških Davosov, ob tem pa v dvanajstletni vladavini zanemaril vzdrževanje in RAZVOJ slovenskega gospodarstva, neposredne proizvodnje. Ko se trije samovšečni pastirji bahajo, kdo je sposobnejši, nas – ovce, ne bojo požrli volkovi, ampak sposobnejše mravlje. Pa ne mislim, da je treba več delati. Delati je treba manj, a pametneje. Onanistična univerza pa misli, da je vredna malikovanja, ne pa, da ponudi možnosti razvoja gospodarstva.
ninja.subversion
27. 01. 2010 18.42
vse to je manipulacija, gre se o tem kako bi bogati še več zaslužili na račun revnih briga njih za cloveske pravice
galiot
27. 01. 2010 17.05
To so samo srečanja ob polnih mizah,prijetnemu kramljanju,kajti njim nič ne manjka ,varnostikov in policistov kolikor hočeš,da se ne bi komu slučajno kaj zgodilo.Veliko zapravljanje denarja za nič...
NENORMALEN
27. 01. 2010 14.09
so prišli zgolj na zakusko po sliki sledeč...
Opiate
27. 01. 2010 14.07
JAs se veselim propad tega sistema... ze vceraj je bil cas da se to naredi!!!
Golosek
27. 01. 2010 13.27
Kako da se nimajo česa veseliti? Veselili se bodo samih sebe, srečanj med sabo in poslov, ki jih bodo sklenili v lastno korist. Slovenski udeleženci bodo stroške namenili izključno za lastno pomocijo, briga njih za tuji in za domači Haiti.
Nad.oblaki
27. 01. 2010 12.51
Kakšnih velikih rešitev ob ponovnem snidenju, pripravljenih govorih in vljudnostnih frazah verjetno ni za pričakovati. ;)
dgorfb
27. 01. 2010 12.19
... ja kaj će bi pa malo poslušali demonstratorje... kot da so oni krivi za vse krivice na tem svetu in jih imate z vso pravico tepst z pendreki...