Tujina

V Rusiji začetek 520 dni dolge simulacije poti na Mars

Moskva, 03. 06. 2010 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
32

V Moskvi so danes osamili šest prostovoljcev, ki bodo v osami ostali 520 dni in pri tem simulirali pot na Mars. Živeli bodo v 550 kubičnih metrov velikem prostoru.

Prostovoljci
Prostovoljci FOTO: Reuters

Prostovoljci bodo živeli v 550 kubičnih metrov velikem prostoru, na voljo bodo imeli omejene porcije hrane, njihov edini stik z zunanjim svetom pa bo elektronska pošta, ki bo prihajala s 40-minutnim zamikom.

Prostovoljci, ki bodo zaprti na moskovskem raziskovalnem inštitutu, prihajajo iz Italije, Francije, Rusije in Kitajske. Vsi so moški, stari so med 27 in 38 let, med njimi pa je eden zaposlen v resničnem vesoljskem programu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizatorji poskusa zatrjujejo, da ne gre za nikakršen resničnostni šov. "Nadzorne kamere niso postavljene povsod in upamo, da se sodelujoči ne bodo sprli ali celo stepli," je dejala vodja programa Mars 500 Jennifer Ngo-Anh.

Prostovoljci bodo imeli dnevno osem ur časa za spanje, osem ur za delo in osem za sprostitev. Trije bodo mesec dni preživeli v posebnem modulu, ki naj bi predstavljal pristajalno vozilo na Marsu, dva pa bosta raziskovala rekonstrukcijo Marsa.

Cilj poskusa je ponazoriti misijo na Rdeči planet – 250 dni potovanja, 30 dni bivanja na površini planeta in še 240 dni za vrnitev, kar nanese skupaj 520 dni.

Organizatorji pa priznavajo, da ob še tako dobro pripravljenem poskusu ni mogoče simulirati negotovosti oziroma strahu, ki bi ju astronavti doživljali ob resničnem potovanju na Mars.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gojcic
04. 06. 2010 17.39
Na Marsu pa baje iscejo karbon. Baje da se je pri sedmi odpravi nekaj zalomilo in so morali cakat 8 mescev za rezervne dele(karburator,defribilator...)Zdej nekateri dosegajo ze hitrosti cez 116 mah.
Gojcic
04. 06. 2010 16.23
Baje da so ze pred 47 leti bili na Marsu (Drugic)
Ramzess
04. 06. 2010 13.33
O Reptilih pa drugič, zgodbe o njih tako poznate že, nisem jaz kriv če verjamete, vse kar vam natvezijo, drugih možnosti pa ne upoštevate, ko se izkaže za prav, pa se čudite. Da, NASA marsikaj prikriva, bolj osveščeni veste, da tam delujeta dve vzporedni poti raziskav, ena za javnost (oblikuje, ureja itd, informacije namenjene javnosti), druga opravlja prave raziskave namenjen samo posvečenim. Vse kar se uradno pove se ne jemlje zdravo za gotovo. Mitjasen="Še ne vejo da brez magnetne sile zemlje vsi pomrejo ?" To morda ravno, lahko pa nastopijo določene težave. Po neketrih virih, človek, niti nižja oblika življenja v danih pogojih (ob uradni tehnologiji) ne more zapustiti planeta, kar pomeni da uradno nikoli človek ni bil na Luni, in na Mars ne bo stopil. Obstajajo mejna polja, ki obstoječim življenjskim oblikam to onemogočajo. Za prehod iz območja Zemlje so potrebni pogoji, ki jih lahko ustvari tehnologija kot jo imajo NLP in druga nezemeljska plovila. Hkrati je potrebna višja zavest, za taka potovanja, egoistično naravnan človek današje stopnje zavesti ne more zapustiti planeta, v tem kontekstu so bile uničena mnoga tehnologija, ki jo je poslal v vesolje, proti bližnjim planetom. Nezemljani v svojih kontaktih tega ne skrivajo, zato marsikaj vemo. Obstajajo seveda izjeme, ki so jih nezemljani vzeli, z določenim razlogom, z sabo, jih vrnili, in jim zadali nalogo, da svetu prenesejo sporočilo, taki pišejo tudi knjige. Po drugi strani nekatere vlade vodijo tajne projekte z nezemljani, in z njihovo pomočjo obiskujejo baze na Luni, Marsu in še kak drug planet. Skratka ne smemo se pustiti zapasti, že tako je tega preveč, v sfero zavajanja in manipulacij. Da stopnji neznanja ne govorimo.
Nad.oblaki
04. 06. 2010 11.26
igor.gojcic: daj reci še, da verjameš v "Reptile".
Micomurici85
04. 06. 2010 07.37
Igor Gojcic je povedu neki tako lepega da sem iz zamorjenega petka prišel na največji nasmešek :) Pustmo zdej kaj NASA prikriva in tako dalje, ti pejt raj kako znanstveno fantastiko snemat! Na luni in marsu atmosfera z manjšim rastjem? PA TI SI... :D
Yugos
03. 06. 2010 22.46
Sej lahko pošljemo naše politike, že itak ne vejo kje se nahajajo, mogoče dobijo občutek kako se normalni ljudje počutijo!
mitjasen
03. 06. 2010 21.58
Še ne vejo da brez magnetne sile zemlje vsi pomrejo ?
tinetone
03. 06. 2010 21.18
Da; Mars je, tako kot mnogi drigi planeti in mnoge njihove lune, kot tudi Zemlja, votel.... ma votla je tvoja glava
gomulka
03. 06. 2010 21.08
gozdar1 prej bi rekel, da gre za Psilocybe cubensis
gozdar1
03. 06. 2010 21.00
igor.gojcic..a ti slucajno kaj taksnega kadis...
Ramzess
03. 06. 2010 20.21
Simulacija, na katerih kriterijih pa, četudi izvedejo celo, se ne more primerjati z resnično potjo, če bo sploh kdaj izvedena. Dejstvo je, da pri simulaciji marsičesa ne upoštevajo. Niti ženske ni med njimi. Tiste, ki bi kdaj res šli na tako pot ob vrnitvi čaka, žal, zapovedan (omejen) molk, itd. Sicer pa ni verjetno, da bi kdaj kaj takega res izvedli, če bi sploh prišli do Marsa. Eno je (pomanjkljiva) simulacija, drugo je resničnost. V simulacijo niso zajeli kakšnega obiska iz soseščine, ... Milivoje Hajduković="Če ni ta informacija novinarska potegavščina? Zanima me, kaj iščejo na marsu? Če znanstveiki imajo trohtico pameti morajo vedeti, da na marsu ni pogoja za življenje. Zato pravim: "kaj iščejo na Marsu"?" Dobro vprašanje, kot tudi, kdo bodo v resnici 'posvečeni' izbranci, ki bi šli na Mars, kajti navadeni ljudje najbrž ne, saj se njim, oz. nam, preveč taji o naši soseščini. Če je verjeti virom, zakaj bi 'šli' uradno na Mars, če 'smo' neuradno že bili, oz. smo tam. Na Marsu in Luni, če se omejimo samo na njiju, so nezemeljske in mešane (nezemeljsko- človeške (podobno kot podzemne baze na Zemlji)) baze, ki so kajpak podzemljo, večinoma. Mars ima atmosfero (ki naj bi dajala Marsu rdečkasto barvo) in nizko rastje, bodobno bojda naša Luna (atmosfero in nizko rastje), to kar so nas uradno prepričevali so neresnice (vir je seveda NASA). Razumlljivo, da so taki projekti prej zavajanje javnosti, kot pa kaj drugega. Čas je spregledate v kakšnem svetu živite. Tornad0="Človeštvo mora nujno kolonializerati Mars, saj ima vse sestavine, ki jih najdemo na Zemlji. Predvsem najbolj pomembno je, da ima pod površino zamrznjene celotne oceane vode... ne smemo pozabiti, da je bil nekoč planet podoben Zemlji, ki se je iz neznanega vzroka izsušil... " Poznamo vzrok, ni se izsušil, civilizacija, takšna kot je danes človek, tehnološko sicer še naprednejša je uničila površino planeta, in ga je bila primorana zapustiti, oz. se umakniti pod površino, v notranjost planeta. Da; Mars je, tako kot mnogi drigi planeti in mnoge njihove lune, kot tudi Zemlja, votel. Za sabo so na površini pustili jasne dokaze, ki pa jih že menda vsi poznate. Ne glejte po strani mojega pisanja, če poznate resnično zgodovino našega sistema, ki je sicer binaren, potem veste da to drži.
Robert Slinkar
03. 06. 2010 20.17
sem zadovoljen da se ljudje odločajo za take podvige,sam jih podpiram ker srčno upam da bo človek tako kot na luno stopil tudi na površje marsa. sam sicer nebi prizkusil tega ampak bi si pa z vesljem rad ogledal kaj bodo resnično počeli ljudje v izolaciji ali so res pripavljeni. vsaka čast le tako naprej
skydreamer
03. 06. 2010 20.10
šou bi, za 1000€ na dan.
jezek_nosi_nosi
03. 06. 2010 19.54
jao bedaki, pa glih pred Svetovnim Prevenstvom se dajo not zapret...
tinetone
03. 06. 2010 19.43
@Alamut vrjetno je 300 samo za irak
tinetone
03. 06. 2010 19.25
pomoje bi mogli delat vzporedni poskus še z ženskami, da bi vidli kateri se bodo bolje odrezali sicer pa je ta poskus bolj tako tako... na zemlju je gravitacija v vesolju jo ni a kdo ve koliko bodo plačani za to?
juwel
03. 06. 2010 19.24
hmm, noro res tole...moraš bi orto dobro psihično pripravljen ! ...če bodo zdržal, vsa čast !
Alamut
03. 06. 2010 19.11
Tornad0 ni sam 300 miljard ampak 700 sm zadnič v nekem članku prebral !!!
Nad.oblaki
03. 06. 2010 18.57
Človeštvo mora nujno kolonializerati Mars, saj ima vse sestavine, ki jih najdemo na Zemlji. Predvsem najbolj pomembno je, da ima pod površino zamrznjene celotne oceane vode... ne smemo pozabiti, da je bil nekoč planet podoben Zemlji, ki se je iz neznanega vzroka izsušil... Načrt je že narejen, do leta 2025 baza na Luni nato pa do leta 2030 priprave na prvi polet z človeško posadko... NASA potrebuje malo več, finančne inekcije, glede na to, da dobi 18 miljard dolarjev za vojno jih pa namenijo 300 miljard (in več). Kako je Zemlja ranljiva pričajo okostja dinozavrov... mar hočemo iti po enaki poti?
Strok
03. 06. 2010 18.56
Eno Žensko bi nucal..drugače...