Tujina

V Siriji našteli že več kot 60 mrtvih

Damask/Homs, 05. 12. 2011 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sirske oblasti pogojno sprejemajo mirovni načrt Arabske lige, s katerim bi prekinili osem mesecev stopnjevanja nasilja v državi. Samo v ponedeljek so v mrtvašnici bolnišnice v Homsu sprejeli 60 trupel upornikov.

V protestih in spopadih na sirskih ulicah je zgolj v ponedeljek umrlo več kot 60 ljudi.
V protestih in spopadih na sirskih ulicah je zgolj v ponedeljek umrlo več kot 60 ljudi. FOTO: Reuters

Sirski zunanji minister Valid al Mualem je v pismu za javnost zavrnil vmešavanje zahoda v notranje zadeve uradnega Damaska ter obenem pozval k anuliranju sankcij proti državi in vnovični vzpostavitvi stabilnosti v regiji. Arabska liga je v Kairu spet poudarila, da so novi pogoji, ki jih uradni Damask zastavlja ligi, takšni, kot jih doslej še niso slišali, zato se o odzivu na pisno zahtevo Sirije še dogovarjajo.

V merjenju moči, kateremu se ob morebitnem nadaljnjem poslabšanju obeta celo vojaška intervencija, je doslej umrlo več kot 4.000 ljudi,

sirska vojska pa je ob tem izvedla obsežne vojaške vaje s prikazom popolne bojne opremljenosti, zračne, tankovske in raketne oborožitve. Vojaškim manevrom je prisostvoval vojaški vrh države, poročanje o vajah pa je zasenčilo celo nove spopade in številne žrtve v državi.

Uradni Damask naj bi celo pogojno soglašal z mirovnim načrtom Arabske lige in podpirajo namestitev mednarodnih opazovalcev, prav sankcije Arabske lige pa so po besedah zunanjega ministrstva Sirce in celotno arabsko prebivalstvo najbolj prizadele. Kot poudarjajo, bodo sankcije krepostno upoštevali, kot prednost za preživetje pa naštevajo tako svoj strateški položaj kot raznolikost proizvodnje v državi. S sankcijami ne soglašajo Irak, Libanon in Jordanija.

Sirija se s sankcijami tako Arabske lige kot mednarodne javnosti sooča zaradi nasilnega zatiranja protivladnih protestov. Francosko naftno podjetje Total je, sklicujoč se na sankcije, napovedal, da bodo prekinili predelavo nafte na sirskih tleh. Sirija je medtem uvedla povračilne ukrepe proti severni sosedi Turčiji in uvedla 30-odstotno podražitev cen za vse izdelke, uvožene iz Turčije, ter prepovedala uvoz turškega goriva in tovorni promet prek Sirije. Turčija ukrepe zavrača in svari, da bodo zaradi prohibicijske sirske zakonodaje najbolj trpeli prav državljani Sirije.

V času sankcij je uradni Damask izvedel prikaz svojih vojaških mišic.
V času sankcij je uradni Damask izvedel prikaz svojih vojaških mišic. FOTO: Reuters

Po poročanju aktivistov so v mrtvašnici v mestu Homs samo v ponedeljek sprejeli več kot 60 trupel, ni pa še znano, kakšne so okoliščine njihove smrti. Aktivisti in prebivalci številnih sosesk so potrdili, da so od nedelje dalje neznano kam izginili številni ljudje, vladnim ugrabitvam pa so po dosedanjih izkušnjah sledile sektaške usmrtitve. Britanska organizacija za varovanje človekovih pravic je potrdila, da so za vsaj 34 ponedeljkovih ugrabitev in umorov odgovorne Asadu naklonjene milice.

Mestni aktivisti v Homsu so poleg omenjenih našteli še 32 trupel, ki so jih prepeljali v državno bolnišnico v mestu – tako pristašev kot nasprotnikov vladnega režima. Vladni režim se opira predvsem na naklonjenost uradne Moskve, ki Siriji dobavlja tudi oborožitev. Vsemu navkljub vojaška morala vztrajno upada.

Vsaj ducat pripadnikov varnostnih sil in tajnih agentov je v ponedeljek zapustilo kompleks sirskega letalstva v Idlibu 280 kilometrov severozahodno od Damaska, zaradi česar je prišlo do streljanja, 10 prebežnikov pa je bilo bodisi ranjenih bodisi ubitih. V nedeljo je ubežalo 16 vojakov, vsaj toliko pa se jih je pridružilo upornikom na jugu države. Po navedbah opozicije je na strani upornikov danes več tisoč pretežno vojaških rekrutov in sunitskih vernikov. Člani Asadove alavitske sekte, drugače šiitske ločine, zasedajo visoke vojaške in varnostne funkcije.

Protesti se v Siriji vrstijo že osem mesecev, Asadov režim pa ne popušča, čeprav je mrtvih že 4.000 ljudi.
Protesti se v Siriji vrstijo že osem mesecev, Asadov režim pa ne popušča, čeprav je mrtvih že 4.000 ljudi. FOTO: Reuters

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlavaPerunu
06. 12. 2011 12.44
+2
kdaj bomo pa v evropi ljudje vstali in se rešili suženstva ????
Nimivseeno
06. 12. 2011 12.53
+2
banke bo potrebno ukinit in izdajat vladni denar glede na resurse in ne glede na dolžniške potrebe.
Nimivseeno
06. 12. 2011 08.18
+2
Moj članek je verjetno žaljiv, ker ste ga brisali.
Nimivseeno
06. 12. 2011 08.18
+2
Sirija ima dnevno produkcijo nafte okoli 500.000 sodčkov dnevno. Vse zaloge so ocenjene na 2.5 miljarde sodčkov, poleg tega ima pa ogromne količine zemeljskega plina.
tekavcminka56
06. 12. 2011 00.10
+1
trbovlčan vam bo zdaj povedal kar vam gre, napišite raje kaj o izraeli pa zda, koliko civilistov so pa po bližnjem vzhodu našteli pa nobeden ne vpraša?
sportnik80
05. 12. 2011 23.58
+3
našteli, dejte no prosm popravt ta naslov ....