Tujina

V Riu niz napadov na športnike. Avstralci zagrozili Brazilcem: 'Poskrbite za varnost!'

Rio de Janeiro, 21. 06. 2016 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po roparskem napadu na članici avstralske paraolimpijske odprave Liesl Tesch in Sarah Ross v Riu de Janieru, je avstralski olimpijski komite pozval organizatorje poletnih olimpijskih iger, da zagotovijo varnost vsem udeležencem in obiskovalcem iger. Raven kriminala je namreč že sedaj zelo visoka in je še v porastu.

Ne okužba z nevarnim virusom zika, ki ga na ljudi s piki prenašajo komarji, največja nevarnost za udeležence poletnih olimpijskih in paraolimpjskih iger v Riu je pomanjkljiva varnost oziroma kriminal. To sta na lastni koži izkusili članici avstralske paraolimpijske odprave Liesl Tesch in Sarah Ross, ki so ju oropali med kolesarjenjem v parku.

Zadnjih nekaj tednov je bilo več napadov na udeležence olimpijskih iger.
Zadnjih nekaj tednov je bilo več napadov na udeležence olimpijskih iger. FOTO: AP

Sedeminštiridesetletna avstralska paraolimpijka Liesl Tesch, priljubljena tekmovalka v košarki na vozičkih, ki bo na paraolimpijskih igrah Avstralijo zastopala v jadranju, se je skupaj s članico delegacije, moštveno fizioterapevtko Sarah Ross, odločila za kolesarski izlet po parku, ki je bil v bližini njunega hotela. Kar pa, kot se je izkazalo kasneje, ni bila najbolj pametna zamisel.

Tescheva je na londonskih paraolimpijskih igrah leta 2012 osvojila zlato kolajno v jadranju, pred tem je bila članica dveh srebrnih in ene bronaste avstralske paraolimpijske odprave v košarki na invalidskih vozičkih, na igrah v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in v Pekingu 2008.

Avstralki sta bili žrtvi roparskega napada. V parku sta ju ustavila moška, eden izmed njiju je bil oborožen s pištolo, ter ju oropala. Ker pri sebi nista imeli kakšnih dragocenosti, sta jima roparja odvzela edini vredni stvari, ki sta ju takrat imeli oziroma na katerih sta sedeli, torej njuni kolesi.

Avstralski olimpijski komite je organizatorje OI v Riu pozval, da izboljšajo varnost v mestu, saj so dogodki, kot so se zgodili Teschevi, nedopustni. "Zahtevamo povečanje varnostnih sil. Načrtovanih naj bi bilo 100.000 enot za čas olimpijskih iger, zdaj pa zahtevamo, da se varnostne enote v mesto napoti še pred začetkom iger, ko tam potekajo priprave športnikov," je dejala vodja avstralskega komiteja in dodala: "Ne gre za osamljen incident. Prišli smo do točke, ki zahteva takšne ukrepe, ki bodo zagotovili varnost vsem udeležencem iger."

Brazilske oblasti zatrjujejo, da bo za varnost udeležencev in obiskovalcev OI v Riu de Janeiro poskrbljeno, a mnogi opozarjajo, da je raven kriminala že sedaj zelo visoka in še v porastu.
Brazilske oblasti zatrjujejo, da bo za varnost udeležencev in obiskovalcev OI v Riu de Janeiro poskrbljeno, a mnogi opozarjajo, da je raven kriminala že sedaj zelo visoka in še v porastu. FOTO: AP

Niz napadov na olimpijce

Avstralki sta bili zelo pretreseni, a nepoškodovani, so sporočili iz avstralske jadralske zveze. Avstralki nista edini tujki, žrtvi nepridipravov v Braziliji, maja so bili oropani tudi trije člani španske jadralske olimpijske odprave, prav tako v Rio de Janeiro. V začetku junija so med poskusom ropa v Riu ustrelili brazilskega športnika, ki nastopa v tekmovalnem strelstvu.

"Rio je precej zastrašujoč kraj. Mislim, da je eden od napadalcev zahteval denar, slišala sem ga reči dinheiro, zato sem takoj dvignila majico in dejala: Poglej, pri sebi nimam denarja. Nato je rekel nekaj drugega in uperil pištolo vame in me prijel za ramo ter potisnil s kolesa, tako da sem se zrušila skupaj s kolesom, zatem je samo pograbil kolo in izginil. Enako se je zgodilo s kolesom fizioterepevtke iz naše ekipe. Bilo je res grozno," je dejala pretresena Tescheva v izjavi za avstralsko televizijsko mrežo ABC. Športnica je še dejala, da se je napad zgodil na očeh kar nekaj ljudi, ki so samo opazovali dogajanje in niso priskočili na pomoč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Olimpijske igre se bodo začele 5. avgusta, paraolimpijske pa se bodo odvile septembra, prav tako v Rio de Janeiru. Brazilske oblasti sicer vztrajajo, da bodo olimpijske igre varne tako za udeležence kot obiskovalce. Za varnost bo skrbelo 85.000 vojakov in še okoli 15.000 policistov, kar pa bi bilo po zadnjih dogodkih in poročilih o porastu kriminala lahko premalo. Porast kriminala nekateri pripisujejo pomanjkanju denarja za policijo. Oblasti so namreč v začetu leta zmanjšale sredstva za policijo, a so jih maja znova povečale. Kljub vsemu grenak priokus ostaja in strahovi številnih športnikov so upravičeni. Rio pač ni varno mesto, o čemer govorijo tudi številne statistike.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
21. 06. 2016 19.59
+0
bravo avstralija !
slovenc59
21. 06. 2016 12.15
+2
Tajko kot je evopsko prvenstvo v nogometu en velik kiks , kar se tiče izgredov in varnosti, tako bo, ampak še huje z OI v Braziliji. Vsak pač ne more organizirat takih tekmovanj. Ampak kapital bo vseeno zaslužil, pa če oropajo tisoč športnikov !!!
intro
21. 06. 2016 11.38
+2
Ja rešitev je pa povečanje denarja za policijo!?!?!? HAHA kake neumnosti! Vse denar so vrgli v OI, ljudje pa brez denarja, še v javni upravi ne dobijo plač, ne učiteljji. Kje so potem šele dalavci in ostalo, ter njihovi otroci, ki potem ropajo, vsaj kolo so sedaj dobili, če ne drugega. Pač si vzamejo svoj davek!
emilzapata
21. 06. 2016 11.13
+1
za vse tiste, ki tako pljuvate po poizkusu ustvariti kolkor toliko solidarno družbo v Venezueli: Kaj imajo v Braziliji tudi socializem in celo komunizem? Pojav komunizma je vedno in izključno posledica skrajno krivične družbe.
joze-j
21. 06. 2016 11.07
+8
Še nekaj let so Brazilijo izspostavljali kot gospodarsko uspešno državo, ki ji BDP skokovito narašča. To je rezultat te rasti. Take rasti ni več, takrat so zmanjševali socialne transferje v izobraževanje, razbohotila se je korupcija, povečala se je revščina. Če lahko kradejo na oblasti, bomo pa še mi na cesti. preprosta filozofija.
eiffel
21. 06. 2016 11.14
+4
Reveži so najbolj produktivni, ker so na robu preživetja in ves čas nekaj delajo (karkoli), da preživijo. Od njih je največ dobička.
tedo9GWTSmedo
21. 06. 2016 10.06
+11
Ameriška oblast plačuje za te napade. Amerika je najhujše sranje na tem planetu.
Darth Sidious
21. 06. 2016 10.18
+4
Tebe trese k norca. Kako si zjutraj split upas iz bajte? Kaj ce te sosedov Jozek povozi z avtom po narocilu grdih grdih stricev iz ZDA?
marabou
21. 06. 2016 10.41
+3
pa kje ti zivis ? Amerika placuje za napade ?...jao pamet
DAEMONIUM
21. 06. 2016 11.00
+3
In Amerika je bogatejsa za dve kolesi, ker drugace bi odpadla misija na mars. A je pri nas tudi Amerika placala da so nas v 25 letih pokradli za 100 milijard eur? Poglej samo kako Bavcar in Zidar uzivajo v svojih milionih, pol miliona slovencev pa je pod pragom revscine, seveda ker je Amerika kriva te revscine!
faganel
21. 06. 2016 10.06
+19
Te igre se bodo zagotovo zapisale v zgodovino. Ko se pozabi olimpizem in je vodilo le in samo denar ... to je danes MOK! Ko so ljudje lačni, na robu preživetja, država pred zlomom (to se je vedelo že na izboru), kriminal brez možnosti nadzora, a milijarde za izvedbo OI niso težava ... to je danes MOK!
valjhunsinkajtimara
21. 06. 2016 10.05
+11
Ja ni kaj... nevaren kraj. Vse Brszilce je treba, za njihovo vranost, spravt v EU in jim dat azil. Ne bo šlo dugače.
macek_garfield
21. 06. 2016 09.36
+16
ha ha ha, kraje, napadi in komarji evo tri medalje olimpijskih iger pa to