Tujina

V štabu Clintonove zakuhali nov škandal

Washington, 12. 03. 2008 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obama je zabeležil novo zmago nad Clintonovo. Tako uspešen je zato, ker je temnopolt, je rekla članica njenega štaba.

Obama je znova premagal Clintonovo.
Obama je znova premagal Clintonovo. FOTO: Reuters

Senator Barack Obama je zanesljivo premagal senatorko Hillary Clinton na strankarskih volitvah za izbiro demokratskega predsedniškega kandidata v ameriški zvezni državi Mississippi. Zbral je 61 odstotkov glasov, njegova tekmica pa 37 odstotkov.

Mississippi ima največji delež temnopoltih prebivalcev med ameriškimi zveznimi državami, ostre rasne delitve pa so v politiki več kot očitne. Tako je za Obamo glasovalo 91 odstotkov afroameriških volivcev, Clintonova pa je pobrala 72 odstotkov glasov belcev. Rasa je tako pomemben faktor še v sosednji Alabami in v Arkansasu, od koder izhaja družina Clinton.

Obama je na svojo stran pridobil več kot 90 odstotkov glasov temnopoltih volivcev, ki predstavljajo več kot polovico vseh demokratov v državi, medtem ko je bila Clintonova uspešnejša med belopoltimi moškimi in ženskami. Več kot 60 odstotkov udeležencev volitev pa je menilo, da ima Obama boljše možnosti za zmago proti republikanskemu kandidatu Johnu McCainu. Volitve so imeli tudi republikanci, vendar je McCain že zbral dovolj delegatskih glasov za osvojitev nominacije.

Med demokrati bo boj še oster. Obama je imel do torka skupaj 1579 delegatov, Clintonova pa 1437. Za zmago jih potrebujeta 2025. Po Mississippiju naj bi Obama svojo vrednost povečal še za šest ali sedem delegatskih glasov. Demokrata se bosta pomerila še v Pennsylvaniji, Indiani, Severni Karolini, Zahodni Virginiji, Kentuckyju, Oregonu, Montani, Južni Dakoti in Portoriku.

Štab Clintonove zakuhal nov škandal

Jaz in mama podpirava Obamo, piše na slinčku.
Jaz in mama podpirava Obamo, piše na slinčku. FOTO: Reuters

Volilna štaba Clintonove in Obame sta se zapletla v nov besedni dvoboj. Članica finančnega odbora Clintonove in prva ženska podpredsedniška kandidatka v zgodovini ZDA Geraldine Ferraro je izjavila, da je Obama tako uspešen le zato, ker je temnopolt. Izjava za majhen kalifornijski časopis je povzročila vihar, v štabu Obame so zahtevali, naj tekmica Ferrarovo nemudoma odpusti.

Ta je na televiziji Fox izjavila, da se ne bo opravičila in Obamin štab obtožila, da proti njej vodi sovražno kampanjo. "Njegov politični uspeh je v veliki meri posledica tega, da je črn. Vodi sicer uspešno kampanjo, vendar kar je res, je res," je vztrajala Ferrarova. Clintonova se je od njenih izjav distancirala. Povedala je, da se z osebnimi napadi ne strinja.

Obamina svetovalka Susan Rice je povedala, da je to veliko hujše, kot pa izjava Samanthe Powers, ki je pretekli teden Clintonovo označila za "pošast". Powersova je izgubila položaj neplačane svetovalke Obame.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
13. 03. 2008 08.50
Pa kolikokrat naj še povemo, da obama ni zamorc ampak mulat!!! Če bi zmagal na kakšnih volitvah v npr. Nigeriji, bi govorili, da je prvi svetlopolti predsednik ali kako? To, da je črnec, je žalitev za temnopolte!!!
janezgorenc@email.si
13. 03. 2008 07.13
Žiga99, ni res, da je konec kariere, če enkrat izgubiš v predsedniški tekmi. Živ primer za to je McCain, ki je že kandidiral priti Bushu, mislim pa da tudi že prej. Ravno tako tudi Nixon, Bush starejši, itd. Dejan84, tudi moj favorit je McCain, prvič zato, ker so mi načeloma republikanci bliže kot demokrati, drugič pa zato, ker je takoj po porazu svoje stranke 2006 stopil pred kamere in mirno povedal, da so si sami krivi, da so si poraz zakuhali predvsem s škandali ter da je čas da se zazrejo vase in se potem znova poberejo in zopet zmagajo. Obenem je čestital demokratom. To je nekaj, kar se pri politikih redko vidi, še posebej pri naših. Mimogrede, McCain in Hilary sta dobra prijatelja. Med drugim sta enkrat, ko srta nekam potovala z avionom, imela tekmovanje v pitju vodke. Ne vem, kdo je bil dlje na nogah. LP, Janez
Infidel
12. 03. 2008 22.15
Taka je situacija. Če bodo Bush&Co napadli Iran bo McCain 100% nov predsednik US&A. Ker on je edini v očeh amerov, ki lahko povede Ameriko do nove "zmage" in posledično večjih zalog nafte. Kr naj se razpasejo po svetu, na vseh frontah ne bodo mogli delovat.
HiddenThief2
12. 03. 2008 21.20
no ce smo iskreni, lahko tud recemo, da je hilary uspesna/neuspesna, zato ker je zenska. Kaj pa je ona naredila, moz jo je spravil v senat. Cisti primer bogega nepotizma. Sam, da ni nobena lutka z imenom Clinton na oblasti. Men je McCaine ze od prej vsec, Obama pa tud zgleda, da ima druge vrednote kot vojna vojna vojna. Zdaj sem se optimisticen, samo ce zmaga McCaine, se bojim da se bo scasoma prelevil v busha. Obama bo pa rabil veliko veliko varnostnikov, ker ga bo pomojem vojasko industrijski lobij hotu odstranit
tomi.passion@gmail.com
12. 03. 2008 17.16
Tipično žensko, ko stvari ne gredo po njeno, postane zahrbtna in pokvarejna. Go Obama!
miha g.
12. 03. 2008 16.33
amel505 -kar se tiče ameriške zunanje politike je vseeno ali bo zmagala Clintonova ali pa Obama , ker tako kot Bush ne bodo oni odločali, temveč lobiji, ki vodijo ameriško zu7nanjo politiko.... Obama je tudi moj favorit ,predvsem zaradi njegovega pogleda na zdravstvo, ter ostalih stvari, ki se dotikajo američanov...
koroska72@mail386.com
12. 03. 2008 16.21
Ja zgleda da bodo Američani dobili Barbarugo Olagamo za predsednika. Ne bo dololgo nna oblasti-ga bodo kuj pospravli (črnc pa redsednik ZZZZZZZZDA !!??)
amel505@msn.com
12. 03. 2008 15.02
Ne pozabiti,da je ona bila prva,ki je podprla napad na Irak.Tudi napad na Iran podpira.Ce bo ta posast,kot so jo ze poimenovali,predsednica,bo isto sranje na svetu kot je zdaj zarad Busha.Go Obama!!!
hot-shot69
12. 03. 2008 14.47
Yea, he is a KNEE-GROW (pametni boste to znali prebrat :) )
nikabq@gmail.com
12. 03. 2008 13.43
"Kera grda!" Šit, če bi pa kdo reku,da je ona nekje zmagala ker je več ženskih kot moških prebivalk v določeni državi, bi bil pa cel halo, pa šovinizem, pa nestrpnost... Upam, da bo zmagal, ker meni ona deluje res mal čez les (pa se mi zdi v principu ful dobro, da bi bila ženska predsednica, samo ne jezna, prevarna ženska), čeprav se mi zdi da bo ona (še vseeno imajo raje ženske kot temnopolte prebivalce-no, roko na srce je on ravno toliko bel kot črn, tako da...) na koncu zmagala (bodo že uredili,da bo tako). Demokracija in politika žal ne gresta skupaj.
Žiga99
12. 03. 2008 13.08
roko@ Ona ni imela nič od tega, da je bil mož predsednik. Mogoče bi pa tudi ona rada imela kakšnega pripravnika v ovalni sobi. Sam v Ameriki ja tako, če enkrat popušiš na predsedniških volitvah, potem je konec tvoje politične kariere. Zato se pa tako bori.
zajcek21@email.si
12. 03. 2008 12.58
samo je res, da zmaguje ker je črnec, pa nimam nic proti njim!!!
ak74
12. 03. 2008 12.52
Ta kokoš mi je čedalje manj všeč. Opažam, da je vsak dan bolj zahrbtna. Tudi senca ni svojemu možu! Najbolj se mi je pa zamerila, ko je Moore v enem od zadnjih dokumentarcev omenil, da dobiva visoko "nagrado" od lobijev, da je tiho glede zdravstvenih zavarovanj.
Puppy
12. 03. 2008 12.36
rasistka. Go Obama!
balon200
12. 03. 2008 12.35
Hillary preveč hoče zmagat, zato proba vse živo. Hudo je, če se celo življenje pripravljaš na to in na koncu izgubljaš. Včasih se vprašam, kaj ji je tega treba, a ni dovolj, da je bil njen mož to kar je bil. She is sick.
kritika@email.si
12. 03. 2008 12.22
Takšne podlosti so voda na mlin Obami, ki dobiva glasove zato, ker je kulturnejši in sposobnejši in ne zato, ker je temnopolt. Pa tudi sicer NI temnopolt ampak je MULAT! Go Obama!
luka.6000000@gmail.com
12. 03. 2008 11.29
sej Jordan je bi lih tako uspešen zato ker je črn:)
perosen
12. 03. 2008 11.11
ta clintonova je prav podla, že vekrat je imela take izpade...