Tujina

FOTO: Plebiscitarna večina za ohranitev dneva Republike Srbske 9. januarja, Dodik pa: 'Danes pišemo zgodovino'

Banjaluka, 25. 09. 2016 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na posvetovalnem referendumu je plebiscitarna večina glasovala za ohranitev dneva Republike Srbske 9. januarja. Predsednik Milorad Dodik je dejal, da je 25. september pomemben dan za Republiko Srbsko, ki danes piše zgodovino. "Mi samo branimo svoj dan in nikomur nič nočemo. 9. januar je bil vsa ta leta poseben dan za nas. Ne Izetbegović in nihče drug nam ne bo odrejal datuma našega nastanka, rojstva naše Republike Srbske," je dejal.

Na današnjem referendumu v Republiki Srbski je po preštetih glasovih na 30,76 odstotka volišč za to, da 9. januar ostane dan Republike Srbske, glasovala velika večina, natančneje 99,8 volivcev. Glasovala je več kot polovica registriranih volivcev, kar pomeni, da je referendum veljaven.

Na že obdelanih voliščih je po podatkih predsednika komisije za izvedbo referenduma Siniše Karana glasovalo 154.019 volivcev. Po njegovih predvidevanjih bo končna volilna udeležba med 56- in 60-odstotna.

Dodikovo veselje
Dodikovo veselje FOTO: AP

Dodik: 'Danes pišemo zgodovino'

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik se je na volilnem zborovanju zahvalil vsem, ki so glasovali za ohranitev dneva Republike Srbske. Poudaril je, da je Republika Srbska država, ki je del daytonskega mirovnega sporazuma.

Dodal je še, da je 25. september pomemben dan za Republiko Srbsko, ki danes piše zgodovino. "Mi samo branimo svoj dan in nikomur nič nočemo. 9. januar je bil vsa ta leta pomemben dan za nas. Ne Izetbegović in ne tujci nam ne bodo odrejali datuma našega nastanka, rojstva naše Republike Srbske," je dejal.

Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović je opozoril, da se bodo morali Dodik in vsi ostali odgovorni za organizacijo referenduma soočiti s posledicami tega protiustavnega in nezakonitega dejanja. Izetbegović namreč meni, da referendum krši daytonski mirovni sporazum.

Srbski član predsedstva BiH Mladen Ivanić pa je dejal, da je pomembno samo to, da je referendum potekal brez incidentov in da 9. januar ostaja njihov dan. Po mnenju kariernega diplomata Zorana Milivojevića pa bodo morali po današnjem referendumu odpreti resen dialog o stanju v BiH.

Referendumska kampanja je bila ostra, na plano pa so privlekli staro retoriko in z njo so se obudile vnovične napetosti.
Referendumska kampanja je bila ostra, na plano pa so privlekli staro retoriko in z njo so se obudile vnovične napetosti. FOTO: AP

Dan je minil mirno

Glasovanje je sicer potekalo mirno, zgodil se je le en manjši incident, in sicer na manjšem volišču v kraju Kula, kjer so Bošnjaki preprečili glasovanje. Po navedbah vodje komisije za izvedbo referenduma so volišče, ki so ga kasneje prestavili, blokirali Bošnjaki iz drugih predelov države.

Notranji minister Republike Srbske Dragan Lukač je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug pozneje pojasnil, da volišča v Kuli danes niso niti odprli, temveč so ga združili z drugim voliščem, ker so pričakovali, da se Bošnjaki ne bodo udeležili referenduma. "Glede na to, da vemo, da so bošnjaški voditelji Bošnjake pozvali, naj se ne udeležijo glasovanja, ni bilo potrebe po odprtju tega volišča. Tega ni treba obravnavati kot incident, ker ni bilo kršenja javnega reda in miru," je poudaril. Dodal je, da so podobno naredili na več deset drugih voliščih, ker niso pričakovali udeležbe Bošnjakov.

Dodik na volišču
Dodik na volišču FOTO: AP

Zakaj referendum?

Za referendum se je Dodik odločil potem, ko je ustavno sodišče BiH lani razsodilo, da obeležitev 9. januarja kot dneva Republike Srbske ni v skladu z ustavo BiH, ker gre za spomin na datum, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratne BiH sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH", kar je privedlo do vojne. S tem kršijo tudi pravice Hrvatov in Bošnjakov v entiteti.

Mednarodna skupnost, točneje Svet za uresničevanje miru v BiH (PIC), v katerem so tudi ZDA, je Banjaluko opozoril, da bi referendum predstavljal kršitev daytonskega sporazuma in postavil pod vprašaj spoštovanje avtoritete pravosodnih institucij na državni ravni.

Visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v BiH Valentinu Inzku je pustil možnost ukrepanja, ker je še vedno najvišja avtoriteta za tolmačenje civilnih določil daytonskega sporazuma. Inzko je ocenil, da se Dodik igra z ognjem in da bo imel referendum resne posledice na BiH in regijo, saj bo pripomogel k destabilizaciji države.

Med zaskrbljenimi tudi Slovenija

Ministrstvo za zunanje zadeve pozorno spremlja dogajanje v Bosni in Hercegovini. "Obžalujemo, da ob tem, ko je v začetku tega tedna bil dosežen pomemben napredek na EU poti, hkrati prihaja do nespoštovanja odločitev najvišjih državnih institucij, kakršno je ustavno sodišče. Spoštovanje vladavine prava je eden od osnovnih temeljev Evropske unije," so sporočili.

Upoštevajoč odločitev ustavnega sodišča, pričakujejo, in sicer ne glede na rezultate referenduma, da bo dokončna vsebinska odločitev ustavnega sodišča o skladnosti referenduma z ustavo spoštovana.

Ministrstvo za zunanje zadeve ob tem poudarja pomen umirjenega in strpnega notranjepolitičnega dialoga vseh narodov BiH, osnovanega na spoštovanju institucij ter ustave BiH kot enotne države.

Stabilnost in enotnost BiH sta ključnega pomena za doseganje napredka na področju socialno-ekonomskih reform, kot tudi napredka na evroatlantski poti. Pri tem bo Slovenija BiH še naprej nudila podporo in pomoč. To bo tudi eno od sporočil bližajočega se uradnega obiska ministra Karla Erjavca v Sarajevu.

 

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (357)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
26. 09. 2016 09.15
+0
Srbi zgleda res ne bodo odnehal dokler ne bodo dobil kar jim pripada. Beogradski pašaluk!?
jakec1575
26. 09. 2016 09.07
+2
kolikor se mi zdi ideja in sam plebiscit popolno razsuvanje Bosne ne morem mimo naslednjega dejstva. Gre za veljaven referendum. Če so imeli tudi zunanje opazovalce, ki lahko potrdijo, da je referendum legalen in legitimen, torej veljaven, je to isto kot Krim, kosovo, Slovenija itd. Nam vsec ali ne, da bosna razpade. Dejstvo je, da politika v 15 letih ni naredila absolutno nič, da bi Bosna obstala. vsak je teral svoje in za svoj zep.
Schnitzel
26. 09. 2016 09.10
+0
Schnitzel
26. 09. 2016 08.59
+9
Čim prej naj se odcepijo, če so pametni. Sploh ne vem kaj Dodik čaka. Jaz tudi ne bi hotel živeti v državi, ki ji diktira Saudova Arabija.
partizanskadeca
26. 09. 2016 08.02
+8
Če lahko Kosovo, lahko RS.
ivan.z Doba
25. 09. 2016 22.43
+0
Zhofovino jim je že Milošević napisal. Za nekaj rodov v naprej. Vse skupaj je eno samo qur chenje.
puspan
25. 09. 2016 22.37
-2
Hebeš RS, koja nema Bosne.
ivan.z Doba
25. 09. 2016 22.41
+1
samuray1
25. 09. 2016 22.49
+1
Fužine,Jesenice,Velenje,Pušča,Grosupeljski gozdovi
estelle.r
25. 09. 2016 22.30
-9
Čeprav deluje na nek način "simbolično" in kao "mi nočemo nobenemu nič", vsi vemo, kaj se skriva za tem referendumom. Srbi, prevečkrat ste že zakuhali, oz. ko vas ne zna, skupo bi vas platijo.
Schnitzel
26. 09. 2016 08.50
+4
Kaj? Odcepitev. Tako kot so se odcepile SLO, HR in BiH. A je kaj narobe?
puspan
26. 09. 2016 09.22
+1
Saj nima nihče nič proti, še opanke vam ni treba obuti. V treh urah ste vsi peš v matični domovini, za tiste, ki pa rovarite v Sloveniji, ima pa Lasta dovolj neizkoriščenih avtobusov za potovanje v eno smer. Nimam nič proti nikomur, ki se je prilagodil pri nas, štrene pa mešajte raje tam, kjer so vam korenine. Zgodovinsko gledano je vaš dosje že davno poln.
srbija777
26. 09. 2016 11.24
+1
Grunf TNT
26. 09. 2016 19.50
+3
Pospan sola te klice Pravoslavni samostani iz 9. Stoletja govorijo kdo je kje doma. Ti si pa lepo kupi plahto ker boš kmalu začel klanjat. Malo se pozanimaj koliko je islama že v Sloveniji in vsak dan je bolj skrajen.
encijandupli
25. 09. 2016 22.30
+35
HVALA NAŠIM HRABRIM PREDNIKOM, KI SO OBRANILI NAŠO DEŽELO PRED TURŠKO OKUPACIJO, ZARADI KATERE BI TUDI MI DANES BILI BOSNA! ŠE ENA PESMICA IZ TISTIH ČASOV: Turk če vzel nam Sisek bode, Nam narobe vse, vse pojde. — Mest' Ljubljana bo pokrajna, Kranjska dežela turška drajna."
puspan
25. 09. 2016 22.27
+5
Sem kar malo užaloščen z izidom referenduma, saj sem pričakoval najmanj 107% ZA.
samuray1
25. 09. 2016 22.33
+20
Degenizem je zavladal v glavah tistih ki skozi svoje komentarje sanjate o adrenalinskem naboju skozi demonizacijo Srbov,uboge reve kaj pa vi veste o vojni in nacionalnim interesom.Predvsem kot vidim izstopa PUŠIPAN ,ki se vedno obeša na podobne članke ter po istem vzorcu iz katerega se da razbrat vsa pritlehnost in podtalna zahrbtnost neke osebe. Torej po klavrnem razpadu AO-monarhy so vsi narodi ki so nekoč pripadal tej monarhiji , skozi čas dosegli to da danes imajo svojo državo,razen Srbov ki živijo na pordočju BiH. Edino njim vatikansko zahodna hegemonija odreka to pravico izključno iz naslednjega razloga; slednji nikoli ne bodo dali pravico BiH muslimanom na lastno državo.Zato je famozna BiH kot država takšna kot je. In ponavljam,V BiH so muslimani lastniki le 11% ozemlja,Srbi 72%,Hrvati 17%. Če komu kaj ni jasno naj se obrne na Otomanski sultanat v katerem je vse zapisano. BiH je vsiljena tvorba hegemonistično-imperijalističnih faktorjev, ki ni odraz volje narodov ki živijo v tej tvorbi.Muslimani,Srbi in Hrvati se morajo sami dogovorit ter isti dogovor nepreklicno in brezpogojno spoštovat.
puspan
26. 09. 2016 09.55
+0
Ma kakšna demonizacija Srbov. Vse te tvoje številke, ki jih navajaš, so bile uporabljene že takrat, preden je v Bosni počilo, sedaj pa spet eno in isto. Imel sem prijatelja iz Niša, s katerim sva najmanj 20 let delala skupaj v Nemčiji. Čeprav smo po medijih lahko vsak dan gledali, kako ropate in pobijate vse, kar ni dišalo po vašem, ste masovno odvažali dobrine, ki so jih Bosanci obeh, še posebno muslimanske narodnosti po letih trdega dela, z velikim odrekanjem ustvarili predvsem z delom na tujem. Omenjeni prijatelj, ki je žal že eno leto pokojni, mi je lepo opisal in celo na lastnem Videu posnel prosto preprodajo nakradene robe, ki ste jo tržili po Srbiji, čeprav takratna oblast niti pisnila ni. Srbe nikoli nisem demoniziral, ker je tudi med njimi zelo veliko poštenih ljudi, ki jim ni vseeno, kaj njihovi sonarodnjaki zganjajo, žal pa so v veliki manjšini. Vsa čast tistim, ki si upajo vsakemu v obraz povedati svoje mnenje, čeprav vsakdo ve, kaj vse jih lahko doleti. Žal imate mnogo premalo takšnih, kot je Vesna Pešić, ali pa vaš direktni sonarodnjak Bogić Bogičević, ki je bil pred kratkim na slovenski TV in natanko in lepo opisal dogajanja v vsem tem balkanskem kotlu, ki spet vre in to vse po vaši zaslugi. Vse preveč je svet videl, kaj ste delali in vsakdo, ki je to opazoval od zunaj, bi bil strahopetec in demagog, če bi bil tiho. S tem zaključujem svoj komentar, ker se mi zdi enostavno neumno zoperstavljati se lažem, ki so vsemu svetu predobro poznane. Žal pa mi je samo za matično Srbijo, ki je storila zelo veliko v želji, da postane članica EU, a po vsej verjetnosti prav zaradi vas nikoli ne bo.
FCM
25. 09. 2016 22.21
+1
Toliko koliko je bila % udelezba toliko je v RSu srbskega prebicalstva..
tali?ni tom
25. 09. 2016 22.17
+12
slovenija je zaskrbljena? zakaj? zaradi problemov v bosni ali tistih doma!? upam da zaradi tistih doma! narod je na tleh dragi politiki ,pug oziroma življenje na puf se končuje in treba bo plačat zapitek! ampak,tisti ki nimamo pufov ga ne bomo!
Fifi 24
25. 09. 2016 22.10
+26
KOsovo je postalo samostojno po istem principu pa se zahod ni ravno dvigoval na zadnje noge ....aja pardom ameri so rekli kosovo lahko(mi rabimo novo bazo) ostali NE (mi tam nimamo baze)
Juzni
25. 09. 2016 22.06
+33
CESTITKE PREBIVALCEM REPUBLIKE SRPSKE! Danes je zmagala demokracija poraz pa so doziveli tisti,ki zivijo na aparatu EU in ZDA.
DIWG
25. 09. 2016 22.30
-2
RS je le entiteta na papirju in je ne priznava nobena država na svetu. Vsakršen poizkus odcepitve bi sprožil vojno v katero bi se vključila Amerika in zbombardirala RS kot še nikogar do sedaj. Celo Srbija se je oddaljila od RS ker se zavedajo posledic če pride do nove vojne.
JbmTiMt
25. 09. 2016 21.44
-9
jst tko pravm. dzaba jim njihova republika itak od nje ne bodo imeli nic. seljak je seljak.
tali?ni tom
25. 09. 2016 22.16
+12
o,in kaj si ti? meščanček seljačkih korenin? mogoče balkanski avstrijec,nemec? vsi smo v istem šmornu z razliko srbov v bih ki so se polulali na demokracijo terorizma! nihče noče vojne razen američanov oziroma predstavnikov od njih ki "vzdržujejo" mor v deželi kjer so sprožili vojno!
ares1976
26. 09. 2016 08.21
Kdo je sprozil vojno na balkanu??? Kaj si ti kadiu stari???
JbmTiMt
25. 09. 2016 21.42
-15
ljudje bozji vceraj iz boane pobegnilo vec bosnjakov, ob informacijah da so srbi oborozeni zavzeli polozaje. preverjena informacija
srbija777
26. 09. 2016 09.13
Hahahaha pa oni grozijo z vojno. Orozje je obtamba od salafistov, ki jih sarajevska vlada vztrajno naseljuje iz vsem dobro poznanih razlogov. Uzivajo veliko podporo Turcije in SA za katere vemo kaj pocnejo in koga financirajo. Tko daraje malo premisli predn spet kaksnega kozla ustrelis
ljx
25. 09. 2016 21.31
+6
Mislim da je treba pohvaliti Bosance vseh narodnosti,ker so na današnji dan pokazali da se lahko vzdržijo incidentov in so svoje občutje preselili izražat na drugačne načine.Mislim da je že to en majhen korakec proti Evropi,ker bolš da se stresajo po portalih,kokr da delajo štale po kafanah,voliščih ali kje na terenu.
Aleksandra Jurše-Tržan
25. 09. 2016 21.37
-1
hahaha ti si slep al ka ce pa so blokiral volisce lol
Jani Prešern
25. 09. 2016 21.28
-12
Najprej so jih zapustili Črnogorci, ki jih niti videt ne morejo, potem Albanci, Sandžak se pripravlja, Vojvodina pa je praktično Hrvaško-Madžarska in se borijo za neodvisnost že vrsto let. Še malo in od srbije bo samo še beograd z okolico. Dodik je prvi dan takoj poletel k Putinu, kateri ga je sprejel v poznih vecernih urah, s cimer mu je izkazal nespoštovanje. Omenil mu je RS in možnost vojne, Putin je molče pokazal kaj misli in kasneje dal vedeti, da mu je ravno. Že zdavnaj je rusko vodstvo oznacilo srbe za nesposobne strahopetce. Rusi so vojne v preteklosti dobivali, srbi pa izgubljali kot po tekocem traku.
ljx
25. 09. 2016 21.32
+5
Ha ha ha! Ej model a si ti sploh kdaj v lajfu bil dol?
Jani Prešern
25. 09. 2016 21.33
-10
V Črni Gori mam sorodnike, prav tako poznam veliko ljudi iz Vojvodine.
šok
25. 09. 2016 22.29
+1
o ,kako pa teb špila u glavi.""Ti poznaš veliko ljudi u Vojvodini"". Dej si še enkrat preber to svoje skropucalo,mal se zamisl nad njim.
ares1976
26. 09. 2016 08.23
srbija777
26. 09. 2016 09.14
srbija777
26. 09. 2016 10.11
Grunf TNT
26. 09. 2016 19.53
SFRJJNA
25. 09. 2016 21.06
+28
Osebno sem vsak mesec 2x ali več v R. S., peljem še se kdaj na področje, kjer so pretežno hrvati in tam se počutim varnega. Leta nazaj sem bil zadnjič v Sarajevu in tam me ne vidijo več, to je pravi kotel muslimanstva in bo prva država v Evropi, resnično muslimanska. Skratka R. S. je del BiH umetno narejen države in, če pogledate Banja Luko in jo primerjate z Sarajevom se vidi, da sta dva svetova. Če bi EU in ZDA res želela mir, bi že zdavnaj naredila 3 prave kantone in referendum, da se vsak odloči kako in kaj, skratka BiH takšna kot je ne more obstati. Če so albanci na kosovu dobili svojo državo in že igrajo nogomet jo morajo na miren način tudi Srbi v BiH. Še dobro, da se je Rusija tako dvignila in igra sedaj veliko vlogo, ne pozabiti, da je v R. Srpski že stotine ruskih specialcev in več kot tisoč padalskih specialcev čaka na desant na meje R. S. da jo zaščiti, če bi slučajno muslimani želeli kaj več. Specialni padalci čakajo v Nišu_pa brez heca!!!
hm...jah...
25. 09. 2016 21.48
-9
He he he,bolj bednega komentarja nisem prebral ze dolgo.Prozirno,bedno in plitko....ccccc
estelle.r
25. 09. 2016 22.44
-1
jaz pa se ne počutim varno v tako imenovani Republiki Srbski. leto 2006, z busom gremo na ekskurzijo v Sarejvo, ustavimo se ob nekem jezeru v Republiki Srbski, pa nas vprašajo fantje, domačini, kam smo krenuli. Rečemo mi, da gremo v Sarajevo. Pa smo dobili flašo v glavo in najhujše možne kletvice, da nam *** Sarajevo in vse po spisku. Doživeli podobne zadeve na poti nazaj, pa neprijaznost Hrvatov v Mostarju. Hvala lepa, edino v Sarajevu sem se počutila ok.
srbija777
26. 09. 2016 09.15
+2
mk13
25. 09. 2016 20.57
+12
mamo pametne ljudi na 24 ur... ajde sem šel na hitro malo skozi zgodovino pogledat kako so nastale naše države.... Dunajski kongres leta 1878 mednarodna priznana država Srbija ter Črna gora... o Slovenij, Hrvaški, BiH,Makedoniji ter Kosovu lahko govorimo po letu 1991 oz Kosovo 2007.... Zej me pa samo zanima kaj so te države toliko čakale da postanejo Samostojne če pa bi lahko že zdavnaj postale samostojne???? zgleda so rable Srbe pa Črnogorce da jim rišejo države...
srbija777
26. 09. 2016 09.55
+1
Jani Prešern
25. 09. 2016 20.50
-11
Ni preplaha, srbi so prevec nesposoben narod, da bi lahko komu kaj resnejega naredil. Nestetokrat so to dokazali. Kljub stevilni premoci.
mk13
25. 09. 2016 20.58
+4
kateri premoči govoriš ti? Meli vojno z hrvati so jih pometali tako tudi v BiH.... so morali USA ter NATO klicati na pomoč... glih nevem kdo je mel tle premoč.... zgleda si od Janše knjige začel brati....
Jani Prešern
25. 09. 2016 21.23
+0
Dva Slovenca sta spisala knjigo o resnicah vojne. Hrvati niso klicali NATO, od njih so dobili le hrano in pijaco, medtem, ko so srbi od Rusov prejeli preko 250 vagonov arzenala, orozja, municije. To je samo ena vojna v njihovi preteklosti katero so izgubili. Navadne miši strahopetne. Glasni, ko pa treba udarit se poskrijejo.
Kollerik
25. 09. 2016 21.26
+9
Jani, sicer sem na tvoji strani, vendar samo za informacijo: tedanji HVO je dobil okoli 3 milijarde dolarjev vredno pomoč od amerov, vključno z vso pomočjo v satelitskih posnetkih, inštruktorjih in tako naprej.
Kollerik
25. 09. 2016 21.29
+0
Z ostalim se pa strinjam. Srbi so se izkazali za heroje, dokler je bilo treba "tamanit" brezmočne civiliste in tistih nekaj prestaršenih policajev. Ko pa je nastopila organizirana, motivirana vojska na sceno (tako HVO, kot 5 korpus Dudakovića in ostali) so se Srbski heroji usr*ali do konca. Nikoli ne bom pozabil, kako so se duvali in nam grozili tedaj v JNA leta 88/89!
mk13
25. 09. 2016 21.43
+0
sej pravm da bereš Janševe knjige.... dej mal razmil logično... prvo kot prvo niti jaz niti ti nisva bila tam doli ko je začela vojna... Pravijo hrvati da je JNA vstopila v vukovar z orožjem?! kar je res... nikjer pa nikoli ne napišejo da so bili tam že oboroženi hrvati kateri so bili nezakonito oboroženi ter ustrahovali srbe kateri so bili večina takrat v vukovarju.... se pravi kdo je prvi začel zveckat z orožjem... če pa ne vrjameš maš pa dokumetne kako so se hrvati dolgo upirali JNA vojski v vukovarju? se pravi da so že bili v naprej pripravljeni..... Bih je pa spet druga zgodba... če se Bosanskim muslimanom pa hrvaških ni želelo več biti v Jugoslaviji še nepomeni da tudi Srbi v bosni so bili takega mišljenja.... so se leta 1992 tako kot slovenija odcepili z referendumom..... zej pa spet če logično pogledaš zakaj bi Srbi napadli Bosanske muslimane če so se pa na miren in demokratičen način odcepili od BiH... katera prej nikoli ni bili priznana država v mednarodnem okolju.... jaz pač logično neke poteze sklepam.... zej nevem kako ti gledaš na take situacije....
Kollerik
25. 09. 2016 21.59
+0
mk... vsi so se bali srbov ko hudiča, saj je bila tudi "JLA" na njihovi strani.... tako, da malo zabrenzaj s tem, kdo je koga ustrahoval. Ja ustrahovali so jih ja, srbi hrvate in ne obratno...
Jani Prešern
25. 09. 2016 22.01
-1
V beogradu je ostala komplet aviacija, komplet arzenal, nekateri se zgleda sploh ne zavedajo, kaj to pomeni imeti letala v takšni vojni.
Grunf TNT
26. 09. 2016 19.57
+1
Zaradi te nesposobnosti Slovenija ima tako dobre športnike: Dragica,Nesterović Novakovič Jokič Udovič Milič.....in se 80% drugih. O dveh najbolj sposobnih županih pa itak ni treba govoriti.