Tujina

V spomin 200 umrlim

Melbourne, 22. 02. 2009 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralske oblasti so današnji dan razglasile za dan žalovanja po silovitih požarih, ki so v preteklih tednih divjali po državi in zahtevali več kot 200 smrtnih žrtev. Gasilci se še vedno borijo z ognjem.

Na posebni slovesnosti, ki je potekala ob počastitvi spomina na preminule v požarih, v katerih je umrlo več kot 200 ljudi, je avstralski premier Kevin Rudd prizadetim v požarih obljubil pomoč države.

Žalna seja
Žalna seja FOTO: Reuters

Rudd je med drugim poudaril, da so bili Avstralci v preteklih tednih priča nepojmljivemu trpljenju mnogih, soboto 7. februarja, ko so požari izbruhnili, pa je označil kot 'črno soboto'. "Vsi tisti, ki trpite, niste sami. Z vami je danes velika avstralska družina," je dejal Rudd in dodal, da bo Avstralija vsako leto 7. februarja v spomin na tragedijo, ki so ji bili priča, zastave izobesila na pol droga.

Prav v času današnje slovesnosti so avstralski gasilci opozorili, da nevarnost še ni minila. Več kot 25 območij vzhodno od Melbourna je namreč zaradi divjanja požarov še vedno ogroženih. Predstavniki gasilcev v zvezni državi Victoria so ob tem opozorili prebivalce, ki želijo zaradi nevarnosti zapustiti območje, naj to storijo drevi ali v ponedeljek zjutraj. Ob tem so opozorili, naj nikar ne zapuščajo domov v zadnjem trenutku, saj bi bilo to zanje lahko usodno.

Žalovanje
Žalovanje FOTO: Reuters

Več tisoč poklicnih in prostovoljnih gasilcev se še vedno bori z ognjenimi zublji, ki so doslej opustošili že več kot 450.000 hektarov površin. Poleg ogromne površine so požari zahtevali tudi življenja 209 ljudi, v opustošenju pa je izginilo tudi preko 1800 domov.

Avstralske oblasti so na pogorišču nedavnih velikih požarov v zvezni državi Victoria v soboto našle nove ostanke človeških trupel, zaradi česar so odredile ponoven pregled prizadetih območij. Državna mrliška oglednica Jennifer Coate je dejala, da ni nujno, da se bo z na novo odkritimi ostanki povečalo število žrtev najhujših požarov v avstralski zgodovini.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Pernek
22. 02. 2009 13.12
isto se bo letos dogajalo v hrvatiji
jezek-teka-teka
22. 02. 2009 12.58
Naravna selekcija.
LuLeK188
22. 02. 2009 12.40
giza. po eni strani se strinjam s tabo.. po drugi strani pa noben si ne zasluži take smrti!!
gobo
22. 02. 2009 12.23
kdo bo pa obžaloval za aborigini ki so jih vaši predniki pobili,prav vam bodi