Tujina

V Savdski Arabiji nova protestna akcija žensk za volanom

Džeda, 28. 12. 2013 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Savdski Arabiji je potekala nova protestna akcija proti prepovedi vožnje avtomobila za ženske. Več Savdijk je sedlo za volan, zaradi česar so imele nekatere težave s policijo. Eni je uspelo voziti dve uri, ne da bi jo ustavili, drugo pa so policisti dobili že po desetih minutah.

V Savdski Arabiji je danes potekala protestna akcija proti prepovedi vožnje avtomobila za ženske.

"Le deset minut potem, ko je Tamador al Jami sedla v avtomobil, jo je policija ustavila," je povedal aktivist Eman al Nafdžan in dodal, da ima Jamijeva mednarodno vozniško dovoljenje in da je v avtomobilu sedela še njena prijateljica, ki jo je pri vožnji snemala.

Policija je na prizorišče priklicala moža Jamijeve, protestna voznica pa je morala podpisati izjavo, da ne bo nikoli več vozila brez savdskega vozniškega dovoljenja, je še sporočil Nafdžan. Ženske v konservativni monarhiji sicer sploh ne smejo opravljati vozniškega izpita.

V mestu Hobar pa je druga ženska v spremstvu moža vozila dve uri, ne da bi jo ustavila policija.

Ženska za volanom
Ženska za volanom FOTO: Reuters

Po navedbah aktivistov je bila današnja protestna akcija del prizadevanj, s katerimi so začeli že pred več kot desetletjem in s katerimi želijo pritisniti na oblasti, da bi ženskam dovolile vožnjo.

Arabska monarhija je sicer edina država na svetu, kjer ženske ne smejo upravljati motornih vozil. Današnja akcija je nadaljevanje kampanje, ki se je začela 26. oktobra, ko so policisti ustavili 16 aktivistk zaradi kljubovanja prepovedi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
29. 12. 2013 12.49
..a jih bodo ZDA osvobodili ?
Samo.Jst
28. 12. 2013 18.29
+4
Koga hudiča briga, saj si v končni fazi "same" želijo biti zakrite in čakati na dovolilnice za it iz hiše (v spremstvu seveda). A ni tako? Kar povprašajte Jeseniške zanesenjakinje, vam bodo na dolgo in široko razložile. Zakaj se ne vprašamo, zakaj določeni vrteci črtajo z letnega sporeda ogled božičnih jaslic in uvajajo 5 različnih menijev malce? Pa ne z verskega vidika, ampak iz lokalno kulturnega!
Prekmurje Slovenija
28. 12. 2013 18.13
-4
Nekaj posilstev bo spet pa bodo spet tiho za nekaj časa glede vožnje z avtom
N0t0ri0us
28. 12. 2013 17.14
+3
vrjetno imajo najnižji delež nesreč na svetu :P
tomos apn7
28. 12. 2013 17.35
+5
Shisui
28. 12. 2013 16.53
-4
Odgovor na 85% težav v muslimanskem svetu so drastično povečane pravice žensk.