Tujina

V Siriji vse ostrejši spopadi med vladnimi silami in uporniki

Damask/Bejrut, 24. 03. 2012 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Siriji se nadaljujejo siloviti spopadi med vojsko in protirežimskimi uporniki. Pilot helikopterja al Asadove vojske naj bi napadel glavni štab sirske obveščevalne službe, nato pa pobegnil v Turčijo, a tovrstne informacije je težko preverjati.

Sile sirskega predsednika Bašarja al Asada so s silovitimi napadi pregnale upornike iz vasi Sermin in Han Šejkun v provinci Idlib. Sirska državna tiskovna agencija Sana je sicer poročala, da so vladne sile v Idlibu ubile "nekaj teroristov". Vladne sile so obstreljevale tudi manjša naselja v bližini Damaska, al Asadova vojska pa prav tako nadaljuje obstreljevanje Homsa in Hame.

Homs
Homs FOTO: Reuters

Spletne strani sirske opozicije so medtem objavile videoposnetek z izjavo članov uporniške Svobodne sirske vojske, da na pomoč upornikom, ki se borijo proti "tiranskemu režimu", prihajajo številni dezerterji iz al Asadove vojske. Poleg tega je pilot helikopterja al Asadove vojske po navedbah sirske opozicije v nasprotju z ukazom, naj začne obstreljevati območje Azaz v provinci Alep, napadel glavni štab sirske obveščevalne službe, nato pa pobegnil v Turčijo.

Če navedbe držijo, gre za prvi tovrstni dogodek v več kot letu dni, kolikor trajajo upori proti al Asadovemu režimu. A novice iz Sirije je zelo težko preverjati, saj je al Asad še ob začetku protirežimskih protestov tujim medijem prepovedal vstop v državo.

Očitno pa je, da nasilje v Siriji ne pojenja ne glede na vse večjo zaskrbljenost mednarodne skupnosti nad razmerami v državi. Posebni odposlanec Arabske lige in ZN za Sirijo Kofi Annan tako danes potuje v Moskvo, kjer se bo v nedeljo o sirski krizi pogovarjal z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Nato bo z enakim namenom odpotoval še v Peking.

Rusija in Kitajska sta namreč edini stalni članici Varnostnega sveta ZN, ki ne podpirata sprejetja resolucije VS ZN, ki bi obsodila nasilje v Siriji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
25. 03. 2012 11.52
+1
Me zanima kak boš imenovala upornike v sloveniji. protirežimski uporniki, ki se borijo proti lopovščini, tajkunom in umazanim politikom.
Ranunculus
25. 03. 2012 12.11
+0
Namen ne posvečuje sredstev in ne spreminja definicij. Za definicijo terorizma vzamem uradno sprejeto definicijo ZDA. Pustimo to, da so po tej definiciji tudi ZDA teroristi.
Jimi1
25. 03. 2012 13.27
+1
Res se bojim, da bo tako izgledalo tudi rušenje mafije iz položajev v Sloveniji.... Na sodstvo se žal ni več za zanašati, da bo opravilo ta smrdljiv posel, ki je nujno potreben za napredek tega naroda.....
Ranunculus
25. 03. 2012 13.52
+0
Jimi1 Če malo pogledaš države okoli Sirije... tudi tam so demonstracije in mrtvi in kršenje človekovih pravic, pa je vse v redu, ker so voditelji pokorni zahodnim zaveznicam. In zdaj se vprašaj, če so naši vodilni pokorni zahodnim zaveznicam. Ker lahko ugotoviš, da so, ti lahko povem, da prevrat ne bo uspel, teroristi pa bodo ustrezno sankcionirani.
Ranunculus
24. 03. 2012 19.11
+2
O, to bo pa zdaj drugi val propagande. Po zatišju in molku pro zahodnih medijev od poraza teroristov (brez navednic) v Idlibu, ko smo že mislili, da so plani o nasilnem rušenju al Assada opuščeni in izvedba demokratičnih volitev dopuščena, se kot kaže vseeno obeta NATO napad, tokrat brez podpore VS.... žalostno.
Roko23
24. 03. 2012 15.17
+3
lolipoly, sem ti pisal pod eno novico, ki je bila objavljena mislim, da 20.3. in ker predvidevam da te ne bo več tja, ti tu pošiljam svoje sporočilo, ko si se spraševala zakaj verjamemo v illuminate in kdo nam je opral glavo s tem, pustimo to da za resnico moraš samo vklopit glavo za 10 15minut in ti je vse jasno ampak loli tega ne zmore. lolipoly ne jemljite resno ljudje, definitivno najbolj neumno in naivno bitje v sloveniji, ki te po vsem tem še žali, te ima za nekega norega teoretika zarot, loli daj ti meni povej, družina rothschild težka 500triljonov evrov, še vatikan tam nekje menda, torej premoženja za ves srednji sloj na tem svetu, ustvarili 1. in 2. sv vojno (financirali hitlerja), zakaj ne bi še 3. če si želijo novo svetovno ureditev, lahko ti poveš na podlagi česa so zate vse samo teorije, če imaš pa resnična dejstva navedena na youtubu, vem da je propaganda tudi v drugo smer, zato pa ne verjameš vsemu in si sam ustvariš določeno mnenje. kar pa se dogajanja v siriji tiče, pa tako vemo da obveščevalne službe namenijo 3/4 časa samo temu, kako bo vse skupaj zgledalo v glavah ljudi, v glavah množice (vir: we are change slovenija) lp
der.janez
24. 03. 2012 15.12
+7
Pilot helikopterja al Asadove vojske naj bi napadel glavni štab sirske obveščevalne službe, nato pa pobegnil v Turčijo, a tovrstne informacije je težko preverjati. to informacijo so zanikali ze sami uporniki, novico so se zmilisli na televiziji Al Arabiya. Cestitam, da sirite propagando najbolj primitivnih vej sunitskega islama, salafistov in vahabitov. A mate kej kamenjanje zensk tam na travnikih okoli Pop TV, ali ste samo ignorantski do amena?
vzhod
24. 03. 2012 14.19
+4
Srčno upam da bodo Sirci premagali sataniste !Z zmago nad uporniki bodo premagali zahodnjaske sataniste in njihove cilje EUGENIKE !
Nimivseeno
24. 03. 2012 13.45
+11
Našli so francoske ostrostrelce, ki so ustrahovali ljudstvo. To naj bi bili uporniki, plačanci tujske legije.
VOY
24. 03. 2012 13.00
-6
Mal še potrpite...Demokracija je pred vrati.....ejga
Helmuth
24. 03. 2012 13.06
+12
taka kot v iraku , afganistanu, libiji ...a ne ?? ejga
Roko23
24. 03. 2012 15.19
+6
sem skužil tega voya, sarkastičen je rad :) včasih pa rad provocira da bi kar v zadnjo nabrcal človek, o dogajanju v slo ve veliko, pozna resnico kučana in opankovića, kar 80% državljanov ne, tako da ni spet tako napačen, lahko bi le malce manj jezil uporabnike tu gor :) sicer pa se strinjam z helmuthom, da bo hram demokracije v siriji verjetno storil isto pesem, kot drugje pred tem.
Spetsnaz
24. 03. 2012 18.13
+2
VOY demokracija jim je prisla na mala vrata v Sirijo. Skupaj z orozjem, denarjem in francoskimi legijonarji !