Tujina

V ameriškem St. Louisu nasilni protesti zaradi smrti 18-letnika

St. Louis, 20. 08. 2015 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V St. Louisu v ameriški zvezni državi Missouri je policija ustrelila 18-letnika, ki naj bi vanje meril s pištolo. Sledili so nasilni protesti. Protestniki so policiste obmetavali s steklenicami in kamni, policija se je odzvala s solzivcem.

18-letni temnopolti mladenič naj bi bil v sredo v St. Louisu v ameriški zvezni državi Missouri ubit, ko sta nanj streljala policista, ki sta hotela izvršiti nalog za preiskavo. Osumljenec naj bi vanju meril s pištolo, poročanje časnika St. Louis Post-Dispatch povzemajo tuje tiskovne agencije.

V preiskavi, ki je sledila streljanju, je policija zasegla tri ukradene pištole, pravi policist.

Izbruhnilo nasilje, policija uporabila solzivec

Začelo se je z mirnimi protesti.
Začelo se je z mirnimi protesti. FOTO: Reuters

V bližini prizorišča streljanja so nato izbruhnili protesti proti policiji. Po navedbah njenega prvega moža Sama Dotsona so protestniki vanje metali steklenice, kamne in opeke ter se niso hoteli umakniti iz križišča. Ker ni uspel noben izmed poskusov, da bi izpraznili območje, je policija proti protestnikom uporabila solzivec, je še dejal.

Ponoči znova izgredi

Po vsega skupaj devetih aretacijah so se razmere na območju umirile, ponoči pa se je spet razplamtelo nasilje. Vlomljeno je bilo v več trgovin, izgredniki naj bi zažgali najmanj en avtomobil.

Prizorišče novih protestov je blizu Fergusona, kjer je uboj neoboroženega temnopoltega mladeniča s strani policije lani sprožil jezne proteste in obnovil razpravo o postopanju policije v primeru temnopoltih osumljencev. Nezaupanje pa vsak dan še naprej narašča.

Policisti so šli nad protestnike in izgrednike s solzivcem.
Policisti so šli nad protestnike in izgrednike s solzivcem. FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
20. 08. 2015 16.17
+1
Svet kr tone.
proofreader
20. 08. 2015 11.17
-3
Letos so policisti usmrtili že 24 neoboroženih temnopoltih Američanov. Gospodarskih sankcij še ni.
AyrtonS
20. 08. 2015 10.40
+3
Pri opravljanju policijskih nalog smejo policisti uporabiti strelno orožje samo, če ne morejo drugače: -odvrniti od sebe ali koga drugega sočasnega protipravnega napada, s katerim je ogroženo življenje, ali – preprečiti, da bi oseba, ki ima v okoliščinah, ki kažejo na storitev kaznivega dejanja, za uporabo pripravljeno strelno orožje, eksplozivna sredstva ali druge nevarne predmete ali snovi, z njimi ogrozila življenje ene ali več oseb. tudi v sloveniji bi te v takem primeru policist lahko ustrelil
mackon08
20. 08. 2015 10.32
+15
Če bi v mene meril s pištolo bi ga tudi jaz ustrelil. Niso vsi 18 letniki nedolžni mladeniči.
yarrick
20. 08. 2015 10.35
-5
veš kolk je takih primerov v evropi pa ne streljajo na vseokol? ameriška policijska mentaliteta je obup od obupa.Bi se lahko kaj naučili pri evropskih kolegih...
Sniper77
20. 08. 2015 10.45
+1
Mislim ,da je v Evropi problem, ne v ameriki.
pkorosec
20. 08. 2015 13.36
+5
poglej si kaj si ljudje vse upajo pred britanskimi policisti, pred francoskimi policisti, ali pa pred britansko castno gardo pred kaksnimi spomeniki. Hebejo v glavo in lahko vidis celo morje selfi posnetkov kaki dzeki so. Manj si upajo pri ameriskih uradnih osebah. Poskusite najt kaksen posnetek kjer se kdo upa norcevat iz ruskih policistov in castne straze.
appollyon
20. 08. 2015 16.22
+4
V ameriki letno izpod strelov črncev umre okoli 1000 policistov. In ti boš takega manijaka ki misli da je v igrici čakal da vrže orožje, dej no mer! V trenutku bi ga poču! 3x roke gor, če ne streljam, četrtič direkt u čelo!
emilzapata
20. 08. 2015 10.32
+4
evropski kolonizatorji so v svoji pogoltnosti naselili v ameriko afričane, in s tem bodočim generacijam naredile kup problemov, sedaj pa amerika hvaležno vrača evropi uslugo za uslugo. Ha ha.
appollyon
20. 08. 2015 16.24
+2
Si se pa zmotil, evropejci so jih samo vozili, sužnje so pa predvsem prodajali in izvažali severno afričani ter arabci. Zahvali se njim ki so svoje lastne brate prodajali v suženjstvo še 100 let po tem ko je bilo v evrtopi in ameriki že prepovedano!