Tujina

V Stockholmu zamaskirani moški nad migrante, v Avstriji 17-letni prosilec za azil posilil 72-letnico

Stockholm/Dunaj/Berlin, 30. 01. 2016 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Več deset zamaskiranih skrajnežev je ponoči v Stockholmu napadlo več mladoletnih migrantov. Delili so letake, ki so se nanašali na dogodek, ko je mladoletni migrant ubil uslužbenko begunskega centra, na njih pa je pisalo "Zdaj je dovolj". V Avstriji so zdaj 18-letnega prosilca za azil obsodili posilstva 72-letne ženske.

Več deset zamaskiranih skrajnežev, domnevno pripadnikov huliganskih in neonacističnih skupin, je ponoči v Stockholmu napadlo več migrantov. Policija je pred tem v središču švedske prestolnice okrepila navzočnost s posebnimi enotami in helikopterji, ko so izvedeli, da skrajneži v petek zvečer načrtujejo napade na mladoletne migrante brez spremstva.


Do danes opoldne zaradi napada sicer policija ni prijela nobene pritožbe, prijeli pa so 46-letnega moškega, ker je udaril policista v civilu, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica policije v Stockholmu Towe Hägg.

Tri osebe, stare med 20 in 30 let, so prijeli zaradi motenja javnega reda, nato pa so jih izpustili. Enega so prijeli, ker je imel nož.

Med okoli 50 in 100 zamaskiranih neznancev se je v petek zvečer zbralo na trgu Sergels Torg, kjer se srečujejo mladi, tudi mladoletni migranti brez spremstva staršev.

Po poročanju tujih medijev se na glavni železniški postaji zadržuje več tolp predvsem maroških mladoletnikov, najmlajši izmed njih so stari tudi devet let. Policija naj bi prebivalce že opozarjala, da je zaradi tega postaja postala nevarna, saj tolpe kradejo in napadajo prebivalce in varnostnike.

Ena od prič je za dnevnik Aftonbladet povedala, da so zamaskiranci nadlegovali osebe, ki so bile videti kot tujci in da so razdelili prospekt, v katerem so pozvali, naj "severnoafriškim otrokom naložijo kazen, ki jo zaslužijo".

Na letakih je pisalo "Zdaj je dovolj". Njihova vsebina se je nanašala na tragični dogodek, ko je v tem tednu mladi prosilec za azil zabodel in ubil uslužbenko begunskega centra, namenjenega mladoletnim prišlekom brez spremstva.

Druga priča je povedala, da je videla skupino zamaskirancev, oblečenih v črno, ki so začeli tepsti tujce. Videla je, da so nadlegovali tri ljudi.

Spletna stran Nordfront, forum neonacističnega gibanja SMR, je trdila, da so jim viri povedali, da se je v petek zbralo okoli sto huliganov nogometnih klubov AIK in Djurgarden, da bi "spravili v red kriminalce iz severne Afrike".

Na Švedskem je lani prošnjo za azil vložilo 163.000 beguncev. Država, ki je sprva z odprtimi rokami sprejela begunce, je pred dnevi sporočila, da bodo iz države izgnali skoraj polovico prosilcev za azil, ki so jim prošnjo že ali pa jim jo bodo zavrnili.

V Avstriji 17-letni prosilec za azil posilil 72-letnico

V Avstriji pa je pred sodnika stopil zdaj 18-letni prosilec za azil, ki je septembra v Traiskirchnu, kjer se nahaja največji avstrijski namestitveni center za begunce, posilil 72-letno žensko. Obsodili so ga na 20 mesecev zaporne kazni. A deportiran ne bo, ker je njegova kazen krajša od treh let, poroča časnik Kurier.

Takrat 17-letni Afganistanec je 72-letnico posilil jeseni, a je novica o dogodku šele zdaj, ob sojenju, prišla v javnost in jo pretresla. Policija je pojasnila, da o napadu javnosti ni obvestila zaradi občutljive narave zločina.

72-letna žrtev je povedala, da je med sprehajanjem psa v kanalu videla plavati dva fanta. Eden izmed njiju je proti njej iztegnil roko in jo prosil, da mu pomaga na breg. Nato pa je začutila udarec od zadaj, je poročal avstrijski portal Local.au.

Največji begunski center v Avstriji je v Traiskirchnu.
Največji begunski center v Avstriji je v Traiskirchnu. FOTO: AP

Napadalca so sicer ujeli zaradi drugega kaznivega dejanja, ki ga je storil po posilstvu, zaradi katerega je moral oddati svoj vzorec DNK. Ta se je ujemal z vzorcem, ki so ga našli na žrtvi, zato so ga aretirali.

Najstnik je sprva zanikal posilstvo in trdil, da je bil pijan ter da se zato ne spomni, kaj se je dogajalo. Njegov prijatelj, ki je prisostvoval dogodku, je policiji dejal, da ni videl ničesar.

Ker je bil v času napada mladoleten, mu je sodilo sodišče za mladoletne, kjer je najvišja zagrožena kazen pet let, a ker pred posilstvom ni zagrešil še nobenega drugega kaznivega dejanja, in ker je dejanje priznal, so mu kazen zmanjšali na 20 mesecev. Ker je obsojen le na slabi dve leti, mu ne grozi deportacija. 

Merklova pričakuje vrnitev beguncev v domovine po koncu vojn

Nemška kanclerka Angela Merkel pa pričakuje, da se bodo begunci, ki so zatočišče poiskali v Nemčiji, po koncu vojn vrnili v domovine. Na današnjem strankarskem dnevu svoje CDU v Neubrandenburgu je poudarila, da je zaščita beguncev v Nemčiji trenutno omejena na tri leta in da je treba prosilcem za azil jasno razložiti, da so v Nemčiji le začasno.

"Ko bo znova mir v Siriji in ko bo Islamska država v Iraku premagana, pričakujemo, da se bodo z znanjem, ki so ga pridobili pri nas, vrnili v svoje domovine," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Merklova.

Ob tem je kot primer navedla, da se je 70 odstotkov beguncev vojn na območju nekdanje Jugoslavije, ki so v 90. letih prejšnjega stoletja zbežali v Nemčijo, vrnilo v svoje domovine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3