Tujina

V Splitu ptice poškodovale letalo

Split, 09. 09. 2010 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tik pred vzletom je v hrvaško letalo priletela jata ptic. Škode je kar nekaj: zamenjati so morali pokrov radarja in dele motorja, sunkovito zaviranje pa je poškodovalo pnevmatike. Za potnike je to pomenilo le rahel pretres in nekaj zamude.

Letalo naj bi ponoči popravili, danes pa naj bi spet vzletelo.
Letalo naj bi ponoči popravili, danes pa naj bi spet vzletelo. FOTO: Jani Dolinšek
Trki letal s pticami so lahko zelo nevarni. Spomnimo samo na 'čudežni' pristanek na reki Hudson. Pilot je bil k manevru prisiljen, ker se je jata gosi zapletla v motorje letala.

Na splitskem letališču se je v sredo popoldne jata ptic zaletela v letalo Airbus 320 družbe Croatia Airlines in povzročila kar nekaj škode, poroča spletni portal Dnevnik.hr. Nesreča se je zgodila, tik preden se je letalo, namenjeno proti Frankfurtu, dvignilo v zrak.

Kot so sporočili s hrvaškega letalskega prevoznika, so v skladu z mednarodnimi varnostnimi pravili letalo nemudoma vzeli iz prometa in ga temeljito pregledali. Ugotovili so, da sta zaradi bližnjega srečanja s pticami poškodovana pokrov radarja in lopatica motorja, medtem ko je zaviranje uničilo pnevmatike. Letalo naj bi tekom noči popravili, že danes pa naj bi znova poletelo.

Varnost potnikov kljub temu niti en sam trenutek ni bila ogrožena, poudarjajo. Proti želenemu cilju so odpotovali uro in pol pozneje, zato pa je odpadel za takrat napovedani let Split–Düsseldorf. Del potnikov so prepeljali v Zagreb, nekaj pa jih je ostalo v Splitu. Vsem so priskrbeli hotelske namestitve, proti Nemčiji pa so poleteli danes zjutraj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

etis
06. 01. 2011 21.20
Poskus obvladovanja ptičjega uma z reprogramiranjem ptičjega uma na nalogo strmogljavljenja letala z zaletavanjem vanj
etis
06. 01. 2011 21.17
Projekt HAARP
lila.ayla
09. 09. 2010 11.51
ha? kaj se to dostikrat dogaja? kar jaz vem majo ptice (pre)dober GPS, da bi kar tako poletele proti "oviri"
NCAT
09. 09. 2010 09.02
V Splitu letalo poškodovalo ptice!!!!
jafalical
09. 09. 2010 08.43
Sreča, da se je vse dobro izteklo!
eosss.slo
09. 09. 2010 08.29
Dobro da se je končalo srečno za vse, takšna "bližnja srečanja" so lahko tudi usodna... Nekaj sekund kasneje in tale članek bi se najverjetneje nahajal v rubriki črna kronika.