Tujina

V Srbiji že pet žrtev virusa Zahodnega Nila?

Beograd, 10. 09. 2012 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./V.L./STA
Komentarji
8

V Srbiji sta na Kliniki za infekcijske bolezni umrla še dva bolnika, ki sta bila v komi. Analize še niso končane, a vse kaže, da sta umrla zaradi vnetja možganske opne, do česar je najverjetneje pripeljal virus Zahodnega Nila. Na Hrvaškem pa so zabeležili še tri morebitne okužbe z virusom.

Komar
Komar FOTO: Thinkstock

Na Kliniki za infekcijske bolezni v Srbiji sta zaradi vnetja možganske opne, do česar je najverjetneje pripeljal virus Zahodnega Nila (ZN), ta konec tedna umrla še dva človeka, poroča srbski Blic. Oba sta bili nameščena na oddelku intenzivne nege in sta bila v komi.

Analize na Inštitutu za virusologijo in imunologijo še niso končane. Če bodo rezultati potrdili, da je za smrt kriv virus, bosta to že četrta in peta smrtna žrtev v tej državi.

Dobra novica pa je, da na kliniko v tem času niso sprejeli nobene nove osebe, ki bi kazala simptome okužbe z virusom.

Še tri morebitne okužbe z virusom Zahodnega Nila pa so zabeležili na Hrvaškem. Kot so sporočili iz hrvaškega zavoda za javno zdravstvo, nove primere okužb sumijo pri treh bolnikih, ki so stari med 48 in 76 let ter so trenutno v bolnišnici v Osijeku. Medtem na hrvaškem sicer še niso uradno potrdili prvega suma okužbe z virusom Zahodnega Nila.

Pri treh osebah v osiješki bolnišnici so zasledili zapletene oblike okužbe osrednjega živčnega sistema, ki so značilne za hujše primere okužbe z virusom Zahodnega Nila. Zdravniki domnevajo, da se je trojica okužila na območju osiješko-baranjske in vukovarsko-sremske županije.

Prvi sum okužbe z virusom Zahodnega Nila na Hrvaškem so zabeležili avgusta pri 65-letniku iz Slavonskega Broda, ki so ga sprejeli v bolnišnico zaradi vnetja možganske opne, potem ko je julija nekaj časa preživel v Srbiji.

Bolezen prenaša tigrasti komar

Kot smo že poročali, gre za bolezen, ki je sicer značilna za območja z visokimi temperaturami, kot so Egipt, Turčija ali Tunizija. Proti virusu Zahodnega Nila ni cepiva, prav tako ni zdravila.

Direktor beograjske infekcijske klinike Dragan Delić je novinarjem že pred časom razložil, da se virus ne prenaša s človeka na človeka, temveč gre za "globalno infekcijo". "Virus se širi med ptiči. S ptice na človeka pa virus prenese tigrasti komar. Bolezen večinoma poteka brez simptomov oziroma z blagimi simptomi, ki so podobni gripi. Pri enem odstotku obolelih pa se pojavi težja oblika bolezni in vnetje možganskih ovojnic," je še dejal Delić.

Srbski epidemiolog Branislav Tiodorović pa pravi, da so letos v Srbiji zaradi neznosne vročine zaznali povečano število tigrastih komarjev. "Dovolj je že, da v državo pride en turist z virusom Zahodnega Nila, da ga vbode tigrasti komar in kri, katero izsesa iz njega, prenese naprej v naslednjega človeka," pravi omenjeni epidemiolog, ki dodaja, da se vsak človek drugače odzove na okužbo.

V Sloveniji se posebnih ukrepov, ki bi preprečili vstop virusa v državo, ne izvaja, so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ce.ce.
10. 09. 2012 18.45
+2
Farmacija na pohodu
Dark Knight
10. 09. 2012 14.50
+5
zakaj je vprašaj v naslovu' ali nas vi sprašujete?? ne vemo mi vi ste tu , da nam poveste lol
otocanka
10. 09. 2012 12.36
-8
Glede na to, da so poleti mnogi odšli v Srbijo, Hrvaško in ker so ti kraji okuženi, se zna zgoditi, da so s sabo pripeljali tudi okuženega komarja, ki bo sedaj svojo kužnost trosil še po naših ulicah.
vertex
10. 09. 2012 13.01
+14
komarji imajo krila, lahko pridejo tudi sami
Ramzess
10. 09. 2012 12.35
+4
Spet tista, ...saj so potrdili, da so, gre za starejše bolnike, umrli zaradi sekundarnih teža, ki so jih imeli že prej, ne zaradi virusa, primarne težave.
Elias47
10. 09. 2012 14.05
+4
spet delajo isto propagando kot pri H1N1 - Svinjski gripi, ko so ljudem, ki so umrli zaradi drugih razlogov, kot vzrok pripisali svinjsko gripo, samo da so lahko razglasili "pandemijo" in nam prodajali okužena cepiva... kaj se je zgodilo kasneje... s to "pandemija"... vemo...
indal
10. 09. 2012 12.13
+3
A je virus prišel iz Kosovga? Tako kot so koruznega hrošča našli okoli vseh večjih letališč po Srbiji ampak to je druga zgodba...farmacevti si obetajo...
Elias47
10. 09. 2012 14.05
+2
... fermacevti si obetajo dobiček... WHO in OZN - NWO pa globalni genocid....