Tujina

Odpravljeni vizumi prinesli linijo Beograd–Portorož

Ljubljana, 19. 12. 2009 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za Srbe, Črnogorce in Makedonce je praznični dan, saj za prestop schengenske meje ne potrebujejo več vizumov. Vreme pa jo je zagodlo uvedbi redne letalske linije Beograd–Portorož. Dogovor je bil vseeno podpisan.

Oprostitev vizumske obveznosti velja samo za osebe z veljavnimi biometričnimi potnimi listi. Državljani Kosova, ki jim bo potne liste izdajal usklajevalni urad (Koordinaciona uprava) v Beogradu v Srbiji, bodo še vedno potrebovali vizume.

Vizumska liberalizacija bo veljala samo za Srbe, Črnogorce in Makedonce z veljavnimi biometričnimi potnimi listi.
Vizumska liberalizacija bo veljala samo za Srbe, Črnogorce in Makedonce z veljavnimi biometričnimi potnimi listi. FOTO: Policija.si
Evropski parlament je prižgal zeleno luč tudi za čimprejšnjo odpravo vizumov za BiH in Albanijo.

Poleg veljavnega biometričnega potnega lista bodo morali državljani Srbije, Črne gore in Makedonije na mejnih prehodih na zunanji meji izpolnjevati tudi splošne pogoje za vstop. Verodostojno bodo morali izkazati namen in pogoje nameravanega bivanja ter cilj potovanja. Vstop brez vizuma je namreč dovoljen za turistična potovanja, zasebne in poslovne obiske.

Imeti bodo morali zadostna sredstva za preživljanje glede na čas nameravanega bivanja, tranzita in vrnitve v svojo matično državo. Denarni zneski se razlikujejo med posameznimi državami članicami, za Slovenijo je višina zadostnih sredstev 70 evrov na dan. V schengenskem informacijskem sistemu zoper njih tudi ne sme biti vpisan ukrep zaradi zavrnitve vstopa. Dokazati bodo morali še, da se pred nameravanim vstopom v schengenskem območju niso že zadrževali več kot tri mesece v šestih mesecih. Prav tako ne smejo predstavljati nevarnosti za javni red, notranjo varnost, javno zdravje ali mednarodne odnose katere koli države članice. Brez zahtevanih pogojev jim vstop v schengenske države lahko zavrnejo, čeprav zavrnitev ne pomeni trajne prepovedi, temveč velja do izpolnitve vseh predpisanih pogojev za vstop.

Tujci, državljani tretjih držav, med katere spadajo tudi državljani Srbije, Črne gore in Makedonije, ki izpolnjujejo vse zgoraj naštete pogoje za vstop, lahko bivajo oziroma se zadržujejo v Sloveniji ali drugod na schengenskem območju največ tri mesece v obdobju šestih mesecev od dneva prvega vstopa. Če se pri mejni kontroli pri izstopu na zunanji meji ugotovi, da so prekoračili dovoljeni čas zadrževanja, jim lahko izrečejo globo. Državljani tretjih držav morajo v primeru načrtovanega daljšega prebivanja v Sloveniji, na primer zaradi dela, zaposlitve ali študija, predhodno pridobiti dovoljenje za prebivanje.

Simbolične cene za lete

Od 15. aprila prihodnjega leta bodo na letališču Portorož dvakrat tedensko pristajala letala iz Beograda.

Srbska letalska družba Jat Airways je ob odločitvi pravosodnih in notranjih ministrov Evropske unije za ukinitev vizumov sporočila, da bo karte za lete v schengenski prostor med 19. decembrom in 12. januarjem ponujala po simbolični ceni od 19 evrov dalje. Po simboličnih cenah so naprodaj za lete iz Beograda v Ljubljano, Amsterdam, Atene, Berlin, Bruselj, Dunaj, Düsseldorf, Frankfurt, Koebenhavn, Milano, Pariz, Rim, Solun, Stockholm, Stuttgart, Trst in Zürich. Kupiti jih bo moč do 12. januarja, do zapolnitve prostih mest na letalih.

Prvi polet brez vizumov preusmerili na Brnik

Priložnost za promocijo je zagrabila tudi Slovenska turistična organizacija. V Srbiji, Črni gori in Makedoniji so opravili promocijske aktivnosti, prav danes pa je iz Beograda proti Portorožu poletelo prvo Jatovo letalo s 35 poslovnimi partnerji, ki so v Slovenijo lahko prvič pripotovali brez vizumov. Zaradi vremenskih težav pa so se njihovi načrti nekoliko spremenili. Namesto v Portorožu so pristali na Brniku. Na ljubljanskem letališču so nam povedali, da letalo ni pristalo v Portorožu zaradi močne burje, ki naj bi dosegla hitrost do 40 vozlov. Gospodarstvenike, ki so prispeli iz Srbije, pa bodo v Portorož prepeljali z avtobusom.

Sneg na letališču Portorož
Sneg na letališču Portorož FOTO: Dare Čekeliš

Direktor portoroškega letališča Robert Krajnc je ob tem poudaril, da je bilo letališče odprto kljub za te kraje izjemnim vremenskim razmeram. Vzletno pristajalno progo so po besedah Krajnca splužili in posipali prvič po 25 letih, v ta namen pa so iz Ljubljane pripeljali tudi posebno vozilo za odtaljevanje ledu na letalu. Tovrstne povezave po Krajnčevih besedah ni bilo 20 let, uvedba redne linije pa bo za portoroško letališče pomenila boljši finančni tok in postopno približevanje k pozitivnemu poslovanju.

Letališče Portorož
Letališče Portorož FOTO: Dare Čekeliš

Podpisan dogovor o rednih letih Portorož–Beograd

Predstavniki letalske linije Jat Airways so kljub temu z vodstvom Slovenske turistične organizacije in portoroškega turističnega združenja v Portorožu podpisali sporazum o uvedbi redne letalske linije med Portorožem in Beogradom.

Potniki iz Beograda, poleg predstavnikov družbe Jat so se poleta udeležili še novinarji iz Srbije, so z ljubljanskega letališča na podpis pogodbe v Portorož prispeli z avtobusom. Letalo bo iz Ljubljane v Portorož priletelo v nedeljo, istega dne pa se bo tudi vrnilo v Beograd.

Podpis pogodbe o redni liniji Beograd–Portorož.
Podpis pogodbe o redni liniji Beograd–Portorož. FOTO: Dare Čekeliš

Redna letalska linija med Portorožem in Beogradom bo po besedah direktorja Krajnca stekla prvič po dvajsetih letih, za portoroško letališče pa bo pomenila boljši finančni tok in postopno približevanje k pozitivnemu poslovanju.

Letala bodo med Beogradom in Portorožem začela leteti 15. aprila, in sicer dvakrat tedensko, predvidoma vsaj do julija. Zagon letalske linije so poleg Aerodroma Portorož podprli še predstavniki turističnega gospodarstva iz Portoroža in Slovenska turistična organizacija (STO).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOVENIASTAN
19. 12. 2009 23.15
jaz vozim kamion po evropi pa ne vidim glih nek privillegji da lahko svobodno potujes po tej zalosti od unije ,ce nebi meu take butaste sluzbe dvomim da bi sou kam vun z maribora .
keramicar2
19. 12. 2009 22.30
ni važno kdo je kaj-važno je da vse sili v našo slovenijo ko pa smo že sami na pragu revščine in to ni prav.
naab
19. 12. 2009 18.35
"Za Srbe, Črnogorce in Makedonce je praznični dan, saj za prestop schengenske meje ne potrebujejo več vizumov." To bo ratal državni praznik za te 3 države an pop?
Tonček Balonček
19. 12. 2009 17.40
Kako jih bodo pa odpeljali an morje, eč je pa zaprta cesta? Gotovo so namenjeni v Istrabenz!
skydrol7
19. 12. 2009 17.08
pristajalno stezo bo pa z lopato tezko ocistiti (Foto )
mikov
19. 12. 2009 16.18
ne pluvajte, srbi in makedonci so kul prej bodo pomagali kot kakšen slovenc če je potreba tud bosanci ok.
dadojc
19. 12. 2009 13.54
vinadap se nč ne razburjam, mi prov fol maha po pravic povedan, v bistvu se men bl smiljo te jadniki ka nč druzga ne znajo k pluvat
vinadap
19. 12. 2009 13.39
dadojc - ne razburjaj se,še vse bo v redu.
Volodya
19. 12. 2009 13.27
Končno,zdaj se pa naj ksenofobi po zobeh mečejo!!!!!!!
dadojc
19. 12. 2009 13.09
Mam vprašanje za tele zafrustrirance ki znajo sam lajat in žalit. V čem je Slovenija kot država več vredna od Srbije, Makedonije,... da si ona kao zasluži EU, tele ostale pa ne. Srbi, Makedonci, Črnogorci so morali opraviti plan in izvesti reforme, v skladu z EU, da so jim ukinili vizume. Pasoši republike Srbije so bolj napredni od slovenskih, pa čeprav jaz lahko z slovenskim potujem kamor kol si želim. Njihov trud in napor je bil veliko večji in težji do željenega cilja-ta pa je bil, da se le državljanom normalno omogoči potovanje po celotni EU. Nimate pojma kako je to, ko ne moreš nikamor odpotovati, ko si praktično priklenjen na svojo državo, ko tudi če dobiš vizo lahko na meji dobiš brco v rit in povratek domov. Nimate pojma kakšne so to muke, znate pa kr neki jokat tukej. A v teh državah ni normalnga folka, ki bi si rad ogledal EU in predvsem obiskal svoje svojce, saj jih že sram da oni njim pridejo vsako leto, oni sami pa iz Srbije denimo niso nikoli videli kje živi njihov brat, sestra, sin, bratranec,... Predn kr neki pluvate se mau zamislite nad tem. Kar se pa tiče SLO bo pa od teh obiskovalcev kvečjemu profitirala v smislu turizma. Res mi ni jasn, kako ma lahko določen folk tako mišlenje še dons v letu 2009. Slovenci vedno jokajo ko jih imajo Italjani predvsem za drugorazredne državljane EU, a zakaj zaboga so potem nekateri enaki do Srbov, Makedoncev,... Ampak jaz se res ne mislim več ukvarjat z temi frustriranci, to je njihov problem, JAZ BI SVOJIM SVOJCEM IZ SRBIJE čestital svobodo po 20 letih in komaj čakam da me obiščejo!!!
kleopatra-1
19. 12. 2009 12.52
srpko19.12.2009, 09:564 V srbiji živi 30% nesrbov. Vsako spodbujanje sovraštva do nesrbov - se ostro kaznuje. Kaj pa v slo? Slo tožilstvo mi je dvakrat zavrnilo prijave zoper storilce ki spodbujajo sovraštvo zoper neslovence na internetu češ "da je to samo njihovo mnenje" Vse povedano. Morda pa si ti samo prestrašen in malo zakompleksan? Sem Slovenka in imam kar precej srbskih prijateljev in piznam tudi precej Slovencev s srbskimi prijatelji in med nami je vse v redu - si povemo drug drugemu kakšen nacionalistični vic in vsi vemo, da je samo šala in se nasmejimo...ne bodo tako črnogled, ni dobro za želodec!
taurus90
19. 12. 2009 12.29
srpko meja med sovražnim govorom in svobodo govora je na žalost zabrijana
marko.peser@gmail.com
19. 12. 2009 11.55
sem prebral da danes ni možno kupit letalske karte na serbian airways za nobeno destinacijo ker so vse že pokupljenje, ne se bat, k nam ne bo prišel nihče, folk gre v zahodno evropo
Tonček Balonček
19. 12. 2009 11.49
Prej ali slej bomo spet skupaj z Balkanom, vojska, valuta, razvoj itd. Lomaj čakam, da "Evropa" prične s projektom o skupnih jedrih na področju izobraževanja! Pa mature.... Po mojm bomo imeli manj suverenosti kot v Jugoislavji pred klakpšnimi 30 letoi! Bo kak referendum? Na prejšnjem smo glasovcali o suvereni in neodvisni fdržavi!
vinadap
19. 12. 2009 11.40
srpko - saj ni vse tako hudo ,no.
REMINGTON
19. 12. 2009 10.59
porka.malorka Strinjam se stabo glede urne postavke sam mislim da je po eni strani tudi dobro ker RAZLIKA od te cenejše urne postavke spet ostane TUKAJ
porka.malorka
19. 12. 2009 10.48
IRIDENTA Dejstvo je da nam: Tranzit dela samo škodo.(Okolje) Od njega ni nobene korsiti. Služi sama sebi. Delojemalci izven eu. Pa nam zmanjšujejo uro postavko in s tem manjšo plačo. In kaj mamo mi od tega mogoče kakšne šoping turiste.
REMINGTON
19. 12. 2009 10.42
Pozabil sem napisati da bodo v kretkem ukinile vize še Albaniji, Kosovu in BiH in te države skupaj imajo prav tako skoraj 10.000.000 ljudi. Torej naslednje leto, vsi prejšnji izračuni X2
NakokiranPahor
19. 12. 2009 10.35
Jao 70 evr na dan,kako to ce je pa za Borata menda dost 400 evr na messec za slovensko prezivetje.Resnicno ni je cez gnile drzave kot je Slovenija in njene skorumpirane politike!!
REMINGTON
19. 12. 2009 10.33
ZLO LEPO s strani EU. To je demokratija jer ti narodi dejansko pripadajo EU. Tisti ki sovražno govorite oz bluzite do odprtosti meja in širite brezvezni strah ki nima nič z realnostjo verjetno ne vidite dalj od nosa. Nobeden od tujcev pa če jeto Srb ali Američan ne more v Sloveniji koristiti nobenih "UGODNOSTI" če nima uradno urejenega statusa oz bivanje. Siva ekonomija je bila tudi do sedaj in bo tudi naprej. To ne more preprečit niti minsko polje na mejah zaradi teka ker sivo ekonomijo ustvarijo prav domačini s tem da to dovolijo oz oni so ti ki plačujejo na črno. Nobeden od teh tujcev ne bo prinašal denar za delo ampak za porabo za razne nakupe. Ko bodo ugotovili da tudi tukaj na gospodarskem področju ni kaj boljše kot pri njih ali bodo šli naprej tam kje se bolj plačuje ali bodo šli nazaj doma in za malo manj denarja delali pri sebi. Slovenija bo imela korist od TRANZITA: ADRIA, LETALIŠČA, LUKA KOPER, ŽELEZNICA, VINJETE, PETROL IN ISTRABENZ T.J. VSE PANOGE KI SO NACIONALNEGA POMENA. Normalno da bo tudi več kriminala, to paše zraven (več ljudi več p.....j) ne more biti vse idealno. Skupaj prebivalcev teh držav je okoli 10.000.000 če vsak 10 putuje 1x na leto skozi Slovenijo jih bo skupaj 1.000.000 v eno smer in zapravi po 10 eur je to 10.000.000 eur. Ko ktemu prištejemo stroške transporta je to najmanj x3 bo to še dodatnih 30.000.000 eur, nekaj bodo tudi kupili če nič drugega saj kakšen spominek ki bo pvprečno 10 eur je to še 10.000.000 torej skupaj 50.000.000 povratek saj 50% bo vse skupaj najmanj 75.000.000 eur letno za TRANZIT. Torej ne more biti več slabega kot dobrega. Ne vem zakaj tak skepticizem do teh ljudi in sicer prav do balkancev z katerimi smo do včeraj dejansko živeli skupaj. Imam občutek da je ta skepticizem sam do njih saj so Bolgari in Romuni vstopili še bolj revni in z veliko več kriminala pa so vseeno pristali na trda tla. Še pred vstopom Bolgarije in Romunije jih je tukaj delal na črno veliko več kot jih dela danes. To je trajal kakšno leto dokar se jim niso širše odprla vrata in dokar so pogruntali da tukaj ne dobijo veliko (5x) več kot doma ampak samo 1x ali morebiti največ 2x. Ko so izračunali stroške prebivanja ki so jim pobrali najmanj 1/2 prihodkov so se prevsmerili kot sem na začetku napisal NAPREJ ali NAZAJ. Zato sem napisal in opisal TRANZIT ker to je 100% zagotovljeno zaradi geografske lege Slovenije. Ko vse skupaj seštejemo, prištejemo, množimo, delimo in odštejemo dobimo sigurno POZITIVEN REZULTAT ZA SLOVENIJO tako da ne bluzite brez veze ker ne poznate dejstva in jih verjetno ne znate ločiti od - .