Tujina

V Španiji in Grčiji požari, v Italiji huda vročina

Madrid/Atene/Rim, 20. 08. 2009 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gasilci v Španiji in Grčiji se še vedno borijo s požari, njihovo delo pa onemogočajo visoke temperature in močan veter. Medtem vročinski val v Italiji ne pojenja.

Gasilci v Španiji in Grčiji se še naprej borijo s požari. Požar v Španiji je iz neznanih razlogov izbruhnil v torek na območju vojaške cone v bližini mesta Zaragoza. Gasilci so po navedbah predstavnika oblasti v regiji Aragon Alberta Contrerasa ustavili širjenje ognjenih zubljev proti borovemu gozdu v bližini mesta Zuera. Vlada v omenjeni regiji je sporočila, da se požar še vedno nevarno širi proti vasi Remolinos.

požari v Grčiji
požari v Grčiji FOTO: Reuters

Gasilcem težave pri gašenju požara povzročajo visoke temperature, ki so dosegle 40 stopinj Celzija. Ognjeni zublji so doslej uničili okoli 6500 hektarjev gozdov in grmovja, večinoma v vojaški coni.

Požar je izbruhnil tudi v bližini mesta La Bouza na meji s Portugalsko, po navedbah predstavnikov oblasti pa je uničil okoli 350 hektarjev površin.

Veter širi ognjene zublje

Z ognjenimi zublji se spopadajo tudi gasilci na zahodnem in vzhodnem obrobju Aten, kjer sta danes izbruhnila požara, ki sta se okrepila zaradi močnega vetra. Oblasti so zaradi požara morale ustaviti promet na eni najbolj prometnih grških avtocest med Atenami in Korintom. Ogenj je uničil velik del območja, poraščenega z grmovjem in borovim gozdom.

Požar zahodno od Aten, v bližini mesta Magula, je dosegel industrijsko cono, kjer je več skladišč. Ognjeni zublji so uničili eno izmed tovarn, gasilcem pa je nato uspelo ustaviti njihovo širjenje proti mestu.

Požari so v Grčiji izbruhnili tudi na zahodu države, pa tudi na otokih Kreta in Kefalonija.

požari v Grčiji
požari v Grčiji FOTO: Reuters

Huda vročina v Italiji

Iz Italije pa še vedno poročajo o visokih temperaturah, ki so v več mestih – med njimi v Milanu, Torinu in Firencah – dosegle 40 stopinj Celzija. Najbolj vroče je v kraju Messina na Siciliji, kjer se je živo srebro povzpelo do 41 stopinj Celzija.

Rekordno visoke temperature so zajele tudi Belgijo. Na vojaškem letališču v belgijski provinci Limburg so danes popoldne namerili 38,2 stopinje Celzija, kar je največ od začetka merjenja leta 1954, poroča belgijska tiskovna agencija Belga. Doslej rekordno temperaturo – 37,8 stopinje Celzija – so na letališču namerili julija 2006. V Bruslju pa se je živo srebro ustavilo pri 33 stopinjah Celzija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
20. 08. 2009 22.32
lilalial123
20. 08. 2009 22.06
a so poj zašvical fuŁ
dirkac_007
20. 08. 2009 22.03
v Sloveniji nam je tud vročeeeeeeeeeee
Dmxx
20. 08. 2009 22.03
požigalec spet na delu!