Tujina

Bosnićev odvetnik na sojenju v Sarajevu: Bilal ni nikomur rekel, naj gre v Sirijo

Sarajevo, 11. 02. 2015 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po več kot štirih mesecih pridržanja se je na sodišču v Sarajevu začelo sojenje Huseinu Bosniću – Bilalu. Zaradi novačenja borcev v vrste samooklicane Islamske države, zlorabe položaja in domnevnega financiranja terorističnih gibanj mu grozi 20 let zapora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ima tožilstvo dovolj dokazov?
    00:59
    Iz 24UR: Ima tožilstvo dovolj dokazov?
  • Iz SVETA: Bosnić med prebiranjem obtožnice povsem miren
    01:40
    Iz SVETA: Bosnić med prebiranjem obtožnice povsem miren
  • Iz 24UR ZVEČER: Tožilstvo pričakuje obsodilno sodbo
    01:06
    Iz 24UR ZVEČER: Tožilstvo pričakuje obsodilno sodbo

V Sarajevu se je začelo sojenje 42-letnemu Huseinu BosnićuBilalu. Bosnića tožilstvo obtožuje, da je novačil borce za skrajno samooklicano Islamsko državo v Siriji in Iraku. Novačil jih je tudi v Sloveniji. Kot smo poročali, so ga pripadniki državne policijske agencije za preiskave in zaščito (Sipa) skupaj z ostalimi 15 osumljenci aretirali septembra lani. Vse od tedaj je v priporu zaradi begosumnosti, ponovitvene nevarnosti in vplivanja na priče.

Husein Bosnić – Bilal
Husein Bosnić – Bilal FOTO: POP TV

Bosnić je na sodišče prišel med prvimi, nakar je najprej tožilstvo zbranim znova predstavilo vsebino obtožnice. Nato je sledil odgovor njegovega odvetnika Adila Loze, ki je dejal, da ne vidi smisla te obtožnice. Dejal je, da si Bosnić tolmači vero povsem enako, kot to že stoletja počno njegovi predniki. Rekel je, da so Bilala poslušali ljudje muslimanske vere in da ni kršil nikakršnih zakonov. Pravzaprav sam meni, da gre bolj za političen proces, s katerim želijo sodni mlini dokazati, da se pač z nečim ukvarjajo. Dodal je še, da policija in tožilstvo ne vesta, kaj je islam. Slišali so, da obstaja, nekateri celo zase mislijo da so muslimani, a ne vedo kaj dosti o tem, pravi. Vztraja, da Bosnić ni od nikogar zahteval ali mu rekel, naj gre v Sirijo.

Kot je še pojasnil, bo obramba temeljila na 9. členu Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, ki govori o svobodi mišljenja, vesti in vere. Člen pravi, da pravica vključuje svobodo spremembe vere ali prepričanja ter svobodo, da človek bodisi sam ali skupaj z drugimi ter zasebno ali javno izraža svojo vero ali prepričanje, pri bogoslužju, pouku, praksi in verskih obredih. Člen pa vsebuje tudi točko, ki govori o omejevanju svobode izpovedovanja vere ali prepričanja. To se sme omejiti v primerih, ki jih določa zakon, in če je to v demokratični družbi nujno zaradi javne varnosti, za varovanje javnega reda, zdravja ali morale ali zaradi varstva pravic in svoboščin drugih ljudi.

Kaj piše v obtožnici?

V obtožnici piše, da je Bosnić v letih 2013 in 2014 na območju BiH novačil borce za priključitev terorističnim skupinam in odhod na bojišča v tujino. Bival in deloval je v kraju Mrazovac v občini Bužim, v Veliki Kladuši in Gornji Maoči, kjer naj bi imel svoje govore in tudi od koder naj bi izdajal napotke osebam, ki so pristopile. Glede na obtožnico je Bosnić kot ključni človek skupnosti skrajnih islamistov, salafistov, na javnih shodih odprto pozival k bojevanju na strani Islamske države, takšna sporočila pa je širil tudi prek spletnih družbenih omrežij. Tožilstvo še pravi, da je šlo tudi za finančno podporo terorističnih organizacij.

Bosnić na sodišču
Bosnić na sodišču FOTO: POP TV

Zaradi njegovega vpliva naj bi se džihadistom Islamske države, ki so jo Združeni narodi razglasili za teroristično organizacijo, priključilo več državljanov BiH, ki so nato v Siriji in Iraku izvajali različna teroristična dejanja. Po ocenah tožilstva se je iz BiH na bojišča v Siriji in Iraku podalo najmanj 150 državljanov BiH. Bosnić pa naj bi glede na obtožnico za boje v Siriji rekrutiral tudi več Slovencev.

Grozi mu do 20 let zapora

Bosnića zdaj čaka pregon v skladu s prenovljeno zakonodajo v BiH, ki zdaj predvideva ostre kazni za državljane BiH, če se pridružijo oboroženim skupinam v tujini oz. če spodbujajo druge, da to storijo. Za propagiranje in širjenje islamskega radikalizma mu sicer grozi 20 let zapora.

Hiša Bilala Bosniča
Hiša Bilala Bosniča FOTO: Kanal A

Bosnič: Ne čutim se krivega

Neformalni vodja skrajnih islamistov v BiH Bosnić sicer pravi, da se ne čuti krivega spodbujanja k terorizmu, česar ga bremeni obtožnica. "Ne čutim se krivega,"  je dejal pred dnevi ob branju obtožnice.  Njegov odvetnik Lozo je povedal, da bo obramba skušala dokazati, da je Bosnić kriv samo zaradi načina interpretiranja verskih prepričanj. "Džihada ni mogoče enačiti s terorizmom," je poudaril.

Na bojiščih v Siriji in v Iraku je sicer umrlo tudi več borcev iz BiH, a se številni še vedno bojujejo v vrstah džihadistov. V primeru vrnitve v BiH pa bi predstavljali veliko grožnjo varnosti države, je nedavno poudarilo tožilstvo BiH, ki sicer opozarja, da tudi te borce čaka kazenski pregon, če se bodo vrnili.

Slovenski kriminalisti lani zaznali rekrutacije iz Slovenije

Kot smo poročali, je policija lansko jesen izvedla hišne preiskave pri dveh domnevnih džihadistih in pri enem našla tudi orožje. Oba naj bi se spreobrnila v islam, za Islamsko državo pa naj bi ju rekrutiral prav Bosnić.

Direktor Uprave kriminalistične policije Marjan Fank je tedaj pojasnil, da ni šlo za podaljšek preiskav v BiH. "Lahko rečem, da kaže, da gre v Sloveniji za minimalno število vpletenih," je povedal Fank. Dejal je, da so imeli informacijo, da ena od oseb poseduje orožje, na podlagi tega indica pa so izvedli preiskavo. Našli so prirejeno strelno orožje, vojaško strelno orožje in ohišje ročnega minometa, ki pa ni bilo funkcionalno.

Dodal je, da se slovenska policija s področjem terorizma ukvarja že kar nekaj časa. Že v lanskem letu so namreč zaznavali rekrutacijo iz Slovenije. Slovenska zakonodaja sicer ne inkriminira udeležbe v tujih vojskah, zato takšnega sodelovanja po kazenski zakonodaji ni mogoče obravnavati kot kazniva.

Kot prvo žrtev med Slovenci v Siriji se je omenjalo Jureta Korelca. 29-letnik je umrl že aprila lani. Boril naj bi se v Siriji na strani upornikov proti režimu Bašarja al Asada. O njem je tedaj za oddajo 24UR spregovoril tudi slovenski salafist Alim Hasanagič, ki je pokojnega poznal. Kot je dejal, je bil Jure povsem neopazen fant, potrdil pa je, da je v vojno odšel, da bi se boril proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Poglejte, kaj so o delovanju Bosnića izvedeli v oddaji Epilog:

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatanka44
12. 02. 2015 11.46
+5
od kdaj je mnenje ki sem ga zapisal da je treba v Sloveniji v javnih ustanovah govoriti Slovensko neprimeren komentar?
Shisui
12. 02. 2015 08.03
+5
Dokler bomo podpirali dogmatično in sistematično laganje in pranje glav katerega izvajajo vse tri veje abrahamskih religij... Prav dosti bolje pač ne bo moglo biti. Seveda pa najbolj nastradajo ravno muslimani, kateri namesto osnovne šole "študirajo" koran. Kriv je sistem, ne ljudje. PS: pa da ne bo pomote, ne zagovarjam tegale bosanca...
Robert Poga?nik
12. 02. 2015 01.39
+7
zakaj ga ne obrijejo
lordslayer
12. 02. 2015 07.54
+0
puspan
11. 02. 2015 23.06
+3
Nemci imajo za taksne odvetnike, kot je ta, en zelo lep izraz: " Rechtsverdreher", ali slovensko "pravni vrtiljak".
Misija1
11. 02. 2015 20.32
+25
Pobrit in skopat v svinjski masti, pa bo mir. Ne razumem, ce je tako gorec zagovornik svoje vere, naj potem prizna. Sej pa menda verjame, da ga bo alah resil, ali ne? Ne razumem, tako vnet zagovornez, tako vneto stoji za svojimi dejanji, ko pa gre za svobodo ali zapor, pa pozabi na vdanost veri in je ravno taksni piscancek, kot vsi tile ekstremisti ki zavezanim rezejo glave in jih v kletkah zive zgejo! Gorece verjame v alaha, torej bi moral vedet, da ga bo tako ali tako alah resil, ali ne? Seveda ne, ve da ga ne bo, da bo gotof po domace!
Primož Urankar
11. 02. 2015 22.26
-12
@Misija1, z vsakim komentarjem si bolj slab. Vcasih so tvoji komentarji pili vodo zdaj so pa izraz pomankanja druzinske ljubezni v rani mladosti. Skoda ...
Misija1
12. 02. 2015 12.35
+1
Joj, zdaj si me pa dobil, kaj pa zdaj? Ljubezni sem imel vec kot dovolj, imam jo se danes s strani starsev (vidim da si na to apliciral), kot tudi s strani sorodonikov, dekline in otrok. Hmm, kaj pa zdaj? Ne bit uzaljen, vcasih res kaj grdega povem, samo na zalost je to pac realno stanje. Zakrivat in zavijat v celofan nekaj in olepsevat, je bedno. Zdaj pa ti zelim lep dan, priporocam, pa ceprav ga nisem gledal, pa ti ogled filma 50 odtenkov sive, ti je pisan na kožo :)
platnica77
11. 02. 2015 20.31
-11
Tudi tisti ki ti mislis da so sovrazniki so s tabo skupaj sluzili 7 mesecov obveznega vojaskega roka slovenske vojske... pomeni da ti svoje sovojake samo zaradi veroispovedi imas za sovraznike....
powerhigh
11. 02. 2015 19.24
+25
Eto pa se je začelo, v Sloveniji jih je ogromno islamistov. Za to državo sem dal 7 mesecev obveznega vojaškega služenja! Vedite, da sovražniki so med nami.
oblikovana realnost
11. 02. 2015 20.06
-2
Cicero: "A nation can survive its fools, and even the ambitious. But it cannot survive treason from within."
aljoteam
12. 02. 2015 01.05
-3
Powerhigh, hitro se skrij. Mislim, kakšna paranoja in strahovi. Taki po moje kar komaj čakate, da se kakšen bedak razstreli, da boste lahko rekli: sem vam rekel, gremo zdaj v boj. Maščevali pa se boste tistim, ki so najmanj krivi...
bohinj je zakon
11. 02. 2015 18.13
+27
Stvarno nobenemu ni rekel.......je samo namignil........ti vraga - je znajdljiv...namesto da bi za vero umrl ker zdaj ima priložnost
Driskaprtiska
11. 02. 2015 18.00
+1
ani zanimivo take ljudi z tako domišljijo in pepričanjem kot jo je imel pred stotimi leti prerok muhamed danes zapirajo v umobolnice...
Driskaprtiska
11. 02. 2015 18.02
+4
jezusu bi pa v današnjih časih verjetno reklili hipi ali zakajenec
DonMiltonFriedman
11. 02. 2015 18.17
+3
Jezus bi edino publikacijo dobil z nastopom v Jerry Springer showu, ali pa bi bil DJ na goa trance zabavah, saj tam so rejverji na gobah podobni tistim cerkvenim mišim v prvih vrstah. Mohammed bi bil pa že v zaporu, če ne celo pod rušo. Jaz vem, da bi ga tja spravil po hitrem postopku, če bi samo malo narobe pogledal mojo 9-letno hčerko, tako kot je pogledal svojo 9-letno ženo tiste čase. V Rusiji obstaja zakotna vas ki se sama oskrbuje, število članov raste, vodja pa je nek župnik, ki piše baje nadaljevanje Nove Zaveze. Smeji se mu pa cel svet. Abu Bakr Al Baghdadi se ma tut za nekega potomca Mohameda, zakaj pa on ne more bit resnični prerok? Aja ker smo v 21. stoletju, čudeži so se pa dogajal do leta 0 ali pa 700. Res smeh.
Elendil
11. 02. 2015 17.31
-45
Ko Alaha ne poštuje, njega Alah kaznuje...
piu
11. 02. 2015 18.04
+27
DonMiltonFriedman
11. 02. 2015 18.22
+37
"Kdor Alaha poštuje, čevelj se mu na cesti sezuje. Avto čez semafor nasproti prihiti in ga pri 150 na sprednji odbijač nasloni" Don Milton Friedman, lekcija 1/10.
HThief
11. 02. 2015 23.20
+7
haha, ko pogledas na svet, zgleda, da Alah najbolj kaznuje muslimane same
Driskaprtiska
12. 02. 2015 00.03
ochi
11. 02. 2015 17.20
-8
Btatje in sestre.. molimo k svetemu evru in njegovim apostolom dolarju jenu in rublju. Pa racun prosim
nitro557
11. 02. 2015 17.21
+19
skoraj je blo smešno...probi še enkrat....
HolyRomanEmpire
11. 02. 2015 17.11
+5
te teme spadajo v črno kroniko
oblikovana realnost
11. 02. 2015 16.46
-10
Musliman ne pusti se zlu da te ima pod nadzorom. Verjami da bog ali njegov prerok nebi zahtevala smrti za apostijo. Smrt za apostijo ni nikoli sporočilo od boga, zakaj bi bog hotel tako kazen na zemlji, če na koncu kaznuje on, bog? Če je tam zgoraj res kaj takega o čemer pišejo knjige potem je delo apostije zagotovo delo hudiča/zla. Ker zlo/hudič ti nekaj da (device), v zameno pa mu moraš dati svojo dušo oziroma podpišeš da si za večno v njegovi lasti, razumeš? smrt za apostijo? Musliman reši se s odhodom v kako drugo religijo. Vprašaj se o pobijanju in sovražtvu Mohameda do ljudi med njegovim življenjem, ali bi bog ki je perfekcija res poslal kaj takega na zemljo?
DonMiltonFriedman
11. 02. 2015 18.15
+18
Odhod v kakšno drugo religijo ni nikakršna rešitev. Ne rabiš verjeti v boga, da veš, da ni dobro ubijat sočloveka, da ni dobro varat, da ni dobro bit slab. Za to obstaja moralni čut, če pa tega nimaš, ti ga tut bog ne bo dal.
valjhunsinkajtimara
11. 02. 2015 16.35
+30
Men zgleda g da bi biu rahlo omejen...
semtvojavest
11. 02. 2015 16.18
+28
"Nato je sledil odgovor njegovega odvetnika Alima Hasanagiča, ki je dejal, da ne vidi smisla te obtožnice." ... in tale Hasanagić se še kar prosto giblje po Sloveniji?!?!!??
HThief
11. 02. 2015 16.08
+13
lol seveda da ni, on je samo iskal zdravnike in arhitekte za obnovo
Bosna4ever
11. 02. 2015 15.36
-49
Sem musliman in z tem Bosnicam ni nekaj vredu sigurno, ker vero islam si razlaga po svoje ampak ok. Ni mi jasno kako lahko cloveka, ki se ni storil kaznivega dejanja oz. ni dokazev, da je oseba preprodajala orozje in, kaj je narobe ce govori o svoji veri pa tudi ce si jo razlaga po svoje. To v Franciji so se branili z svobodo govora ko so se leta in leta norca delali iz Islama. Zakaj potem ne zaklenejo vse programe bi so povezani z vero, na T-2 je vsaj 10 programov Jezus itd. Oni tudi pozivajo ljudi k sodelovanju pri veri, tako kot Bosnic. Potem ce je to kaznivo dejanje naj zaprejo vso nadškofij . Vojska RS na vsakem srjmu poziva ljudi, da se pridruzi vojski, to pomeni da se bodo rekrutirali ljudi za boj. Nee to pa ni kaznivo dejanje. Itak je ze svetu jasno zakaj se napadajo islamske dezele, crno zlato NAFTA ne zato ker nekdo časti Jezusa ali Allaha.
aljoteam
11. 02. 2015 15.53
-27
Se strinjam s tabo. Zdi se mi, da bo še več pribijanj na križ ljudi, ki imajo ekstremne poglede in dejansko niso nikomur nič naredili. Če mu dokažejo, da je financiral kakršno koli nasilje potem mora seveda v zapor, tukaj ni dileme. Ampak zadeve so jasne, simpatizirnjae, teoretiziranje, skrajni konzervativizem, sami po sebi ne morejo biti kaznivi. Takim ljudem lahko rečemo samo bedaki, ampak da bi bedake zapirali zato, ker so bedasti? V takem sistemu pa ne želim živeti...
DonMiltonFriedman
11. 02. 2015 16.04
+50
Veš kaj mi ni jasno, če že muslimani verjamete v vse od jezusa do mohameda... Karikatur jezusa je po svetu malo morje. V cerkvah so celo njegovi kipi. O njemu so filmi, kjer ga igrajo profesionalni igralci, praktično 90% kristijanov ga ima doma na križu ali na sliki, v avtu... Ko pa o mohamedu nastane film ali pa karikatura, slika, karkoli... Poskoči milijarda in pol muslimanov na svetu na noge. Kaj je razlika, če sta pa oba vaša preroka? Osebno ne verjamem ne v enega, ne v drugega. jezus je verjetno širil neko hipijevsko gibanje, potem so si pa to gibanje ostali narobe interpretirali. mohamed je verjetno bil nek psihopat z željo po moči. šel je k židom in se proglasil za preroka, židje so mu rekli naj briše, potem pa je začel vojno proti njim. Ves čas njegovega življenja so ga v Vatikanu razglaševali za anti-krista, židje pa so mu preprosto rekli "norec". Je bil pa zvit, da je nadaljeval neko vero, da ni izumil svoje. Tako je na svoj mlin hotel zapeljati še ostale z utrjeno vero. Problem je, ker naj bi jezus delal čuda, mohamed pa niti ne. Zakaj se je vera začela v zakotnih jamah takratne civilizacije? Ker nihče pri zdravi pameti temu ni verjel. Veš koliko je bolnikov dandanes po zaporih in mentalnih institucijah, kateri prisegajo pri vsem mogočem, da so oni naslednji preroki? Ogromno. V civilizaciji takšni pristanejo v norišnicah, v kakšnih zakotnih vaseh pa so čaščeni kot bogovi.
DonMiltonFriedman
11. 02. 2015 16.32
+22
Zdej se spomnim Svetega Grala od Monty Python. Kristijani so ga vzeli za smešnega, muslimani ga sploh niso komentirali (čeprav se gre tudi za njihovega preroka). Potem pa pride ena skica in vsi ste v zraku. Evo ga kako leži tlele nag muhibuhi: O|-<.
pkorosec
11. 02. 2015 17.58
+18
celo por nice so ze v snemali 40 let nazaj v katerih so nastopali vsi od jezusa, marije, jozefa ... Pa se kdo razburja? Ne! Zakaj? Ker je to bilo v 20. stoletju, eni pa so mentalno se vedno v 7. stoletju.
DonMiltonFriedman
11. 02. 2015 18.13
+17
Enim pač napredek ni usojen, ampak v kater rezervat strpati dobro milijardo ljudi?
Whoisit
11. 02. 2015 20.29
-9
a sploh veš zakaj ni karikature Mohammeda ? ker ljudje molijo pred sliko karikaturo... križom... in se molijo... ne pa bogu... kot bi bilo potrebno... velika večina kristjanov je celo mnenja da je Jezus celo bog ! božji sin in podobno.. ravno zato ! hipijevsko gibanje ? jezus ? lepo prosim no.. koga je pa Mohamed zavedl s svojo vero ? kaj je on profitiral od tega ? poznaš njegovo življenje ? kako je živel ? kaj je jedel ? je užival ? ali je spal v navadni hiši brez prave postelje ? pa btw Mohamed je delal čuda... preberi kaj preden neumnosti pišeš !
DonMiltonFriedman
11. 02. 2015 21.23
+9
Evo zakaj: da je lahko imel spolne suznje. Lep primer. A bo fant? Cudo da je vojakom dovolil spolne suznje. Pravi bolnik. Mad man so rekli zidje in prav so imeli.
aljoteam
12. 02. 2015 01.03
-4
Dajanje minusev prvemu komentatorju kaže na popolno dvoličnost komentatorjev na tem portalu... DonMilton, pri tebi pa se mi zdi, da si malo temo zgrešil :)
Bosna4ever
12. 02. 2015 07.17
-4
No minusev sem dobil kar veliko, saj to drm pricakoval od ljudi, ki se skrivajo za portalom, to mene cisto nic ne gane. Lahko vam samo povem, da se zgresili temo totalno. Kasne ima veze filmske zvezde, karikature, itd. Jst sem prebral celoten kuran in sveto pismo zaradi radovednosti, ki na tem portalu na eno roko jih prestejem, da svetega pisma se odprli niso. Potem pa komentirajo o Islamu. Resno nekaterim tu na portalu zelim, da odidejo v boj oz.v drzave kjer je vojna, vam garantiram iz lastnih izkusenj, da vam nebo religija pomenila cisto nic. Gledali boste na vse kot cloveka, ne barva ne nacija ne religija vam nebo pomembna. Ampak saj je znano da v Slo je folk zaostal 1mil let, ce so ze tastari zaostal otroci kopirajo svoje starse. Se vzgajajo jih tko sramotaa
Whoisit
12. 02. 2015 19.12
+1
no ja gospod kdaj je pa to dovolil ? pa te židje ki so dolga leta
?om?
11. 02. 2015 15.15
-19
Haha kira legenda vsaj v zgodovino bo vpisan
komunjara 1
11. 02. 2015 15.10
+24
nikoli mi ne bo jasno zakaj takim ki zelijo enostavno ne pustite oditi in na vsakih 100 ki jih gre se adjutanta posrednika tipa bosnić vrnitev bi morala biti samo na zeljo drzave in to v horizontali v plasticni vreci ali v literski konzervi
zombie_killer
11. 02. 2015 15.24
-17
Zato, ker v ustavi pise, da kot drzavljan neke drzave se lahko nazaj vrnes kadar hoces..... To je tako, kot gres na izlet v tujino pa se nazaj vrnes... Bolj jasno?
pkorosec
11. 02. 2015 17.56
+2
zato jim tudi v nemciji in avstriji ne morejo preprecit vrnitve. Ce ima potni list, se lahko vrne. Smo pac civilizirana druzba, ampak to me bolj spominja na azteke in maje, ki so izrekali dobrodoslico in gostoljubje prvim spanskim turistom. Kako se je pri njih vse koncalo, verjetno vemo.
DonMiltonFriedman
11. 02. 2015 14.56
+42
Pripravljen sem prispevat zraven in placat po zmoznostih enosmerne karte za tele zaostaleze. Naj se vrti oglas na radiu in tv, naj gre dol kdor pac hoce, ni nic narobe. Ampak naj se ne vracajo, samo to naj je pogoj. Prosim ce se ljudem omogoci dostojanstveno enosmerno potovanje na obmocje ISIS. Enosmerno kakopak.