Tujina

V Romuniji sta se protestno zažgala dva moška

Bukarešta/Kairo/Alžir, 19. 01. 2011 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V neki vasi na vzhodu Romunije se je zažgal 31-letni oče treh otrok. To je storil iz obupa, ker ni mogel več preživljati otrok. V kraju Zalau pa se je zažgal brezdomec, ki ni mogel v zavetišče.

Romunski policisti
Romunski policisti FOTO: Reuters
Sredi decembra je neki moški protestno zaradi varčevalnih ukrepov skočil celo z balkona v romunskem parlamentu, in to ravno med govorom premierja Emila Boca. Moški je padec preživel.

V Romuniji sta se danes protestno zažgala dva revna Romuna. V neki vasi na vzhodu države v pokrajini Vaslui se je zažgal 31-letni oče treh otrok. To je storil iz obupa, ker ni mogel več preživljati svojih otrok. Ko se je zažgal, so sosedje sicer hitro pogasili ogenj, vendar je moški utrpel hude opekline po telesu. Odpeljali so ga v bolnišnico, kako resno je njegovo stanje, pa še ni znano.

V kraju Zalau pa se je zažgal brezdomec, ki ni mogel v zavetišče. Prisotni so plamene hitro pogasili in odnesel jo je le z lažjimi opeklinami.

Stopnja revščine v Romuniji je zaradi gospodarske krize močno porasla, tudi zaradi strogih varčevalnih ukrepov vlade, med katerimi je bilo odpuščenih več sto javnih uslužbencev. Proti tem ukrepom je septembra protestiralo na tisoče ljudi.

Poskus samozažiga v Egiptu

Protesti v Kairu
Protesti v Kairu FOTO: Reuters

Iz Egipta poročajo, da se je danes v prestolnici neki 35-letnik poskušal zažgati. Moški se je že polil z bencinom, ko pa se je poskušal zažgati, so mu to preprečili prisotni. Gre za uslužbenca javne uprave, incident pa se je odvijal pred vladno stavbo v prestolnici, poročajo tuji mediji.

V tej državi je to že četrti primer, ko je nekdo storil oziroma poskusil storiti samomor s sežigom. Gre za način protesta, ki se je začel širiti po regiji. Včeraj pa se je tovrstni način protesta oziroma samomora zgodil tudi v Franciji, ko se je 16-letnik v šoli polil z vnetljivo tekočino in zažgal. Njegovo zdravstveno stanje je še naprej resno.

Incidenti spominjajo na samomor 26-letnega Tunizijca, ki je decembra lani sprožil upor proti tunizijskemu predsedniku Zinu El Abidinu Ben Aliju.

Tudi v Egiptu se ljudje pritožujejo zaradi visokih cen hrane, brezposelnosti, revščine in načina, kako delujejo vlade. Vodilni pa so prebivalce, ki razmišljajo o tovrstnem načinu protesta, opozorili, da islamska vera prepoveduje samomor.

Novi samozažigi tudi v Alžiriji

Protestni samosežigi zaradi revščine in dviga cen se medtem nadaljujejo tudi v Alžiriji. Danes je v državi prišlo do dveh samozažigov, s čimer se je njihovo število povečalo že na sedem.

Neka ženska, stara okoli 50 let, se je jugozahodno od Alžira odločila za samosežig, ker so ji odvzeli podporo, je poročal alžirski dnevnik Al Vatan. Polila se je z vnetljivo tekočino in poskušala zažgati, vendar ji to ni uspelo in si je opekla zgolj roko, predstavnik lokalnih oblasti pa jo je nato prepričal, da preneha z nadaljnjimi poskusi.

Drugi, 35-letni moški, pa je bil v predmestju Alžira bolj "uspešen" in je zdaj v bolnišnici v kritičnem stanju. Šlo naj bi sicer za psihično bolnega moškega in verjetno ni šlo za neposredno povezavo z izbruhom protestnih samozažigov v državi, navajajo lokalni mediji.

Alžirijo sicer zadnji mesec pretresajo množični protesti zaradi naraščajoče brezposelnosti v državi. Pri tem je ta mesec umrlo že pet ljudi, prek 800 pa jih je bilo ranjenih.

Tunizijci ne popuščajo. Na ulicah pozivajo k odstopu nove vlade, proteste pa spremljajo okrepljene policijske enote. A vlada kljub protestom že razmišlja, kakšne spremembe bo uvedla.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wukillabezz
19. 01. 2011 19.00
nekaj sem razmišljal..........to da se je zažgal,spada to dejanje pod samomor.ali ni zanimivo,da se vsak dan na svetu zgodi ene par tisoč samomorov....od raznih strelov v glavo,da se vržejo pod vlak,ali v reko,da se vrže iz stolpnice..milijon načinov je za samomor..... AMPAK ZANIMIVO.....da se pa zažgeš,je pa edina vrsta samomora,ki ga mediji tudi objavijo....zakaj???? naj mi eden razloži!!!??
devlon
19. 01. 2011 18.59
pa od kje ti ljudje samo bencin in šibice poznajo?!..a je boljš potem kriplast zivotarit?!
SLOVENIASTAN
19. 01. 2011 16.53
Romuni so res ekstra jaz sm nekaj casa veliko vozil kamion dol , sm vido na parkingu v Bukaresti naprimer da so se mlade punce prodajale tud sam za hrano al pa da so lahko prespale pri kom v kabini ker baje so jih starsi kr poslali od doma kr doma niso mogli skrbet za njih , fantje pa kradejo . Povprecn Slovenc si sploh ne more predstavljat kaj je to Romunija dokler je ne vidis , ceprav me ze nekaj let ni blo tam sam pravjo da so se pobral mal sam zdaj vidim da ne glih
HellWolf
19. 01. 2011 16.35
Bolje da bi krivce za to popucali...
QueerAsYou
19. 01. 2011 15.53
Grozno! Kakšna težka stiska mora biti to, da se človek zažge.
nosferatu
19. 01. 2011 15.50
Vedno več ljudem je toplo pri srcu ;) Ne, šalo na stran - žal mi je za te ljudi, ki so bili zaradi ignorance lastne države primorani v tako dejanje. Treba bi blo bolj koga drugega zažgat, ki je kriv za tako situacijo...
PuppetMaster09
19. 01. 2011 15.37
tega nikoli nisem razumel da se iz protesta ker se ljudem godi krivica negdo zažge sam sebe jaz bi pomislil na krivca
kwa.dugaja
19. 01. 2011 15.16
ne mislim soditi, ker si niti ne predstavljam kako je to, da otroku ne moreš zagotoviti osnovnih sredstev. pustimo luksuz tisto ne rabi za preživetje ampak hrano, vodo, bivališče in obleko bi moral imeti vsak. ampak, da se zažge ker ni mogel več preživljati svojih otrok pa ne vem kako bo to pripomoglo k njihovem boljšem življenju? kvečjemu slabše. je pa res tudi da ljudje počnejo različne stvari iz obupa.