Tujina

FOTO: V Srbiji preplah zaradi novih beguncev. Zaradi poostrenega nadzora na meji napeto med Avstrijo in Madžarsko

Beograd, 07. 07. 2016 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbijo je kljub temu, da je balkanska migrantska pot od konca marca zaprta, v zadnjem času doseglo več sto novih beguncev. Begunci so nezakonito prestopili mejo z Makedonijo in Bolgarijo, Madžarska pa namerava v Srbijo vrniti več sto ljudi, ki so jih ujeli na obmejnem območju. Avstrija je poostrila nadzor na meji z Madžarsko, kar je povzročilo kilometrske zastoje.

Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je danes zahteval izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost. Kot je pojasnil, je v Srbijo samo minulo noč iz Makedonije in Bolgarije nezakonito vstopilo okoli 500 migrantov. Težave ima Beograd tudi na meji z Madžarsko, ki namerava v Srbijo poslati več sto ljudi, ki so jih ujeli na obmejnem območju.

Begunci na srbsko-madžarski meji - 1
Begunci na srbsko-madžarski meji - 1 FOTO: AP

Da število beguncev znova narašča, opozarjajo tudi v Makedoniji. Po poročanju makedonskih medijev je makedonska policija v samo 48 urah nedaleč od vasi Selemli, Dojran in Medzitlija ob makedonsko-grški meji ustavila okoli 800 prebežnikov.

Makedonski portal Time ob tem navaja ocene, da je od zaprtja balkanske migrantske poti v državo dnevno nezakonito vstopilo 200 ljudi.

Avstrija uvedla poostren nadzor na meji z Madžarsko

Avstrijska policija je v zadnjih dneh poostrila kontrolo vozil na meji z Madžarsko, zato so na madžarski strani meje začele nastajati kilometrske kolone vozil. Za poostren nadzor so se odločili po tem, ko so v enem od tovornjakov odkrili več prebežnikov.

Na avstrijsko potezo so takoj odgovorile tudi madžarske oblasti, ki so uvedle poostren nadzor vozil, ki na Madžarsko vstopajo iz Avstrije. Na obeh straneh meje so tako nastajali več kot 10 kilometrov dolgi zastoji.

Dogodek je dvignil napetost med državama. Avstrija je na razgovor poklicala madžarskega veleposlanika, saj zatrjujejo, da v skladu s šengenskim sporazumom Madžarska za razliko od Avstrije ne more uvesti nadzora na tej meji. Avstrijci pa svojo odločitev opravičujejo z dejstvom, da skoraj vsak dan v tovornih vozilih, ki prihajajo z Madžarske, odkrijejo nezakonite prebežnike.

Kontrola na meji ni upravičena, je dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Avstrijski kancler Christian Kern pa je napovedal, da se bo z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom kmalu pogovoril in skušal razjasniti stanje.

Lani je prek balkanske poti v Evropo prispelo okoli milijon beguncev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja