Tujina

Sirija na pragu državljanske vojne?

Damask, 17. 11. 2011 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
13

Sirski vojaški dezerterji, ki so prestopili na stran upornikov, naj bi v napadu na bazo obveščevalne službe ranili ali ubili 20 policistov. Rusija pa je ocenila, da je v Siriji državljanska vojna vse bližje.

Novi pretresi v Siriji
Novi pretresi v Siriji FOTO: Reuters

Po poročanju sirske opozicije oziroma protirežimskih protestnikov naj bi v sredinem napadu na bazo obveščevalne službe letalskih sil v Hersati – predmestju Damaska – umrlo oziroma bilo ranjenih okoli 20 pripadnikov sirskih varnostnih sil. A gre za neuradna poročila, ki jih zaradi blokade tujih medijev ni mogoče neodvisno potrditi, sirske oblasti namreč o napadu sploh ne poročajo.

To je bil prvi tak napad v vstaji proti predsedniku Bašarju al Asadu, ki traja že osem mesecev. Al Asada je včeraj tudi Arabska liga pozvala, naj ustavi nasilje nad civilisti, če pa tega ne bo storil v treh dneh, bodo proti uradnemu Damasku sprejeli gospodarske ukrepe.

Včeraj so prebivalci Hersate poročali, da so vojaški dezerterji poslopje obveščevalne službe napadli z ročnimi raketometi in mitraljezi. Napad naj bi trajal okoli deset minut, po napadu pa naj bi sirske sile pregledale celotno okrožje, pri tem pa prijele okoli 80 ljudi. "Cestne zapore so postavili po celi Hersati, še posebej v četrti al Sejl, kjer je največ aktivistov. Temeljito so preiskali pet trgovin z oblačili," je povedal eden izmed tamkajšnji prebivalcev.

Vojaška obveščevalna služba je skupaj z obveščevalno službo letalskih sil zadolžena za nadzor nad svojimi uslužbenci, s čimer želijo preprečiti, da bi dezertirali in se pridružili protestnikom. Oblasti krivdo za nasilje zavračajo na oborožene skupine, ki naj bi imele podporo v tujini, ubile pa naj bi že več kot 1.100 vojakov in policistov.

Sirijo je pred nekaj dnevi Arabska liga izključila iz svoje organizacije.
Sirijo je pred nekaj dnevi Arabska liga izključila iz svoje organizacije. FOTO: Reuters

Rusija poziva k mirovnim pogovorom

Danes se je na dogodke v Siriji odzval tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Ocenil je, da je bil napad na bazo obveščevalne službe letalskih sil povsem podoben pravi državljanski vojni. Tako uradne oblasti kot upornike je pozval, naj v okviru Arabske lige s sedežem v Kairu začnejo mirovne pogovore.

Poleg Rusije je do zdaj Siriji ob strani stala tudi Kitajska. Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Weimin pa je danes namignil, da bi lahko Peking v Varnostnem svetu ZN vendarle podprl resolucijo, ki bi obsodila nasilje v Siriji in zagrozila s sankcijami, potem ko je še oktobra skupaj z Moskvo proti njej vložil veto.

Asadov odstop le vprašanje časa?

Sirskega predsednika je k odstopu pozvala tudi visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton. "Čas je, da Asad odide," je izjavila Ashtonova na novinarski konferenci v Moskvi po srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Članice EU so v ponedeljek sprejele odločitev o vnovični zaostritvi sankcij proti sirskemu režimu z namenom okrepiti pritisk na predsednika al Asada.
Članice EU so v ponedeljek sprejele odločitev o vnovični zaostritvi sankcij proti sirskemu režimu z namenom okrepiti pritisk na predsednika al Asada. FOTO: Reuters

Predstavniki v Bruslju so medtem sporočili, da je Ashtonova povabila generalnega sekretarja Arabske lige Nabila al Arabija, da se udeleži prihodnjega srečanja zunanjih ministrov EU, morda že 1. decembra, na katerem bi govorili o okrepitvi pritiska na sirski režim, je poročala francoska tiskovna agencija, ki se sklicuje na neimenovanega predstavnika EU.

Diplomati Nemčije, Francije in Velike Britanije pa so sporočili, da so v Združenih narodih pridobili močno podporo arabskih držav glede resolucije o Siriji. Tiskovni predstavnik nemške misije pri ZN sicer ni navedel držav, ki bi resolucijo v Generalni skupščini ZN lahko podprle, toda v diplomatskih krogih se med drugim omenjajo Jordanija, Kuvajt, Katar, Maroko in Savdska Arabija.

Če bi bila resolucija v GS ZN izglasovana, bi to okrepilo pritisk na Varnostni svet ZN, da ukrepa v zvezi s krizo v Siriji. V GS ZN sprejeta resolucija sicer ni obvezujoča. Osnutek resolucije, katere kopijo je pridobila dpa, vsebuje obsodbo sirske vlade zaradi hudih kršitev človekovih pravic, hkrati pa režim poziva, naj takoj ustavi nasilje proti lastnemu narodu in nemudoma uresniči načrt Arabske lige.

Napadali tudi tuja veleposlaništva

V sredo so se v Siriji poleg tega nadaljevali napadi podpornikov al Asadovega režima na tuja veleposlaništva, ki so se začeli minuli konec tedna. V sredo sta bili tarči napadov veleposlaništvi Maroka in Savdske Arabije. V Rijadu so napad obsodili, v Rabatu pa so odgovorili kar z odpoklicem veleposlanika.

V sredo je svojega veleposlanika iz Sirije odpoklicala tudi Francija, katere veleposlaništvo je bilo napadeno pred dnevi, poleg tega pa je zaprla tudi svoje konzularne prostore in kulturna predstavništva v državi.

Sirske oblasti so nato danes sporočile, da bodo proti vsem vpletenim v napade na tuja diplomatska predstavništva v državi uporabili vse potrebne ukrepe, vključno z aretacijami in sojenji. Kot so opozorili, vlado k zaščiti diplomatskih misij obvezujejo mednarodne konvencije, še posebej dunajska.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
18. 11. 2011 20.08
upornik_00718.11.2011, 17:530 Niti ne, jst nobenemu loveku ne želim slabega, religiji pa veliko ;)
upornik_007
18. 11. 2011 17.58
ruske vojne ladje
upornik_007
18. 11. 2011 17.55
pa se to ruska vojna ladja se je zasidrala v sirijsko pristanisce da bi preprecila napad nata na to drzavo ampak seveda zahodni mediji o tem nic ne porocajo
upornik_007
18. 11. 2011 17.53
CrusaderKnight ti si ta hud skrajnez in nisi nic boljsi od islamskih skrajnezev samo da si na nasprotni strani!!!
CrusaderKnight
18. 11. 2011 16.52
Srpska8718.11.2011, 09:586 Lahko nehaš pisat izjav iz RT televizije, ki je za poboj 300 otrok s plinom okrivila Čečence, v resnii so jih pa sami zadušili! Upam da še ta muslimanska dežela pade, da se islam destabilizira, in postavi pred dejstvo! Ali zmerni ali mrzli!
Srpska4ever
18. 11. 2011 09.58
Tam se Siriske oblasti ne bojujejo proti neobroženim civilom,slika je ista kot v Libyi...Amerika načrtno obrožuje Sirske dezerteje in al-kaidine borce Vem da nema veze s to temo: Nato naj bi v libiji končal posredovanje zadnjega v oktobru,učeraj so bombardirali letališče Sabha in jug libije kjer se odvijajo boji med zelenim odporom in podganami,par dni nazaj pa so z apaci bombardirali mesto Ghat,Bani Walid in Taworgha
nikhrast
18. 11. 2011 00.30
Pa saj lahko gledate CNN, pa BBC, pa Fox in ostale mreže, zadost se objalja o teh protestih v Severni Ameriki, ne samo kaj se dogaja v Siriji. Mogoče bom šel ta vikend dol v mesto da vidim kaj delajo protestniki, saj ne vem če že niso vse raztrajbali. A ja, Santa Claus parada bo to nedeljo, to folk bolj zanima.
ljx
17. 11. 2011 23.54
A bo men zdej tuki nekdo solil pamet kako to gre,pa sej smo že pri nam vse to vidl!
ljx
17. 11. 2011 23.53
A nam lah prodate še kakšno klobaso,ker mamo teh buč že ful na zalogi?
carul
17. 11. 2011 23.35
raje napisite bolj obsirno kako brutalno obracunavajo policisti s protestniki onkraj luze...sirija ja, da jo bodo napadli, pa iran, to je še v plani.
alteran
17. 11. 2011 22.08
Zakaj mislite da se ne objavlja stvari iz "Zahodnega sveta" ? Ugibajte kdo je resnični lastnik 24ur.
Desktop.Messiah
17. 11. 2011 18.12
Ne razumem čemu je Asad trn v peti zahodnim jastrebom in domačim netilcem vojne, saj je vendar oblast legitimno podedoval po očetu.
odbogaposlan
17. 11. 2011 17.46
kaj nas briga ta Sirija! okupirajmo wall street je bolj pomeben