Tujina

Policijska akcija v Ženevi: aretirali naj bi dva sirska državljana, v njunem vozilu našli sledi eksploziva

Ženeva, 11. 12. 2015 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ženevska policija naj bi v akciji, v kateri so iskali domnevne džihadiste, aretirala dva osumljenca. Šlo naj bi za državljana Sirije, v njunem vozilu pa naj bi odkrili sledove eksploziva, poročajo tuji mediji. V mestu sicer ostaja v veljavi povečana stopnja nevarnosti.

Švicarski policisti so v akciji v Ženevi, s katero so pričeli v četrtek, prijeli dva sirska državljana, poroča časnik Dauphiné Libere. V njunem vozilu naj bi odkrili sledove eksplozivne snovi. Tožilstvo zaenkrat še ni potrdilo informacije. 

Varnostne razmere v švicarskem mestu ostajajo poostrene. Kljub temu niso primerljive s tistimi v Bruslju, kjer je neposredno po napadih v Parizu 13. novembra skorajda zamrlo javno življenje. Stopnja nevarnosti za Ženevo, ki meji s Francijo, ostaja na tretji stopnji od petih.

Švicarsko tožilstvo je v sredo že sprožilo kazenski postopek proti neznanimi osebami zaradi suma sodelovanja s teroristično mrežo Al Kaida in skrajno skupino Islamska država.

Ameriško veleposlaništvo v Bernu je ameriške državljane pozvalo k previdnosti in ustreznim korakom za osebno varnost.

Več domnevnih teroristov naj bi se z avtomobilom z belgijskimi registrskimi tablicami pripeljalo iz Francije v Švico. Eden med njimi naj bi bil znanec Saleha Abdeslama, ki naj bi sodeloval v terorističnih napadih v Parizu. Policija omenjene novice ni želela potrditi. 

EU mora najti način za rehabilitacijo džihadistov, ki se vrnejo z bojišč

EU mora najti načine, da se džihadiste, ki se vračajo v Evropo z bojišč v Siriji, ponovno integrira v družbo, je danes na konferenci o varnosti v Sredozemlju v Rimu povedal evropski koordinator za boj proti terorizmu Gilles de Kerchove in opozoril, da vseh, ki se vračajo, enostavno ne morejo kar vreči v zapor.

Pripadnik IS
Pripadnik IS FOTO: Reuters

Zatrdil je, da mora Evropa nekako absorbirati več sto skrajnežev, ki se vračajo na njeno ozemlje. Po njegovih ocenah je bilo doslej v Siriji okoli 3000 Evropejcev, ki so jih privabile skrajne skupine, kot je Islamska država.

De Kerchove je zatrdil, da je treba tem radikalcem, ki se vračajo v Evropo, dati možnost, da se znova integrirajo v družbo. "Pomembno jim je dati alternativo zaporu," je dejal med razpravo o strategijah boja proti terorizmu.

De Kerchove je pojasnil, da je težko dokazati, da se je nekdo boril na strani Islamske države, a EU poskuša izboljšati identifikacijo džihadistov, predvsem preko pospešenega preverjanja spletne komunikacije. Evropske države je še pozval, naj okrepijo napore za preprečevanje radikalizacije mladih in drugih skupin.

Na konferenci sodeluje tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je pozval svet, naj se združi v boju proti terorizmu, kot so se zahodni zavezniki in Sovjetska zveza med drugo svetovno vojno proti nacistom in fašistom. Pri tem je treba vse ideologije in sekundarne spore potisniti na stran, je dodal Lavrov.

Na Nizozemskem obsodili šesterico zaradi novačenja v IS

Nizozemsko sodišče je sicer danes šest moških obsodilo na zaporne kazni do šest let zaradi sodelovanja v mreži za novačenje mladih muslimanov v džihadistično skupino Islamska država. "Cilj njihove kriminalne organizacije je bil vzpodbujati in rekrutirati 'brate' za boj v Siriji in njihovo financiranje v ta namen," je dejal sodnik Rene Elkerbout.

Tri ostale obtožence so obsodili na manjše kazni zaradi drugih, s terorizmom povezanih obtožb.

Deveterico so prijeli lani v okviru obsežne policijske preiskave dejavnosti džihadistov v haaški četrti Schilderswijk, ki je bila nekoč delavska četrt, sedaj pa tu živi druga in tretja generacija priseljencev predvsem maroškega in turškega izvora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

entrezen
12. 12. 2015 15.04
+1
Trump ima prav.Zaenkrat ne dovoliti vstopa ljudem ki nas ne marajo.Mnogi izmed teh so tempirana bomba.Tudi zakrinkane ženske ne spadajo na javne prostore.Burkeži so tisti ki jim to dovoljujejo.Zakaj morajo biti ujetniki neke ideologije? Življenje ni fikcija nekih idealistov,ki si domišljajo da so vsevedi.Zakaj bi po izvršenem atentatu popravljali napake ? Predsednike se jim ljubi varovati pred poskusi,ne po tem.