Tujina

Comey na zgodovinskem zaslišanju: Odpuščen sem bil zaradi preiskave o ruskem vmešavanju v ameriške volitve

Washington, 08. 06. 2017 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min

Nekdanji direktor FBI James Comey je v svojem zelo pričakovanem zaslišanju v senatnem odboru za obveščevalne zadeve ameriškega kongresa zagotovil, da ni nobenega dvoma, da so se Rusi vpletali v ameriške volitve in ima glede na besede predsednika Trumpa občutek, da ga je ta odpustil zaradi preiskave o tem.

Odbor ameriškega senata za obveščevalne zadeve opravlja javno zaslišanje nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki ga je predsednik ZDA Donald Trump odstavil 9. maja. Comey je v sredo v pisni izjavi kongresu že potrdil, da je skušal Trump vplivati nanj in je od njega pričakoval zvestobo. Predsednik Trump je po poročanju AP zavrnil Comeyeve navedbe, da je od njega zahteval zaključek preiskave. 

Comey je svojo pripravljeno izjavo za zaslišanje objavil že dan prej, najverjetneje kot odgovor na Trumpovo napoved, da je našel kandidata za novega direktorja FBI, kar so predsednikovi kritiki videli kot poskus vplivanja na zgodbo. Vendar pozornosti od Comeyjevega zaslišanja več ni bilo možno odvrniti, saj so celo bari v Washingtonu vklopili svoje televizorje in strankam ponujale pijačo po nižji ceni za, kot pravijo analitiki "zgodovinski dogodek".

Trump je maja odpustil Comeyja z utemeljitvijo, da je bil nastopač, vendar je glede na Comeyjeve besede pravi razlog preiskava ruskega vpletanja v volitve in domnevne povezave Trumpove predvolilne kampanje z Rusi.

Comeyjevo pričanje je lahko nevarno za predsednika, ker lahko obrne dinamiko preiskave ruskega vpletanja, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller oziroma jo usmeri v predsednikova dejanja. Oviranje preiskave je eden od tako imenovanih "visokih zločinov", ki lahko vodijo v postopek odstavitve oziroma impeachment.

Resnosti položaja se je morda začel zavedati tudi Trump, ki svoje prste drži stran od twitterja, verjetno tudi zaradi tega, ker je zaslišanje spremljal po televiziji skupaj s svojim odvetnikom Marcom Kasowitzem. Ta je že v sredo zvečer sporočil, da predsednik čuti zadoščenje, ker je Comey v pripravljeni izjavi potrdil, da Trump ni bil predmet ruske preiskave. To pa ne pomeni, da niso bili vpleteni člani Trumpove predvolilne kampanje.

Trumpov odvetnik Marc Kasowitz
Trumpov odvetnik Marc Kasowitz FOTO: AP

Kasowitz branil Trumpa in zanikal, da bi ta od direktorja FBI zahteval lojalnost

Kasowitz je po poročanju CNN takoj po koncu zaslišanja sklical tiskovno konferenco in dejal, da Trump Comeyu ni nikoli dejal, da od njega pričakuje lojalnost. Prav tako je poudaril, da je nekdanji direktor FBI dokazal, da Trump nikoli ni bil predmet kakršne koli preiskave in da ni dokazov, da bi Rusi z vmešavanjem v volitve eni ali drugi strani storili škodo. Je pa Comeya posredno obtožil, da je prav on eden od ljudi, ki so izdajali zaupne informacije medijem. 

Trump je Kasowitza najel za obrambo v preiskavi ruskega vpletanja v volitve in domnevnega sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi potem, ko je odpustil Comeyja, pravosodno ministrstvo ZDA pa je ustanovilo urad posebnega tožilca za preiskavo, ki ga vodi nekdanji direktor FBI Robert Mueller. Kasowitz je spomnil, da je Comey na senatnem zaslišanju sam priznal, da je informacije o zasebnih pogovorih s Trumpom predal prijatelju s prošnjo, naj jih posreduje medijem, ker je želel, da se ustanovi urad posebnega tožilca. Po Kasowitzevih trditvah je bil motiv maščevanje zaradi odpustitve s položaja. 

Kasowitz se je sicer vmes sam zanikal s trditvijo, da je Comey informacije izdajal že veliko prej, med drugim januarja in februarja, ko še ni bilo govora o odpuščanju, ampak je predsednik hvalil Comyjevo delo in maščevanje ni mogla biti motivacija.

Trumpov odvetnik se je zapletal tudi pri neposrednem zanikanju vsebine Comeyjevih zapiskov, ki jih je ta delal takoj po pogovorih s Trumpom, ker je sumil, da bo predsednik o pogovorih lagal. Kasowitz je zanikal, da bi Trump od Comeyja zahteval lojalnost, v naslednjem stavku pa je zatrdil, da je povsem normalno, da predsednik od podrejenih zahteva lojalnost. Zanikal je tudi, da je Trump Comeyju povedal, naj pusti nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna pri miru. Trump naj bi povedal le, da je Flynn dober človek, s čimer se je Comey strinjal. Kasowitz je poudaril, da je Trump od Comeyja večkrat slišal, da ni pod preiskavo in ni nikoli skušal ovirati preiskave. Vse to je povedal tudi Comey, kakor tudi to, da je Trump sam povedal, da bi bilo dobro vedeti, ali je kdo iz njegove kampanje sodeloval z Rusi.

Trumpov odvetnik je v izjavi, po kateri ni odgovarjal na novinarska vprašanja, zatrdil, da so v ameriški vladi ljudje, ki aktivno spodkopavajo administracijo z nezakonitim posredovanjem zaupnih informacij v medije in da Comey danes priznal, da je eden od teh ljudi. "Odločitev o tem, ali bodo zaradi tega sprožili preiskavo, bomo prepustili pristojnim oblastem," je dejal Kasowitz.

Comey je na zaslišanju v senatu priznal, da je svoje zapiske predal prijatelju šele po odpustitvi, ko je bil že zasebni državljan in ne več uslužbenec vlade, zaradi česar pravni komentatorji v ZDA menijo, da ni storil nič kaznivega. Poleg tega ni šlo za državne skrivnosti, ampak le za zasebne pogovore s predsednikom.

Glede na to, da na spornih sestankih med Trumpom in Comeyjem ni bilo prič, je Kasowitz lahko zanikal nekatere Comeyjeve trditve, s pravnega vidika v obrambo pred pregonom ali odstavitvijo pa je za Trumpa pomembno, da ni neposredno ukazal konca preiskave ruske afere.

Trumpovi zagovorniki, kot je predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan in nekdanji sodelavec predsednika Georga Busha mlajšega Andrew Card, skušajo to nerodnost pojasniti s Trumpovo neizkušenostjo. Menda je bil kot svež predsednik zelo naiven in ni vedel, da se ne sme vplivati na direktorja FBI med preiskavo.

Kongres je zaslišal odstavljenega direktorja FBI.
Kongres je zaslišal odstavljenega direktorja FBI. FOTO: AP

Trumpova predstavnica za stike z mediji Sarah Huckabee Sanders je med zaslišanjem dejala, da predsednik ni lažnivec in to navedbo označila za žalitev. Iz Bele hiše so sporočili, da ne vedo, ali je predsednik sploh spremljal zaslišanje. Izjava Sandersove nehote obuja spomin na predsednika Richarda Nixona, ki je pred odstopom s položaja zaradi afere Watergate Američanom javno zagotovil, da ni pokvarjenec.

Comey je na zaslišanju govoril na pamet in sploh ni bral izjave, ki je že v sredo spravila na dan podrobnosti o njegovih zasebnih pogovorih s Trumpom, ki si jih je zapisal, ker je čutil, da to ni prav. "Bil sem resno zaskrbljen, da bo Trump lagal o pogovorih," je dejal Comey in priznal, da tega občutka ni nikoli imel, ko je delal za predsednika Georga Busha mlajšega in Baracka Obamo. "Vedel sem, da lahko pride dan, ko bom to potreboval ne le zaradi sebe ampak za obrambo integritete FBI."

Comey je med drugim dejal, da mu je Trump večkrat povedal, da odlično opravlja svoje delo, sam pa mu je zagotovil, da namerava odslužiti svoj desetletni mandat do konca. Razlaga za njegovo odpustitev ga je potem zmedla. Trump je kot razlog najprej navedel to, da je bil Comey lani grd do demokratske predsedniške kandidate Hillary Clinton. "To ni imelo nobenega smisla, med drugim zaradi časa, ki je pretekel od tistih odločitev," je dejal Comey.

"Verjamem mu na besedo, da me je odpustil zaradi ruske preiskave. Moj način vodenja preiskave mu je vzbudil občutek pritiska, ki ga je želel sprostiti," je dejal Comey in republikanski senatorki iz Maina Susan Collins priznal, da je zapiske o svojih pogovorih s Trumpom sam spravil v medije preko prijatelja, profesorja na univerzi Columbia. 

Profesor Daniel Richman je za ameriško tiskovno agencijo AP potrdil, da je bil vir informacij za New York Times. Richman je delal s Comeyjem v uradu zveznega tožilca za Manhattan in kasneje pri FBI.

Trumpu se je za zdaj uspelo zadržati pred tvitanjem o Comeyjevem zaslišanju v senatnem odboru za obveščevalne zadeve, vendar je na dogajanje namignil v govoru na letni konferenci članov koalicije za vero in svobodo. Dejal je, da ga oblegajo, a se ne bo predal.

Predsednik koalicije Ralph Reed je dejal, da je Trump povzročil politični potres, zaradi katerega se nekateri še vedno tresejo. Pohvalil ga je zaradi pogumnega izpostavljanja trpljenja kristjanov na njegovi prvi poti v tujino.

"Oblegani smo, vendar bomo izšli večji, boljši in močnejši kot kadarkoli," je svojim krščanskim podpornikom zagotovil Trump in požel glasen aplavz. Med drugim je še citiral besedilo svetega pisma prirejeno za njegov položaj.

"Vkopani interesi Washingtona nas bodo skušali ustaviti. Lagali bodo, ovirali bodo in širili bodo sovraštvo ter predsodke, vendar se ne bomo predali in resnica bo zmagala," je še dejal ameriški predsednik.

Preiskava se bo kljub odpustitvi direktorja FBI nadaljevala

Po vprašanju republikanca Johna Cornyna iz Teksasa je postalo jasno, da si Trump ni naredil nobene usluge z odpustitvijo Comeyja. Nekdanji direktor je dejal, da se preiskave FBI na tak način ne more ustaviti. Več kot očitno je, da si je Trump življenje po nepotrebnem zagrenil.

Zaslišanje je vsaj uvodoma pripravilo presenečenje, saj republikanci niso napadali Comeyja, da bi branili predsednika. Demokrati so ga seveda hvalili, tako kot so ga prej kritizirali, ker naj bi s svojim vodenjem preiskave elektronske pošte Clintonove prispeval k njenemu volilnemu porazu.

Nekdanji direktor FBI je še dejal, da po njegovem prepričanju ni nobenega dvoma, da so se Rusi vpletali v volitve, vendar pa ni nobenih dokazov, da so dejansko spreminjali oddane glasove. Na vprašanje predsednika odbora republikanca Richarda Burra, ali mu je kdo kdaj ukazal, naj ustavi rusko preiskavo, je Comey odgovoril nikalno.

Na vprašanje senatorke Kamale Harris, ali so mu znane kakršne koli povezave med Trumpovi sodelavci ter rusko administracijo, pa je odgovoril, da o tem ne more govoriti na javnem zaslišanju. 

Obenem je na vprašanje, ali verjame, da je Trump oviral preiskavo, ko ga je prosil, naj preneha preiskovati nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna odgovoril, da ga je prošnja pretresla, vendar bo odločitev o tem, ali gre za oviranje preiskave prepustil posebnemu tožilcu Muellerju.

V njegovih odgovorih oziroma pomanjkanju odgovorov na nekatera vprašanja je očitno, da se težave za Trumpa povečujejo. Comey je potrdil, da lahko Muellerjeva preiskava odkrije zločine, ki nimajo nobene zveze z ruskim vpletanjem v volitve. Takšna je narava preiskav posebnega tožilca. Na nekaj vprašanj, ki so zadevala podrobnosti preiskave, je Comey odgovoril, da o tem ne more govoriti na javnem zaslišanju.

Takšna vprašanja je med drugimi zastavljal neodvisni senator iz Maina Angus King, ki je Comeyja vprašal, ali je bilo rusko vpletanje enkratna zadeva. Comey je odgovoril, da se bodo Rusi vrnili, ker gre za njihovo strateško odločitev za vpletanje v volitve v ZDA in drugje. "Rusko vpletanje v volitve so najmanj lažne novice, kot so lahko," je na Trumpove trditve, da gre za izmišljeno afero odgovoril Comey.

Na vprašanje, ali je predsednik Donald Trump povezan z Rusi, James Comey ni želel odgovoriti. Na to bo odgovorila preiskava, je poudaril. 

Comey ni dvomil, da se je Rusija vmešavala v ameriške predsedniške volitve, prav tako ni dvomil, da je ruska vlada stala za hekerskim vdorom. Predstavniki tuje vlade se večkrat povežejo s predstavniki posameznih administracij, to je popolnoma običajno, je dejal Comey. Težko pa je reči, kdaj se meja prestopi. Do kod seže vmešavanje Rusov, bo pokazala preiskava. "Putin je oportunist," se je strinjal Comey. Rusi se bodo še vnaprej vmešavali v našo prihodnost, želijo namreč spodkopati ameriško kredibilnost in demokracijo, je zatrdil nekdanji direktor FBI.

Predsednik bi lahko lagal o pogovorih in škodil ugledu FBI

Na zloglasnem sestanku 6. januarja letos se je Comey srečal s predsednikom Trump v njegovem nebotičniku, da bi se pogovorila o občutljivih informacijah v zvezi z Rusi. Po tem sestanku je Comey začutil, da mora dokumentirati pogovore s predsednikom. "Bil sem sam s pravkar izvoljenim predsednikom, z njim sem se osebno pogovarjal o občutljivih zadevah, imel sem občutek, da bi se lahko Trump v prihodnosti zlagal o tem sestanku, zato sem se odločil, da bom delal zapiske. Šlo je zgolj za moj osebni občutek, da bo nekoč potrebno zaščititi FBI." V prihodnosti bi lahko uporabil te zapiske, da bi z njimi dokazal resnico, je povedal Comey, ne le da bi branil sebe, pač pa tudi FBI in njegovo neodvisnost. Zapiske je pokazal javnosti takoj potem, ko ga je predsednik odpustil. 

Na vprašanje demokratke Dianne Feinsten, zakaj ni Trumpu povedal, da to kar počne, ni v redu, je Comey priznal, da je bil morda malce strahopeten, ampak je bil tako šokiran, da ni našel pravih besed, da predsedniku razloži kako neprimerno se vede. "Videl sem njegove tvite o obstoju posnetkov. Gospod božji, upam, da posnetki res obstajajo," je dejal. "Če ima predsednik Trump kakršne koli posnetke, jih mora takoj predati preiskovalcem."

Senatorji niso mogli mimo vprašanja, zakaj bi verjeli Comeyju in ne Trumpu, in zakaj ni odstopil takoj, ko se mu je zdelo, da Trump počne kaj neprimernega. "Mama me je vzgojila, da takšne stvari o sebi ne govorim," je dejal in sprožil nekaj smeha, kot tudi takrat, ko je dejal, da mu je Trump s povabilom na večerjo pokvaril zmenek s soprogo.

Vodilni demokrat v odboru Mark Warner iz Virginije je dejal, da način, na katerega je bil Comey odpuščen, postavlja zelo resna vprašanja, ki jim morajo priti do dna. "Trump je kršil jasna navodila postavljena po aferi Watergate zato, da bi preprečili sum političnega vpletanja v preiskave FBI. Predsednik ZDA se ne more tako obnašati," je dejal Warner.

James Comey
James Comey FOTO: AP

O naravi pokroviteljskega odnosa s Trumpom je nekdanji direktor FBI dejal, da je bil to pač njegov občutek. Predsednik mu je tik pred inavguracijo nekajkrat dejal, kako upa, da bo Comey ostal na položaju. Čez nekaj dni pa ga je Trump poklical, da se morata pogovoriti o njegovi prihodnosti. "Očitno je nekaj želel v zameno za to, da ostanem na položaju."

Ko ga je Trump prosil, da se pogovorita na štiri oči, je Camey dobil vtis, da se obeta nekaj velikega in da si mora zapomniti sleherno besedo. "Slutil sem, da tudi vrhovni tožilec čuti, da ne sme zapustiti sobe in da s Trumpom nikakor ne smeva ostati sama," je Comey opisal dogodke, ko ga je Trump prosil, da se pogovorita na samem. Na vprašanje senatorke, ali se je o tem pogovoril z državnim tožilstvom, je odgovoril, da ni želel vmešati Bele hiše, dokler se niso odločili, kaj bodo glede tega storili. 

Trump ga sicer ni nikoli prosil, naj se vmeša v katerokoli drugo preiskavo, je potrdil. "To je bil edini primer. Ni pa bil predsednik Trump nikoli predmet kakršne koli preiskave," je zagotovil.

Comey je na vprašanje o razlogih za njegovo odpustitev odgovoril, da gre zagotovo tudi za to, kako je vodil preiskavo o ruskem vmešavanju v ameriške volitve. "Lahko se motim, a glede na to, kar vem zdaj, mislim, da je tako. S predsednikom nisva bila v dobrih odnosih. Prosil me je za nekaj, a tega nisem storil. Rusi so definitivno razlog, da sem bil odpuščen," je potrdil Comey in dejal, da ne ve, ali je bil tudi vrhovni tožilec vpleten v njegovo odpustitev. 

Zaslišanje Comeya je spremljal ves svet.
Zaslišanje Comeya je spremljal ves svet. FOTO: AP

'Flynn je dober človek'

Comey je v pisni izjavi kongresu že potrdil, da mu je Trump 14. februarja letos na pogovoru v Ovalni pisarni, ko sta govorila o preiskavi proti nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost Michaelu Flynnu glede njegovih stikov z Rusi, dejal: "Upam, da boste našli način, da pustite Flynna pri miru. Dober človek je."

"Razumel sem, da predsednik želi, da opustimo preiskavo proti Flynnu zaradi njegovega laganja glede pogovorov z ruskim veleposlanikom decembra," je Comey zapisal v sedem strani dolgi izjavi, ki so jo objavili pred njegovim pričanjem.

Trump Comeyju ni nikoli ukazal, naj opusti preiskavo. Dejal mu zgolj, da upa, da se bo to zgodilo. O Trumpovih poskusih vplivanja na Comeyja so mediji poročali že pred tem, a ameriški predsednik je te navedbe zanikal, preiskavo o domnevnem ruskem vplivanju na ameriške volitve pa je označil za lov na čarovnice.

Zakaj Comey predsednika ni preprosto ustavil oziroma mu dejal, da ne more pričakovati takšnih uslug od direktorja FBI? "Mogoče, če bi bil močnejši, bi to storil. A bil sem osupel, moral sem si vse zapomniti, tuhtal sem, kakšen bi moral biti moj odgovor," se je branil Comey. Morda bi kdo drug ravnal drugače in morda bi naslednjič reagiral bolje. Okoliščine so bile takšne, da predsedniku nisem nasprotoval, je dodal.

Republikanski zagovorniki Trumpa polagajo upe v besedo "upam". Trump je Comeyju povedal: "Upam, da lahko lahko najdeš pot, da pustiš to pri miru, da pustiš Flynna pri miru". Tu je razlika med oviranjem preiskave in izrazom želje, vendar se je Comeyju zdelo zgovorno, da je Trump izpraznil prostor, preden mu je to povedal, torej se je zavedal, da dela nekaj narobe.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se je v majhno sobo nagnetlo več sto ljudi. Nekateri so že od jutra čakali v vrsti na zaslišanje, ki ga nekateri že označujejo za zgodovinsko. 

Zanimanje za zaslišanje je bilo zelo veliko in prenašale so ga vse velike ameriške televizijske mreže. Trump naj bi po poročanju medijev med njim v živo tvital, a se je izkazalo, da se je raje odločil za "medijski molk". Je pa na družbenem omrežju ognjevito objavljal njegov sin Donald Trump mlajši, ki je med drugim sporočil, da ni bilo nikoli nobenega dvoma o tem, ko oče komu kaj ukaže ali ne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frako
09. 06. 2017 10.24
+3
Trampu so pa twitter račun zaplenil, že dva dni nobenga twita :D a prej vsak dan po par.
nikhrast
09. 06. 2017 10.14
+3
Sploh veste o čem je bil ta hearing? Ta hearing ni bil o volitvah, pa ruskih hackerjih... Isto je bilo pri Nixonu, problem ni bil Watergate, problem je bil da je Nixon lagal, na koncu pa odstopil.
frako
09. 06. 2017 10.06
+0
Če bi bil jankovič predsednik vlade pa bi poklical šefa protikorupcijske komisije v pisarno, rekel vsem ostalim v pisarni naj grejo vn. Pa reku unmu jst UPAM da boš ostal dalje šef protikorupcijske komisije, pa jst UPAM da boš kmal nehou preiskovat kučana. Bi bli desnjaki na nogah kakšna korupcija se dogaja. Sam k je desni tramp je to use normalno.
CestniKolesar370Wattov
09. 06. 2017 09.17
+0
Demokrati so zgubili, sprijaznite se. Ni bla kriva ne Rusija, ni bil kriv seksizem in ni bil kriv noben rasizem. Za kandidatko so zbrali čarovnico iz Washingtona katere nihče ne mara. Lahko se trudite s svojo mentalno gimnastiko 100 na uro, včerajšnje zaslišanje Comeya je bila zmaga za Trumpa. Zakaj? Comey ni povedal ničesar kar že ne vemo. Trump nikoli ni nobenemu rekel naj zaključi preiskavo o Rusiji, še več: On sam ni pod preiskavo in rekel je, da bi rad, da odkrijejo vsakogar pod njegovim okriljem, ki sodeluje z Rusijo. Comey je PRIZNAL, da je sam lekal svoj memo po tem, ko mu je Trump "zagrozil" na Twitterju (po tem ko je bil že odpuščen). To se je izkazalo za laž, ker je NY Times o Comeyevemu memu napisal članek že en dan preden je Trump sploh objavil ta njegov twit. Zanimivo pa je, da se je zvedelo, da je Loretty Lynch nanj pritiskala kako naj ravna s preiskavo o Clintonovih emailih. In po definiciji demokratov je to veleizdaja vredna zapora. Liberalci so pred razpravo pripravljali šampanjce, danes so v solzah. Za Trumpa nimajo NIČESAR spornega. Par nerodnih stvari, ampak kdor danes govori o impeachmentu, ta je izgubil kompas. Ampak demokrati to vejo že dlje časa in tudi če FBI in NSA vsakomur domov pošljeta uradno poročilo, da povezave med Trumpom in Rusijo ni, bo ljudstvo verjelo temu, kar jim natolcujejo demokrati in to jim je uspelo. Najbolj zanimivo stvar je pa povedal Rubio včeraj. Toliko tajnih dokumentov in informacij je leaknilo iz Bele hiše, FBIja, NSA... Nikoli pa ni leaknila info, da Trump sploh ni preiskovan v povezavi z Rusijo. En pomemben kos informacije brez katerega gre demokratom rakom žvižgat celotna agenda... Ne ne, to pa ni leaknilo. BS.
frako
09. 06. 2017 09.53
+0
Ja ne, preiskujejo njegov najožji krog, preiskujejo njegovo volilno kampanijo sam direktno trampa niso takrat, zdej je seveda druga zgodba. Glede na to da ko so mu postavl uprašanje če se ga zdej preiskuje da je reku da ne more v odprtem pogovru povedat, ker ne bi lohka reku. Boščki desničarji k so hillary brez veze 50x poklial na zaslišanje je use kul čeprav so vedno ista vprašanja in odgovori. Sam k je pa tram vaš veliki vodja na odrezu je pa use narobe.
CestniKolesar370Wattov
09. 06. 2017 10.05
+0
Ja ja.... Seveda. Tako kot bi moral Podesto preiskovat. Če ne vidiš, da je to del agende demokratov, pol ti itak ni pomoči.
LuckyBastardo
09. 06. 2017 08.53
+1
Hillary Clinton poskuša prek medijev prepričati narod da so Rusi krivi za njen poraz
nikhrast
09. 06. 2017 10.04
-1
Spet si falil, nobeden ne omenja Hillary, hearing je bil o Trumpu.
Rde?iAlarm
09. 06. 2017 08.43
+2
trump cofefe ni nič čivknil menda je celi prenos menjaval plenice
trumpet2018
09. 06. 2017 08.14
+5
ne vem o čem fantazirajo kure, kot da nismo gledali istega zaslišanja,neverjetno kakšno zavajanje. Comey je včeraj na zaslišanju popolnoma pogorel, med drugim je priznal da je Loreta Linch vplivala nanj, da je zaključil preiskavo zoper Hillary zaradi nelegalnega privatnega strežnika (Loreta se je na letalu tajno sestala z Billom Clintonom, kjer je zahteval naj se zaustavi preiskovanje Hillary; tukaj gre ta nezakonito vplivanje na preiskavo), celo nekajkrat se je inkriminiral, njegove izjave so kontradiktorne tistemu, kar je izjavil pred mesecem dni. Priznal je da je New york times fake news, priznal je tudi da je zaupne informacije posredoval medijem. Podpora Trumpu se je medtem povećala, ljudje ne nasedajo več mainstream medijem, ki napadajo Trumpa 24 ur na dan, te njihove laži so se očitno obrnile proti njim in jih zadele v glavo kot bumerang
Rde?iAlarm
09. 06. 2017 08.42
-2
ne vem kaj visiš na tem portalu če ti ni všeč pojdi na noro tv tam govorijo samo resnico
nikhrast
09. 06. 2017 10.05
-3
trumpy, si kaj kadil ko si gledal ta hearing?
proofreader
09. 06. 2017 08.03
+4
Američani menjajo vlade po svetu, potem pa so začudeni, da nekdo vpliva na njihove volitve.
Diškor
08. 06. 2017 22.59
+3
Hvala GaiusJuliusCaesar, upošteval sem tvoja navodila in zmagal.
tomi.passion@gmail.com
08. 06. 2017 22.23
+7
Ne Rusi, nihče ne mara feministične čarovnice in zato je izgubila volitve. Se bo počasi treba sprijazniti s tem.
nikhrast
09. 06. 2017 10.07
-1
hotchilipoper
08. 06. 2017 21.51
+11
Trump je trd oreh vsem lizikam
dannyer
08. 06. 2017 21.04
+7
je pa zanimivo da je prav ta comey dajal da trumpa ne preiskujejo in da ni del tega procesa. kljub temu da pravega zločina demokratov sploh ni pogledal????? kaj delajo sile zla v odzadju je sedaj vidno bolj kot kader koli prej
gremonadesno
08. 06. 2017 20.44
+10
tolk dokazanih zlocincev imajo Americani ala Soros, Hillary , pa se ukvarjajo z nekim lovom na carovnice ,. ni jim pomoci , so samo židovski hlapci .
BildiTheEmperor
08. 06. 2017 20.40
+6
Pod tem ruskim vpletanjem so verjetno mišljena moja priporočila Trumpu, ki jih je upošteval in posledično zmagal. Kot še vsak ki je sledil mojim namigom ;)
trumpet2018
08. 06. 2017 21.25
+6
neverjetno koliko ljudi na tem forumu naseda 24. kuram, 24 ur se vedno postavi na stran lažnive mainstream propagande in tudi današnji dan ni nobena izjema. jutri pa spet nov dan in nove laži o Trumpu
nikhrast
09. 06. 2017 10.09
Vsi gledamo samo Fox News, tam dobimo ta prave novice, se strinjate?
korintos23
08. 06. 2017 20.27
-5
90% Amerov je za Donalda, take podpore še nobeden predsednik ni imel!
trumpet2018
08. 06. 2017 21.48
+10
malo pretiravaš vendar nisi daleč od resnice :)
nikhrast
09. 06. 2017 10.10
+1
Se delaš norca z ubogim Trumpom, pusti ga, saj bo sam sebe uničil brez naše pomoči.
bondjanez
08. 06. 2017 20.15
+1
Naj Virant pove a so Ameri vplivali na volitve al ne. Bom brisan.
nikhrast
08. 06. 2017 20.25
+0
korintos23
08. 06. 2017 20.26
+2
toxicox
08. 06. 2017 20.12
+4
tale je ravno toliko poštem kot vaša hiša 3€ višja naročnina zaradi vas čeprav ne gledam
Aven
08. 06. 2017 20.06
+15
Ej Ameri - predlagam - da nehate vpletat Ruse. Vse skupaj je vedno večja burleska. Če pa niste sposobni izpeljat volitev - pa ne učit drugih kako bi morale volitve potekat. En primer Sirija - ljludje hočejo Assada - Ameri pravijo pa da ni demokratično - radi bi nekoga drugega.
nikhrast
08. 06. 2017 20.26
-1
Tu niso debate o Rusih, debata je o Comeyu.
Al83
08. 06. 2017 20.06
+11
Odpuščen je bil za to, ker je treba izsušiti močvirje v Washinghtonu, kakor bi blo treba izsušiti močvirje v Ljubljani(ne Barja, onega v državi)
frako
08. 06. 2017 20.14
+1
trump prazni močvirje tko da ga je direkt v belo hišo spelal.
frako
08. 06. 2017 20.19
-1
Če je drgač pa povejte ime enga poštenga v njjegovem kabinetu.
Al83
08. 06. 2017 20.52
+2
Vsak, ki je hotel bil del Trumpove administracije se je mogel odpovedati lobiranju od petih let, pa do doživljenskih prepovedi. Tako, da lahko komot rečemo, da je v Trumpovi administraciji mičkeno več poštenja, ko ga je blo pri prejšnjih liberalcih.
frako
08. 06. 2017 21.35
+0
Am lobisti so tisti ki so bli prej politiki, v njegovm kabinetu majo itak vsi dnarja preveč da bi se ponižal za tist drobiž ki ga dobijo lobisti si rit obrišejo s tistmi miljoni. to so spisal mal za zaušnico za tiste ki so zapustil belo hišo. No povej mi ime enga ki je čist.
bb5a
08. 06. 2017 19.47
+6
Odpuščen je bil zato, ker je nesposoben...
BildiTheEmperor
08. 06. 2017 19.55
+6
frako
08. 06. 2017 19.58
-3
a vam moram citerat trampa je sam tvitnil zakaj ga je odpustu. Zarad te ruske zadeve.
frako
08. 06. 2017 20.08
+0
Se opravičujem ni twitnil na intervjuju pred kamerami je povedal.