Tujina

V spomin voditelju Arafatu

Ramala, 11. 11. 2007 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinci obeležujejo tretjo obletnico smrti svojega voditelja Arafata. Abas je ob tem kritiziral Hamas.

Ob tretji obletnici smrti palestinskega voditelja Jaserja Arafata je predsednik Mahmud Abas nagovoril več desettisočglavo množico, ki se je udeležila spominske slovesnosti v Ramali. Abas je v govoru predvsem kritiziral rivalsko gibanje Hamas, mednarodno mirovno konferenco, ki bo potekala 26. novembra v ameriškem Annapolisu, pa označil za zgodovinsko priložnost.

V soboto so slovesno odprli mavzolej Jaserja Arafata.
V soboto so slovesno odprli mavzolej Jaserja Arafata. FOTO: Reuters

Na Zahodnem bregu se je ob današnji obeležitvi obletnice smrti Arafata zbralo več deset tisoč ljudi. Abas je v svojem govoru obsodil Hamasovo nasilno zavzetje območja Gaze in zahteval, da Hamas prekliče svoj "črni udar", če se želi pogovarjati z gibanjem Fatah.

Abas je v svojem govoru obsodil Hamasovo nasilno zavzetje območja Gaze.
Abas je v svojem govoru obsodil Hamasovo nasilno zavzetje območja Gaze. FOTO: Reuters

Poleg tega je zatrdil, da si bo prizadeval, "da bo mednarodna mirovna konferenca v ZDA prinesla uspeh in novo obdobje v zgodovini Bližnjega vzhoda".

Ob tretji obletnici njegove smrti so sicer že v soboto slovesno odprli mavzolej Jaserja Arafata, kjer je Abas tudi položil venec. Mavzolej je poln simbolike. Med drugim je visok in širok 11 metrov, kar simbolizira datum Arafatove smrti.

Arafat je po skrivnostni bolezni umrl 11. novembra 2004 v pariški vojaški bolnišnici Percy.
Arafat je po skrivnostni bolezni umrl 11. novembra 2004 v pariški vojaški bolnišnici Percy. FOTO: Reuters

Arafatov grob je postavljen na simbolično tirnico, po kateri naj bi njegove posmrtne ostanke nekoč prepeljali v Jeruzalem. Iz 30 metrov visokega stolpa bo laserski žarek seval v smeri mošeje al Aksa, ki naj bi bila zadnje Arafatovo počivališče.

Arafat je po skrivnostni bolezni umrl 11. novembra 2004 v pariški vojaški bolnišnici Percy, kjer so ga zdravili. Njegovo truplo so prepeljali v Kairo, kjer je bila pogrebna slovesnost, nato pa še isti dan v Ramalo, kjer so ga pokopali v njegovi rezidenci Mukata. V skladu z islamskimi zakoni morajo pokojnika pokopati v 24 urah po smrti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.