Tujina

V Srbiji napovedani mirni protesti zaradi domnevno spornih volitev

Beograd, 12. 05. 2012 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić je poudaril, da stranka ne priznava izidov volitev. Napovedal je, da se bodo v nedeljo po vsej Srbiji začeli "mirni, demokratični in nenasilni protesti".

Vodja Srbske napredne stranke (SNS) nacionalist Tomislav Nikolić je danes poudaril, da stranka ne priznava izidov nedeljskih volitev v Srbiji. Ob tem je napovedal, da se bodo v nedeljo po vsej Srbiji začeli "mirni, demokratični in nenasilni protesti".

Stranka se bo po Nikolićevih besedah sicer šele v nedeljo odločila, ali bodo protesti potekali tudi v prestolnici Beograd. SNS bo v nedeljo tudi sporočila, ali bo sodelovala v drugem krogu "supervolitev" 20. maja.

Nikolić, ki naj bi se v drugem krogu predsedniških volitev pomeril s sedanjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, je danes poudaril, da je vprašanje, če bi bil drugi krog volitev sploh veljaven. Po njegovem namreč obstaja verjetnost, da se Tadić sploh ni uvrstil v drugi krog. Volilni izidi sicer kažejo, da je Tadić v prvem krogu dobil 26,7 odstotka glasov, Nikolić pa mu je tesno za petami s 25,5 odstotka glasov.

Nikolić meni, da obstaja verjetnost, da se Tadić sploh ni uvrstil v drugi krog.
Nikolić meni, da obstaja verjetnost, da se Tadić sploh ni uvrstil v drugi krog. FOTO: Reuters

Nikolić je že v četrtek zahteval razveljavitev nedeljskih volitev, saj naj bi na rezultate vplivala obsežna volilna prevara. Zgodila naj bi se huda kraja glasov, kar SNS dokazuje z vrečo s 3000 volilnimi lističi, ki naj bi jih našli v smeteh.

Sporne glasovnice je stranka danes predala policiji. Po besedah podpredsednika SNS Aleksandra Vučića je na večini spornih glasovnic obkroženo Nikolićevo ime.

Srbska volilna komisija je Nikolićevo zahtevo za razveljavitev volitev na vseh ravneh – v Srbiji so v nedeljo poleg predsedniških potekale tudi parlamentarne in lokalne volitve ter pokrajinske volitve v Vojvodini – zavrnila.

Pojasnili so, da vreča z glasovnicami ni zadosten dokaz za trditve o volilni kraji. Volilna komisija namreč ne ve, kje so našli sporno vrečo, kdo jo je našel in kaj natanko je v njej. Nikolić se na današnjo odločitev volilne komisije o zavrnitvi njegove zahteve lahko pritoži v 48 urah.

SNS je na parlamentarnih volitvah zmagala z dvema odstotnima točkama prednosti pred glavnim tekmecem, Demokratsko stranko (DS) predsednika Tadića. SNS brez močnih zavezniških strank ne more sestaviti koalicije. Sta pa koalicijo že sklenili Tadićeva DS in Socialistična stranka Srbije (SPS) oz. listi okoli njiju, ki sta vladali tudi doslej.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolekibolek
13. 05. 2012 00.03
+2
Crni Gavran se strinjam tudi pri nas se je dogajalo. Da omenim da srbska dijaspora v Italiji ni imela pravice voliti, pa v Ameriki tudi.