Tujina

Zaradi poplav številne evakuacije

Zagreb, 05. 06. 2010 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./STA/N.S.
Komentarji
2

Močno deževje še naprej povzroča težave na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem, v Srbiji in na Hrvaškem. Na Poljskem so umrle tri osebe, na Slovaškem so razglasili izredne razmere, na Madžarskem pa so evakuirali več kot 2300 ljudi.

Hrvaški mediji poročajo, da je reka Karašica resno grozila prebivalcem Belega Manastira, zaradi česar je bila hrvaška vojska pripravljena na evakuacijo okoli 1.500 tamkajšnjih prebivalcev, a se je kasneje izkazalo, da ni bila potrebna. Iz ogroženih hiš so v varnejše predele prepeljali le otroke in starejše.

Ker je na omenjenem območju nehalo deževati, je gladina reke že začela upadati, hkrati pa pričakujejo, da bo upadala še naprej, kljub temu pa še vedno utrjujejo nasipe ob reki. Zalilo je več kleti, zato imajo gasilci polne roke dela s prečrpavanjem vode.

Poplava
Poplava FOTO: Reuters

Hrvaški mediji poročajo, da so Madžari v reko spustili velike količine vode, zato trenutno upadanje rečne gladine še ne predstavlja znaka za konec preplaha. Hkrati po Donavi iz Srednje Evrope prihaja velik vodni val, zaradi česar bi lahko rečna gladina ponekod narasla tudi za dva metra. Tako bodo določena področja v negotovosti še najmanj 10 do 15 dni.

V Slavoniji za več kot 100 milijonov evrov škode

Hrvaški minister za kmetijstvo Petar Čobaković je sinoči med sestankom s kmetijskimi zadrugami v Slavonskem Brodu dejal, da bo potrebna realna ocena škode, ki je ne gre napihovati. Kljub njegovi pazljivosti pa kmetje ocenjujejo, da je v Slavoniji poplavilo med 120 in 130 tisoč hektarjev obdelovalnih površin. Po njihovih ocenah naj bi bilo škode za okoli 140 milijonov evrov.

Poplave, s katerimi se na Hrvaškem spopadajo že več dni, so terjale eno žrtev. Gre za 75-letno žensko, ki se je poškodovala v torek, nato pa je v četrtek umrla v bolnišnici, kjer so se dva dni borili za njeno življenje. Njeno hišo je zasul zemeljski plaz. Takoj so ji na pomoč priskočili sosedje, a trajalo je nekaj ur, da so se do nje prebili gasilci.

Reki Sava in Donava naraščata v Srbiji

Nivo reke Save in Donave v Beogradu narašča iz uro v uro, poročajo srbski mediji. Čeprav za zdaj ni nevarnosti za poplave, pa je štab civilne zaščite že izvedel vse preventivne ukrepe. ''Gladina vode naraste za centimeter na vsako uro, vendar ne pričakujemo, da bo nivo presegel višino nasipa,'' je povedal načelnik štaba Branko Smiljanić.

Poplave na Poljskem
Poplave na Poljskem FOTO: Reuters

Sava pa narašča tudi drugod po Srbiji. V bližini Šapca je njena višina okoli 485 centimetrov, vendar naj bi čez dan še naraščala. V občini Negotin je narasla Donava, zato za obe območji veljajo izredne razmere in nevarnost pred poplavami.

Na Poljskem tri smrtne žrtve

Na Poljskem, ki so jo hude poplave zajele že maja, so razmere najbolj dramatične na jugu države. Zaradi visokih poplav je v Zakopanih danes ponoči umrl 34-letni moški, ki je padel v potok in umrl. V nekem jarku so našli truplo 87-letnega moškega, v kraju Muszyna pa je nek moški umrl zaradi zastoja srca v času evakuacije.

Na jugu države so morali evakuirati 3000 ljudi, poljski hidrometeorološki institut pa močno deževje za jug države napoveduje tudi v prihodnjih dneh. Visok je tudi vodostaj reke Odre, vendar je ta po ocenah poljskih meteorologov manj nevarna. V prestolnici Varšava pa naj bi v nedeljo izdali opozorilo zaradi nevarnosti poplav.

Dramatično tudi na Slovaškem

Dramatične so razmere tudi na Slovaškem, kjer so razglasili izredne razmere. Poplave ogrožajo obe največji mesti, poleg prestolnice Bratislave tudi Košice na vzhodu države. V Košicah so morali zaradi poplav v noči na danes evakuirati okoli 1500 ljudi, v Bratislavi pa je bregove prestopila reka Donava.

Poplave na Poljskem - 1
Poplave na Poljskem - 1 FOTO: Reuters

Na več mestih so prekinjene prometne povezave, ki povezujejo vzhod in zahod države. Zaradi nastalih razmer se je danes na izrednem zasedanju sestala tudi slovaška vlada in sklenila, da bo prizadetim namenila 25 milijonov evrov takojšnje pomoči.

Na Madžarskem kritične razmere

Poplave težave povzročajo tudi na Madžarskem, kjer so razmere še vedno kritične. Doslej so morali evakuirati več kot 2300 ljudi, je povedal neimenovani tiskovni predstavnik madžarskega ministrstva za notranje zadeve. Posebej ogroženi sta okrožji Borsod in Szabolcs na severovzhodu države, kjer so bregove prestopile reke Hernad, Sajo in Bodva. Zaradi poplav je močno moten promet.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24kokosk
05. 06. 2010 17.31
Voda je 100x hujša od ognja ,kajti umikati se ji nemoreš če pa se ji že umikaš za seboj pusti razdejanje ...ogenj lahko omejiš vode pa zagotovo ne . Kriv je predvsem človek z meljoracijami nepravilnimi poglabljanji itd ....pustite naravi kar je njenega ona zna ubirati svojo pot ....če pa nima več svoje poti potem ubere bližnjico ....:(
Buena Vita
05. 06. 2010 10.55
EJ,ČLOVEK ČLOVEK,BOŠ MORAL JEZIK RAZVEZAT IN Z NARAVO ZAČETI POGAJANJA,,,,