Tujina

V telefone vdirala tudi Daily Mirror in Mail on Sunday?

London, 21. 11. 2011 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V škandal, ki je zaradi prisluškovanja odnesel britanski časnik News of the World, šefa londonske policije in nekaj deset novinarjev oz. urednikov, sta vpletena tudi tabloida Daily Mirror in Mail on Sunday, je prepričan igralec Hugh Grant. Časnika obtožbe zanikata.

Iz časnika Mail on Sunday so sporočili, da zanikajo vsa obtoževanja o vdorih v telefone. Kot pravijo, je informacije o Grantovem ljubezenskem življenju dobil njihov novinar od neimenovanega vira, ki je bil v stalnih stikih z Jemimo Kahn.

Britanski igralec Hugh Grant je v današnjem pričanju pred posebno komisijo, ki po letošnji aferi z vdiranjem v telefone preiskuje delovanje medijev, sporne prakse obtožil tudi časnik Mail on Sunday.

Grant je na prvi dan pričanj v okviru preiskave, ki je delo začela pred tednom dni, zatrdil, da je časnik Mail on Sunday do podatkov o njegovem ljubezenskem življenju leta 2007, ko je bil v razmerju z Jemimo Kahn, lahko prišel le prek vdora v telefon. Kot je dejal, časnik ni mogel na noben drug način v svojo zgodbo vplesti ženske z "globokim glasom", ki je na njegovem telefonu dejansko puščala sporočila.

Hugh Grant je vdiranja v telefon obtožil tudi Mail on Sunday.
Hugh Grant je vdiranja v telefon obtožil tudi Mail on Sunday. FOTO: Reuters

"Me prav zanima, kaj je bil njihov vir, če ne vdiranje v telefon," je na pričanju, ki ga je v živo prenašala televizija, dejal Grant. 51-letni zvezdnik je ob tem še en tabloid, Daily Mirror, obtožil dostopa do njegove zdravstvene kartoteke. Prepričan je tudi, da policisti novinarjem prodajajo zgodbe, saj je nekoč, ko je poklical policijo, ker so oropali njegovo dekle, na kraj dogodka prej prišla truma paparacev kot pa policisti.

Med žrtvami vdiranja v telefone za ceno zgodb naj bi bilo okoli 5.800 ljudi, med njimi slavne osebnosti, žrtve zločinov, politiki in člani kraljeve družine.

Niti Mail on Sunday niti Daily Mirror pa nista v lasti medijskega mogotca Ruperta Murdocha in njegove medijske korporacije News Corporation, kjer je škandal s sporno novinarsko prakso izbruhnil najprej. Tabloid News of the World je sicer nekaj dni po izbruhu afere julija po 168 letih celo prenehal izhajati.

Po izbruhu afere so aretirali že več kot deset novinarjev in urednikov tabloida, več ljudi, vključno z dvema policistoma, pa je izgubilo službo. Javno preiskavo, ki se v svojem prvem delu osredotoča na medijsko kulturo, prakse in moralo, je v luči šokantnih razkritij, ki še vedno prihajajo na dan, odredil premier David Cameron.

Urednik Colin Myler z zadnjo številko tabloida News of the World.
Urednik Colin Myler z zadnjo številko tabloida News of the World. FOTO: Reuters

Grant je le ena od znanih prič, ki bodo pod prisego nastopile pred posebno komisijo. O zasledovanju, fotografiranju, nadlegovanju in drugih spornih metodah novinarjev bosta med drugim pričali tudi igralka Sienna Miller in pisateljica J. K. Rowling.

Poleg Granta so danes kot priče nastopili tudi starši ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler. Razkritje, da so novinarji News of the World vdrli v njen telefon in izbrisali nekatera sporočila, da bi naredili prostor za nova, je namreč predstavljalo vrhunec škandala. Kot so dejali njeni starši, so s tem, ko se je njen telefonski predal izpraznil, dobili lažno upanje, da je še vedno živa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toiler
21. 11. 2011 23.24
Hm, po mojem mnenju tukaj ne gre za vdore v telefone, ampak za vdore v telefonske tajnice, ki pa se nahajajo pri operaterjih... Mobilni telefoni namreč nimajo vgrajenih tajnic kot takih. Naj me kdo popravi, če ve kaj več.
Desktop.Messiah
21. 11. 2011 21.06
Na podobne nečednosti je opozarjal evropski poslanec in nekdaji visoki diplomat v Drnovškovi vladi Zoran Thaler. In nagrada? Javni linč in odstop z mesta ambasadorja Slovenije v hramu demokracije, Evropskem parlamentu. Žalostno, v kakšnih časih živimo.
pbx
21. 11. 2011 19.26
Žalostno kam vi mediji rinete.